Κρουστοπανήγυρις: Παραγωγή πολιτισμού ή αρπαχτή και μαύρο χρήμα με τις πλάτες των τοπικών φορέων;

0



Καλλιτεχνικό Σεπτέμβρη διανύει η Κορινθία και αν δεν το έχετε αντιληφθεί, έχετε ακόμα περιθώριο έως το τέλος του μήνα (εάν βέβαια διαθέτετε και το ανάλογο ποσό στον κουμπαρά...) να αντλήσετε την αύρα του πολιτισμού. Κρουστοπανήγυρης ονομάζεται το διεθνές φεστιβάλ κρουστών υπό την συνδιοργάνωση πολλών τοπικών φορέων και φυσικά του αξιόλογου κρουστού Νίκου Τουλιάτου.
Όπως δήλωσε στο λόγο του στην έναρξη του φεστιβάλ ο διοργανωτής και υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Τουλιάτος, είναι τιμητικό για το φεστιβάλ που δεν έχει χορηγούς, αλλά συνδιοργανωτές.... Γιατί με τους χορηγούς η τέχνη γίνεται εμπορευματοποιημένο προϊόν στο έλεος των ιδιωτικών συμφερόντων. Όπως είπε ο κ. Τουλιάτος στο λόγο της τελετής έναρξης "όταν μιλάει, όπως και όταν παίζει θέλει απόλυτη ησυχία" γιατί αυτό είναι δείγμα πολιτισμού. Μετά το λόγο όμως...υπάρχει και ο αντίλογος.
Μπορεί να κατόρθωσαν στην περίπτωση του φεστιβάλ να μην εμπορευματοποιήσουν την τέχνη, αλλά εμπορικό προϊόν έγινε σίγουρα... Ουδόλως ελεύθερη και δωρεάν δεν είναι η όλη αυτή η επιμόρφωση και διαπαιδαγώγηση του καλλιτεχνικού ήθους των κορινθίων πολιτών.
Αν κάποιος θέλει να παρακολουθήσει ένα μόνο από τα σεμιναριακά μαθήματα ή εργαστήρια θα πρέπει να αποδώσει σύμφωνα με -πιο έγκυρες δεν γίνεται- πληροφορίες, 10 ευρώ για κάθε μάθημα. Κάποιος θα τα αποκαλούσε 'μαύρα' τα χρήματα αυτά... λεφτά αλλάζουν χέρια, χωρίς αποδείξεις και χωρίς πιστοποιήσεις, στο όνομα της τέχνης! Τότε λοιπόν μιλάμε για εξαγοράσιμη παραγωγή πολιτισμού φροντιστηριακού τύπου... Δεν ήταν ανάγκη να δημιουργηθεί όλος αυτός ο ντόρος και να συνδράμουν τόσοι φορείς!
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ν. Τουλιάτου στην έναρξη του φεστιβάλ...πολιτισμός δεν είναι να έρθει ένα μουσικό σχήμα από το εξωτερικό για 2 ώρες στην Κόρινθο και να κάνει τη λεγόμενη αρπαχτή... είναι όμως πολιτισμός να θέλει να αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία το φεστιβάλ αλλά να μη μπορεί γιατί θα πρέπει να χώσει βαθιά το χέρι στην τσέπη; Κάντε τους υπολογισμούς....10 ευρώ το μάθημα, επί 7 μαθήματα επί όλων των σεμιναρίων και 10 ευρώ ανά εργαστήριο....βάλτε και 7 ευρώ τις παραστάσεις και 3 € η κινηματογραφική προβολή; Τι απέμεινε;
Δεν είναι τσιγκουνιά.. είναι μία ενδόμυχη ανάγκη να ονομάζουμε επιτέλους τα πράγματα ως έχουν.Ξεκαθαρίζω απόλυτα, η Fresh-Press έχει κάθε αγνή πρόθεση να αγκαλιάσει το θεσμό αυτό ως κάτι μοναδικό για την περιοχή και φυσικά να επιτύχει και να επαναληφθεί. Μάλιστα η Fresh-Press στήριξε ένθερμα το φεστιβάλ ενημερώνοντας το αναγνωστικό κοινό από την πρώτη μέρα που ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Όσο όμως ξεδιπλώνει κάποιος το κουβάρι και το κοιτάζει πιο κυνικά, η λέξη αρπαχτή έρχεται στο μυαλό του. Δεν διαφωνώ ουδόλως με τον διοργανωτή κ. Τουλιάτο, γιατί να κάνουν αρπαχτές οι Χατζιγιάννηδες, Άντζελες Δημητρίου κλπ… και να μην μείνουν τα χρήματα σε ανθρώπους που ασχολούνται ουσιαστικά με το χώρο της μουσικής. Αλλά να το λέμε ξεκάθαρα! Να ξέρουμε και οι πολίτες της Κορινθίας, να σταματήσουμε να χειραγωγούμαστε. Φτάνει η κοροϊδία από τους πολιτικούς και πλέον και από τους πνευματικούς ταγούς… 
Ούτε είναι απαραίτητο να επιβάλουμε αρνητικό σημασιολογικό πρόσημο στις λέξεις αρπαχτή ή εμπορευματοποίηση. Ο τιμώμενος σκηνοθέτης θα ‘περιοδεύσει’ στην Κορινθία και θα προβληθούν οι ταινίες του (που έχουν προβληθεί 100νταδες φορές στην ΕΡΤ3) με εισιτήριο 3 €! Αυτό δεν πρέπει να λέγεται όμως εμπορευματοποιήση γιατί έχει αρνητική σημασία και δεν συνάδει με το στόχο του φεστιβάλ. Καλώς να είσαι μόνος σου…. τα δίνεις και τα 3 €. Έχει και ωραία ατμόσφαιρα στο Κέντρο Νέων, σαν θερινό σινεμά…. Αν έχεις και οικογένεια όμως εκεί ξεκινάς τις προσθέσεις. Και τι να προτιμήσει ο γονέας; Να δει το «Μάθε παιδί μου γράμματα» ή να πάρει ξύστρα και μολύβια για να μάθει όντως το παιδί του γράμματα τώρα που ξεκινά και η νέα σχολική χρονιά;
Αλήθεια, απορίας άξιον είναι και ο ρόλος των συνδιοργανωτών σε όλο αυτό…
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης δήλωσε ότι πρόκειται «για μια καινοτομία για τον τόπο μας και φέρνει κοντά τους πολίτες της Πελοποννήσου με μια σύγχρονη προσέγγιση της μουσικής». Συνεχίζει, στέλνοντας «τις καλύτερες ευχές του για επιτυχία». Ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Δέδες δήλωσε ότι «φιλοδοξεί να προσδώσει κέφι, ζωντάνια και ρυθμό στην περιοχή μας και ταυτόχρονα ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχήστον επισκέπτη». Ο δήμαρχος Κορινθίων επισημαίνει ότι «εμπνευστής και ψυχή του φεστιβάλ είναι ο Ν. Τουλιάτος και γι αυτό τον ευχαριστεί θερμά.
Όταν ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Δέδες είχε πει (σε συνέντευξη τύπου απολογισμού 2011 θυμίζω ΕΔΩ) ότι θα κοπούν οι επί νομαρχίας υπέρογκες (πάνω από 1.000.000 ετησίως) δαπάνες για εκδηλώσεις αλλά θα στηρίξει την ντόπια καλλιτεχνική δημιουργία τι εννοούσε; Ότι θα την στηρίξει… λεκτικώς; Όταν ο δήμαρχος Κορινθίων, καλεί στα πλαίσια των αδελφοποιήσεων μουσικά σχήματα από Ρουμανία, Βουλγαρία κλπ και χορηγεί 1000 € για 2 βραδιές (ενδεικτικά αναφέρω ένα ποσό που μπορεί να είναι και μίνιμουμ), δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει αντίστοιχα και σε αυτό το φεστιβάλ;
Πως;
Ιδέες…Να δωρίσει κρουστά παιδικά όργανα σε όλα τα σχολεία… να παρέχει κουπόνια συμμετοχής στα σεμινάρια σε μαθητές ή σε εκπαιδευτικούς, να αναλάβει την φιλοξενία των καλλιτεχνών και ένα συμβολικό αντίτιμο ώστε να μην χρεώνεται 10 € το μάθημα, 7 € η μουσική παράσταση και 3 € η κινηματογραφική προβολή! Αν όντως έχει γίνει έστω και 1 από όλα αυτά θα χαιρόμουν σε υπερβολικό βαθμό να διαψευστώ.
Προσωπικά βλέπω μία χαλαρή διοργάνωση… Ανέξοδη και άτυπη. Τι θα εμπόδιζε τους συνδιοργανωτές επομένως να παρέχουν ένα ευτελές ποσό ώστε να καλυφθούν κουπόνια συμμετοχής για μουσικούς εκπαιδευτικούς της Κορινθίας για παράδειγμα; Να γεμίσουν πνοή τα μαθήματα και να παραχθεί έργο! Διότι με 10€ ανά μάθημα… τρεις και ο κούκος θα παραμείνουν οι ενδιαφερόμενοι να αντλήσουν κουλτούρα από το φεστιβάλ.
Σε συνέντευξή του ο Ν. Τουλιάτος ΕΔΩ δήλωσε ότι η πνευματική πείνα είναι χειρότερη, γιατί την πραγματική πείνα την καλύπτεις και με μία τυρόπιτα. Αυτό μάλλον είχε στο μυαλό του και σκέφτηκε να φάνε πολλές τυρόπιτες οι φίλτατοι καλλιτέχνες συμμετέχοντες.

Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 06, 2012

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Κρουστοπανήγυρις: Παραγωγή πολιτισμού ή αρπαχτή και μαύρο χρήμα με τις πλάτες των τοπικών φορέων;"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator