Ζεμενό Κορινθίας - 68 χρόνια μετά...

0



68 χρόνια μετά, 14 του Σεπτέμβρη, η μνήμη όλων των Ζεμενιτών είναι προσηλωμένη στην ΘΥΣΙΑ των παιδιών που θέρισε το γερμανικό πολυβόλο, βυθίζοντας στο πένθος το χωριό μας. 

Το απόγευμα λοιπόν, το μνημόσυνο των εκτελεσθέντων.

Αποτελεί φόρο τιμής και υποχρέωσή μας η φυσική παρουσία μας στο χώρο.


14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1944 – ΗΜΕΡΑ ΟΡΟΣΗΜΟ…

Ήταν Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 1944, όταν το πέρασμα της Γερμανικής μπότας από το χωριό μας, το Ζεμενό, σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή και άφησε ανεξίτηλο το πέρασμά της απ’ αυτόν τον τόπο. 
14 του Σεπτέμβρη, μέρα που η εκκλησία μας εορτάζει την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, έλαχε στα 12 παλικάρια να Σταυρωθούν στη μνήμη και στη συνείδησή μας, εκτελεσμένα από το Γερμανικό πολυβόλο, καθιστώντας τούτο τον τόπο, τόπο θυσίας, τόπο ολοκαυτώματος, τόπο μαρτυρικό. Οι απόγονοι των Ούννων και του Αττίλα δεν θα μπορέσουν να ξεπλύνουν τη ντροπή τους ποτέ.
΄΄Θέλει Αρετήν και Τόλμην η Ελευθερία΄΄ λέει ο ποιητής μας, και τα αθώα αυτά παιδιά επέδειξαν και Τόλμη και Αρετή μπροστά στο άδικο, στη ντροπή, στον εξευτελισμό, στη βάναυση καταπάτηση της θεμελιώδους αρχής, της έννοιας που πηγάζει από τους προγόνους μας, της ελευθερίας.

Χιλιάδες χρόνια οι Έλληνες, έχουμε γράψει χρυσές σελίδες στην ιστορία μας, με αγώνες για τη Δημοκρατία, τον Πολιτισμό, για τα Ανθρώπινα δικαιώματα, για τα ιδεώδη και τα ιδανικά της φυλής μας, για την Πατρίδα, την Οικογένεια, για την Ελευθερία. Μέσα σ’ αυτές τις χρυσές σελίδες της ιστορίας μας, ξεχωριστή θέση κατέχει αυτή με τα δαφνοστεφανωμένα ονόματα των Ηρώων του χωριού μας. 
Τις πλάτες μας βαραίνει το χρέος απέναντι στους Μάρτυρες της σύγχρονης ιστορίας του χωριού μας, για συνεχή αγώνα ενάντια σε κάθε μορφής κατακτητή που προσπαθεί ακόμα και σήμερα να καταπατήσει την ελευθερία μας. 
«Συλλογάται καλά, όποιος λεύτερα συλλογάται» μας δίδαξε ο Ρήγας Φεραίος, και οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και μία μεγαλύτερη τιμή στα παιδιά αυτά που γεννήθηκαν, δεν πρόλαβαν να μεγαλώσουν και μαρτύρησαν για την ελευθερία της Πατρίδας.
Ελάχιστος φόρος τιμής και υποχρέωσή μας απέναντί τους, να εντάξουμε και το χωριό μας με Προεδρικό Διάταγμα στον Επίσημο κατάλογο των Μαρτυρικών χωριών και πόλεων της χώρας μας. 

ΑΙΩΝΙΟΙ και ΑΘΑΝΑΤΟΙ. 

Υ.Γ. Ο Hans Zampel σφαγέας του Διστόμου, ο Karl von Le Suire εκτελεστής των Καλαβρύτων, ο Jagkommando Schubert χασάπης του Χορτιάτη, ο Άλφρεντ Σρέπελ και Βάλτερ Στέντερ εκτελεστές στους Λιγκιάδες, δεν έχουν τίποτα να ΖΗΛΕΨΟΥΝ από τους εδώ εκτελεστές…
Και βέβαια η Ιστορία επαναλαμβάνετε, ενίοτε ως φαρσοκωμωδία, με όπλα διαφορετικά από τα πολυβόλα…

Στη φωτογραφία, ο κύριος Ιωάννης Χώλεσης, που διασώθηκε πέφτοντας πριν τον βρουν οι σφαίρες του Γερμανικού πολυβόλου και καταπλακώθηκε από τα άψυχα και γεμάτα αίματα κορμιά των φίλων και συνομηλίκων του, καταθέτει στεφάνι στο μνημείο, στις 14 Σεπτέμβρη 2006. Και σήμερα επιζών, έχει ιδιαίτερη θέση στα πρόσωπα των «επισήμων» που ενίοτε τιμούν με την παρουσία τους το μνημόσυνο.
Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 13, 2012

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ζεμενό Κορινθίας - 68 χρόνια μετά..."

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator