Η φύση εκδικείται

0


Greenpeace's National Offices

Μάντης κακών αποδείχθηκε η προειδοποίηση της Greenpeace στις αρχές του μήνα για επικείμενη "επείγουσα κατάσταση", καθώς η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί δασικές πυρκαγιές που έχουν ήδη καταστρέψει και συνεχίζουν να καταστρέφουν χιλιάδες εκτάρια δασικών εκτάσεων στη νότια Ευρώπη, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, φέτος.


Στις 12 Αυγούστου, η ΕΕ ενημέρωσε ότι η Ευρώπη είχε ήδη απολέσει περίπου 200.000 εκτάρια δασικής έκτασης λόγω πυρκαγιών, πολύ περισσότερα από όσα χάθηκαν σε όλη τη διάρκεια του 2008, όταν καταστράφηκαν 158.621 εκτάρια. Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) ενημέρωσε ότι μεγάλες πυρκαγιές (με μέγεθος από χίλια ως αρκετές χιλιάδες εκτάρια) μαίνονται στην Ισπανία (Αραγονία, Αλμέρια, Ταραγκόνα και Κουένκα), στη Γαλλία (Μασσαλία, νότια Κορσική), την Ιταλία (κυρίως στη Σαρδηνία) και την Ελλάδα.


"Η κλιματική αλλαγή δίνει ώθηση σε μια νέα γενιά δασικών πυρκαγιών, με άγνωστες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις", είχε τονίσει στις αρχές Αυγούστου ο Μιγκέλ Σότο, μέλος της Greenpeace Ισπανίας για την προστασία των δασών. "Με τα κλιματικά μοντέλα να περιλαμβάνουν εκτιμήσεις για αυξανόμενα κύματα καύσωνα μέσα στα επόμενα χρόνια, πλησιάζουμε ταχύτατα μια επείγουσα κατάσταση", είχε προσθέσει.


Στην έκθεση της Greenpeace, τονιζόταν ότι τα κύματα καύσωνα και οι περίοδοι ξηρασίας που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή έχουν συνδυαστεί με "αλλαγές στη χρήση γης, εγκατάλειψη της υπαίθρου και έλλειψη διαχείρισης των δασικών εκτάσεων" για να καταστήσουν τα δάση "πιο εύφλεκτα, οδηγώντας σε όλο και μεγαλύτερες και πιο ανεξέλεγκτες πυρκαγιές".


Οι συντάκτες της έκθεσης είχαν διαπιστώσει την ύπαρξη ενός "φαύλου κύκλου" στον οποίο, οι πυρκαγιές συμβάλλουν επίσης στη κλιματική αλλαγή, "καθώς τα δάση είναι τεράστιες αποθηκευτικές δεξαμενές άνθρακα και όταν καίγονται, μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα".


Έκκληση στους ηγέτες παγκοσμίως "να μην αφήσουν τον πλανήτη να καεί" είχε απευθύνει το μέλος της Greenpeace International Κρίστοφ Τις. "Εχουμε ανάγκη να δούμε τους ηγέτες να μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να βάλουν στο τραπέζι κεφάλαια ικανά να σταματήσουν την αποψίλωση των δασών. Εάν δεν αναλάβουν δράση, θα αφήσουν το μέλλον μας να γίνει στάχτη", είχε πει ο κ. Τις.


"Πρόκληση για τις σημερινές και μελλοντικές γενιές είναι η κλιματική αλλαγή", είχε πει ο πρόεδρος της Διακυβερνητικής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) δρ. Ρατζέντρα Πασάουρι σε διεθνές συνέδριο που έγινε στην Αθήνα στις αρχές Ιουνίου, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο των πυρκαγιών ως μια από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Μεσογείου.
Τον κώδωνα του κινδύνου είχαν κρούσει από τον περασμένο Μάιο οι συντάκτες της έκθεσης ADAM, που χαίρει της υποστήριξης των Βρυξελλών, καθώς προέβησαν στην εκτίμηση ότι οι απρόβλεπτες πλημμύρες, οι πυρκαγιές και τα κύματα καύσωνα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή ενδέχεται να θέσουν σε δοκιμασία την ικανότητα της Ευρώπης να αντεπεξέλθει στις φυσικές καταστροφές και να εξασφαλίσει ασφαλιστική κάλυψη γι' αυτές.


"Είναι φανερό ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε πιο πολλές θερμές περιόδους, έχουμε περισσότερους καύσωνες, όπως είχαμε πέρυσι στην Ελλάδα, τρεις καύσωνες μεγάλους σε διάρκεια", υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην επιθεώρηση Energy Point. "Αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα τα βλέπουμε στο μέλλον πιο συχνά και πιο έντονα. Γι' αυτό χρειάζεται η λήψη μέτρων, π.χ. για να αποφευχθούν οι δασικές πυρκαγιές ο κίνδυνος των οποίων θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια, κι όχι μόνο στην Ελλάδα", τόνισε ο κ. Δήμας.


Μεγαλύτερη από ό,τι φανταζόμαστε η συμβολή των δασικών πυρκαγιών στην υπερθέρμανση του πλανήτη


Η συμβολή των δασικών πυρκαγιών στην υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μεγαλύτερη από ό,τι εκτιμάτο προηγουμένως, σύμφωνα με τους είκοσι τέσσερις επιστήμονες, διαφορετικών αντικειμένων από πολλά διεθνή πανεπιστήμια, που συνέταξαν έκθεση-ορόσημο, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science στις 24 του περασμένου Απριλίου.


"Πρόκειται για μιας κρίσιμης σημασίας απομάκρυνση από τη θεώρηση των πυρκαγιών ως απλά και μόνον μια καταστροφή", είχε τονίσει ο καθηγητής στο University of Tasmania Ντέιβιντ Μπάουμαν. "Εξεταζόμενη μεμονωμένα, κάθε καταστροφική φωτιά μπορεί να προκαλέσει τεράστια ανθρωπιστική και φυσική καταστροφή, αλλά ως ευρύτερη δύναμη η πυρκαγιά έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη. Υψηλά επίπεδα πυρκαγιών έχουν τη ικανότητα να αλλάξουν το κλίμα", πρόσθεσε.


"Η πραγματική πρωτοτυπία αυτής της εργασίας είναι ότι μπορέσαμε να πούμε κάτι τόσο προφανές", είπε ο κ. Μπάουμαν, επισημαίνοντας ότι η πρόκληση έγκειται πλέον στην ενσωμάτωση των πυρκαγιών στα μεγάλης κλίμακας κλιματικά μοντέλα, όπως αυτά τα οποία χρησιμοποιεί η IPCC.


Επιπλέον, η Τζένιφερ Μπαλτς, καθηγήτρια στο University of California, υποστήριξε ότι η πυρκαγιά δεν είναι μόνον πηγή ευρύτερης ανησυχίας για την κλιματική σταθερότητα και την ευημερία του ανθρώπου, αλλά τα μεγάλης κλίμακας γεγονότα συνιστούν κίνδυνο ανατροπής των σχεδίων εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, τα οποία θεωρούνται σημαντικά εργαλεία στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.


Χαμηλότερη ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε


Με την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη μέσα στις επόμενες δεκαετίες, η συχνότητα των δασικών πυρκαγιών θα αυξηθεί σε πολλά σημεία του πλανήτη και η αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών θα επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του αέρα λόγω της μεγαλύτερης παρουσίας καπνού, όπως αναμένουν επιστήμονες του School of Engineering and Applied Sciences στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.


Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο στο Journal of Geophysical Research, είναι η πρώτη προσπάθεια να ποσοτικοποιηθεί η επίπτωση των μελλοντικών δασικών πυρκαγιών στον αέρα που αναπνέουμε.


"Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε ξήρανση της ποώδους βλάστησης και ενδεχομένως σε πιο μεγάλης έντασης πυρκαγιά μόλις ξεκινήσει εστία φωτιάς από κεραυνό ή ανθρώπινη δραστηριότητα", είπε η επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων που συνέταξαν την έκθεση Τζένιφερ Λόγκαν. "Λόγω του ότι ο καπνός και τα άλλα σωματίδια από τις φωτιές επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του αέρα, μια αύξηση των δασικών πυρκαγιών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία", τόνισε.


(Πηγή: ΑΠΕ)

Μοιράσου το στο Facebook

Δημοσίευσε το στο Twitter
Reblog this post [with Zemanta]
Δημοσίευση: Αυγούστου 25, 2009

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η φύση εκδικείται"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator