Τοξικό το νερό της Εύβοιας

0


toxic-water-evoia

Το θρίλερ συνεχίζεται με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο στην Εύβοια, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Η έρευνα που έγινε απο το τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξε ότι υπάρχει εξασθενές χρώμιο στις πηγές της Εύβοιας.

Στις περιοχές Δάφνη, Κοντοδεσπότι, Γοργοεπήκοος, Καστέλλα, Νέα Αρτάκη και Ψαχνά, το νερό είχε υψηλές σε περιεκτικότητα ποσότητες της καρκινογόνου ουσίας.

Σε λιγότερο από έναν μήνα το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών ήρθε να επιβεβαιώσει τον εφιάλτη του εξασθενούς χρωμίου στην Εύβοια. Με νέες αναλύσεις αποδεικνύεται ότι το νερό σε αρκετές περιοχές της Εύβοιας είναι άκρως τοξικό και επικίνδυνο.

Το ΙΓΜΕ, έπειτα από ανάθεση του Δήμου Μεσσαπίων, πήρε δείγματα από διάφορα σημεία και τα αποτελέσματα έδειξαν ίδια και χειρότερη κατάσταση.

Στη Γοργοεπήκοο, όπου βρίσκονται τρεις γεωτρήσεις ύδρευσης των Ψαχνών και της Καστέλλας, η περιεκτικότητα του νερού σε εξασθενές χρώμιο είναι σχεδόν διπλάσια από την τιμή που είχε βρεθεί στην έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, λίγες εβδομάδες νωρίτερα.

Συγκεκριμένα, το ΙΓΜΕ στις αναλύσεις του βρήκε στο νερό 60 μg/l της επικίνδυνης ουσίας, ενώ οι αναλύσεις του Καποδιστριακού κατέγραφαν 36μg/l εξασθενούς χρωμίου.

Μετά τις νέες μετρήσεις η Νομαρχία Ευβοίας απαίτησε εγγράφως τη σφράγιση των τριών γεωτρήσεων. Οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι, όμως, υποστηρίζουν πως ο Δήμος Μεσσαπίων αποφάσισε να επαναλειτουργήσουν κανονικά.

Στις 31 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με αντικείμενο τις μετρήσεις του ΙΓΜΕ, στο οποίο, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι περιβαλλοντικών συλλόγων, η δημοτική αρχή και οι υπεύθυνοι της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης, δεν παραδέχονται το μέγεθος του προβλήματος.

Το Σάββατο 1η Αυγούστου ο δήμος γνωστοποίησε στους πολίτες των Ψαχνών και της Καστέλλας ότι θα υπάρξουν διακοπές νερού, επειδή σφραγίζονται τρεις γεωτρήσεις.

Στις 3 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε δεύτερο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα την επαναλειτουργία των τριών γεωτρήσεων που είχαν σφραγιστεί μόλις δύο ημέρες πριν.

Το θέμα του εξασθενούς χρωμίου στο Δήμο Μεσσαπίων έχει φτάσει στην Ευρωβουλή.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής κατέθεσε ερώτηση προς την επιτροπή Περιβάλλοντος της Κομισιόν, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των πρώτων αναλύσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Για το θέμα έχουν υποβληθεί και στη Βουλή ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Η Νομαρχία Ευβοίας προχώρησε σε νέα δειγματοληψία του νερού και τα δείγματα εστάλησαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

Μοιράσου το στο Facebook

Δημοσίευσε το στο Twitter
Δημοσίευση: Αυγούστου 11, 2009

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Τοξικό το νερό της Εύβοιας"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator