Ανακαλύφθηκε η ηλικία του Αμαζονίου

0


amazon-river-age

Η ηλικία του ποταμού Αμαζονίου χρονολογείται πάνω από 11 εκατομμύρια χρόνια και έχει κρατήσει την υπάρχουσα μορφή της τα τελευταία 2,4 εκατομμύρια χρόνια, παρουσίασε μελέτη επιστημόνων.

Ο Αμαζόνιος είναι ένας από τους δύο μεγαλύτερους ποταμούς παγκοσμίως και ανακαλύπτοντας την ηλικία του, υπενθυμίζεται πόσο παλιό είναι το οικοσύστημα με τη πλούσια βιοποικιλότητα που διαθέτει.

Η ηλικία του προσδιορίστηκε από δείγματα που συλλέχθηκαν από δύο γεωτρήσεις που έγιναν στις εκβολές του ποταμού, μια εκ των οποίων ήταν 2,6 μίλια κάτω από το επίπεδο της στάθμης των υδάτων του.

Μέχρι πρότινος η ηλικία του Αμαζονίου ήταν άγνωστη αφού οι περισσότερες ομάδες επιστημόνων δεν είχαν καταφέρει με τις γεωτρήσεις που έκαναν να φτάσουν σε τόσο μεγάλο βάθος.

Η ανακάλυψη της ηλικίας του ποταμού θα φέρει στο φως άγνωστες πτυχές στην ιστορία του καθώς και στην εξέλιξη των μοναδικών υδρόβιων οργανισμών που υπάρχουν στον Αμαζόνιο.

Παρά την εντυπωσιακή του ηλικία των 11 εκατομμυρίων ετών, θεωρείται σχετικά νέος ποταμός σε σύγκριση με κάποιους άλλους. Ο Νείλος στην Αφρική και ο ποταμός Νέος Ποταμός στη Βόρεια Αμερική είναι πιθανότατα εκατοντάδες εκατομμυρίων ετών πιο παλιοί.

Ο Αμαζόνιος ποταμός είναι ο μεγαλύτερος σε όγκο νερού στο πλανήτη με μεγάλη διαφορά από το Νείλο και είναι πολύ γνωστός για τη τεράστια ζούγκλα που τον περιβάλλει.

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου είναι από τα μεγαλύτερα δάση στο πλανήτη και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών επιστημόνων λόγω του ποσοστού απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα από τα φυτά στο έδαφος.
Η βιοποικιλότητα είναι πάρα πολύ αναπτυγμένη στα δάση της Αμαζονίας.

Η λεκάνη του είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο λόγου του όγκου των υδάτων της αλλά και της βιοποικιλότητας. Ο ποταμός έχει κρατήσει άθικτη τη παρούσα μορφή του για 2,4 εκατομμύρια χρόνια.

Η σημερινή μορφή του όμως, απειλείται από τα φράγματα που γίνονται, την κατασκευή δρόμων, την παράνομη υλοτομία, τη καταπάτηση μεγάλων εκτάσεων , θα μπορούσαν να προκαλέσουν σταδιακά την ανατροπή του εν λόγω οικοσυστήματος με αρνητικές επιπτώσεις για το πλανήτη.

Ο Αμαζόνιος ποταμός είναι ο «πνεύμονας» οξυγόνου του πλανήτη και η «καρδιά» της βιοποικιλότητας.

econews

Δημοσίευση: Ιουλίου 16, 2009

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ανακαλύφθηκε η ηλικία του Αμαζονίου"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator