Ευρεία εξάπλωση του ιού Α (Η1Ν1)

0


Η εξάπλωση του ιού Α (Η1Ν1) της γρίπης των χοίρων "πλησιάζει το 100%" του πλανήτη, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

"Αν σκεφτείτε πως ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 160 από τις 192 χώρες-μέλη του ΠΟΥ, πλησιάζουμε το 100%, αλλά όχι ακόμα", επισήμανε ο Γκρέγκορι Χαρτλ.

"Σχετικά με τους νεκρούς, πιστεύω ότι είμαστε κοντά στους 800", πρόσθεσε.

Αύξηση κρουσμάτων πανευρωπαϊκά

Μέσα σε ένα 24ωρο, αυτήν την εβδομάδα, εντοπίστηκαν 1.671 κρούσματα της νέας γρίπης στην Ευρώπη, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες, ανακοινώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Η αύξηση αυτή στον αριθμό των κρουσμάτων παρατηρήθηκε το 24ωρο μέχρι τις πέντε το απόγευμα της Πέμπτης. Οι αντίστοιχοι αριθμοί των προηγούμενων δύο ημερών ήταν 552 και 212 κρούσματα.

Το ECDC συγκεντρώνει στοιχεία από τις 31 χώρες που αποτελούν την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών. Από την Πέμπτη το κέντρο έχει καταγράψει συνολικά 19.404 κρούσματα στις 30 από τις χώρες αυτές και 35 θανάτους.

Από τις συγκεκριμένες χώρες η Βρετανία έχει τα περισσότερα κρούσματα--11.159 και 510 θανάτους και ακολουθεί η Γερμανία με 2.455 κρούσματα και 637 θανάτους.

Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ διευκρίνισε πως η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στην Γερμανία οφείλεται στο ότι πολλοί επιστρέφουν από τις διακοπές τους σε μέρη με πολλά κρούσματα.

Βρέθηκε το πρώτο άτομο που νόσησε στο Μεξικό

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας γρίπης στο Μεξικό, τη χώρα που θεωρείται η εστία της πανδημίας, αφορά ένα κοριτσάκι έξι μηνών, το οποίο προσβλήθηκε από τον ιό τον περασμένο Φεβρουάριο και το οποίο επέζησε.

"Πρόκειται για ένα κοριτσάκι 6 μηνών στο Σαν Λούις Ποτόσι", το οποίο είναι ζωντανό και το οποίο παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα του ιού Η1Ν1 στις 24 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε η Σέλια Αλπούτσε, του Ινστιτούτου Διαγνωστικής και Επιδημιολογίας (INDRE) στο Μεξικό. Σύμφωνα με την ίδια, το μωρό δεν είχε έρθει σε καμία επαφή με χοίρους.

Η εξέταση του συνόλου των κρουσμάτων στο Μεξικό αποκάλυψε ότι οι πρώτες περιπτώσεις εμφανίστηκαν τον Μάρτιο στα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας. "Είναι δύσκολο να πούμε από πού ξεκίνησε, αλλά οι αρχικές εξετάσεις δεν προέρχονται από αγροτικές ζώνες, δηλαδή από περιοχές όπου υπάρχουν φάρμες με χοίρους", πρόσθεσε η κα Αλπούτσε.

Μέχρι στιγμής στο Μεξικό έχουν καταγραφεί 14.861 κρούσματα, εκ των οποίων τα 138 θανατηφόρα.

Συσκευή ανίχνευσης στα σκαριά

Ομάδα Καναδών ερευνητών κάνει δοκιμές σε μια νέα συσκευή, η οποία μπορεί σύντομα να ανιχνεύει τους ιούς της γρίπης που κυκλοφορούν στα αεροδρόμια, τα εμπορικά κέντρα και άλλους κλειστούς χώρους.

Ο αισθητήρας που περιέχεται στη συσκευή, σχεδιάζεται έτσι, ώστε να είναι σε θέση να εντοπίζει στον αέρα ένα συγκεκριμένο στέλεχος ιού, όπως π.χ. τη νέα γρίπη που έχει εξελιχτεί σε πανδημία.

Η συσκευή αναπτύσσεται από τον φυσικό Λικ Μπολιέ και τους συνεργάτες του στο πανεπιστήμιο "Μεμόριαλ" του Καναδά, σύμφωνα με το CBC News.

Οι ερευνητές προτείνουν την τοποθέτηση του αισθητήρα σε διάφορους δημόσιους χώρους, όπου ο ιός είναι εύκολο να εξαπλωθεί, όπως κτίρια γραφείων, νοσοκομεία, σχολεία, αεροπλάνα κ.α. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχει υψηλή συγκέντρωση του ιού σε κάποιο μέρος, οι αρμόδιες Αρχές θα αποφασίζουν τι θα κάνουν (π.χ. αν θα αρνούνται την προσγείωση ενός αεροπλάνου στο έδαφός τους ή αν θα επιτρέπουν την προσγείωσή του, αλλά θα βάζουν σε καραντίνα τους επιβάτες).

Η συσκευή ήδη έχει εντοπίσει ιούς γρίπης σε ορισμένες εργαστηριακές δοκιμές, όμως τα σχετικά τεστ αναμένεται να κρατήσουν ακόμα ένα χρόνο περίπου. Ο αισθητήρας αποτελείται από μικροσκοπικές λωρίδες πυριτίου, λεπτές όσο μια ανθρώπινη τρίχα, που ονομάζονται "πρόβολοι", γιατί είναι στερεωμένες μόνο από τη μια πλευρά, και συνδέονται με ένα τσιπ.

Κάθε λωρίδα είναι καλυμμένη με πρωτεϊνικά αντισώματα και κάθε αντίσωμα είναι σχεδιασμένο, ώστε να εντοπίζει ένα συγκεκριμένο στέλεχος γρίπης. Όταν ο ιός που βρίσκεται στον χώρο, αντιδράσει με το ανάλογο αντίσωμα, τότε η λωρίδα κάμπτεται. Μια ακτίνα λέιζερ συλλαμβάνει την μεταβολή της κίνησης της λωρίδας με τα αντισώματα και στέλνει ένα σήμα προειδοποίησης.

Τα αντισώματα παρέχονται από τον ιολόγο του πανεπιστημίου "Μεμόριαλ" Κεν Χιρασάβα, ο οποίος, όπως είπε, μπορεί να τροφοδοτήσει τη συσκευή με αντισώματα για την "παγίδευση" οποιουδήποτε ιού. Αν τα αντισώματα είναι άμεσα διαθέσιμα, η συσκευή εύκολα μπορεί να τροφοδοτηθεί με αυτά. Όμως η απομόνωση των κατάλληλων αντισωμάτων για ένα νέο ιό, μπορεί να πάρει μήνες.

Κρουαζιερόπλοιο με 5 κρούσματα

Στις 5 το πρωί έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά το κρουαζιερόπλοιο «RUBY PRINCESS» με 4.589 επιβάτες (3.393 επιβάτες και οι 1.196 ναυτικοί) προερχόμενο από λιμένα Τουρκίας, στο οποίο, 4 μέλη του πληρώματος κι ένας επιβάτης έχουν προσβληθεί από τη νέα γρίπη. Τα πέντε άτομα είναι νοσηλευόμενα -όχι σε καραντίνα- στο ιατρείο του κρουαζιερόπλοιου, που σημειωτέον, είναι ένα μικρό σύγχρονο νοσοκομείο.

Την αποβίβαση των επιβατών του "Ruby Princess", που είναι ένα από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου, επέτρεψε το κλιμάκιο των γιατρών της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας, που νωρίς σήμερα το πρωί ανέβηκαν στο πλοίο και προέβησαν στις απαραίτητες εξετάσεις των 5 νοσούντων.

Παρών ήταν και ο αξιωματικός γιατρός του κρουαζιερόπλοιου, αλλά και ο πλοίαρχος, οι οποίοι και διαβεβαίωσαν εγγράφως ότι ουδείς άλλος επιβάτης, αλλά και μέλος πληρώματος έχει παρουσιάσει τα συμπτώματα του ιού της γρίπης τύπου Α.Έτσι το κλιμάκιο του ιατρείου της Νομαρχίας Πειραιά επέτρεψε την "έξοδο" από το πλοίο των υπόλοιπων επιβατών και ναυτικών.

Το πλοίο αναμένεται να αποπλεύσει στις 17.00 με προορισμό στη Βενετία.

Σύμφωνα με τον Νομάρχη Πειραιά κ.Ιωάννη Μίχα «μπορεί να υπάρχει διασπορά στο πλοίο καθώς μέλος του πληρώματος ήταν μάγειρας».

Ο ίδιος τονίζει την αναγκαιότητα άμεσης ενίσχυσης με ιατρικό προσωπικό της διεύθυνσης υγειονομικών ελέγχων της νομαρχίας Πειραιά, καθώς όπως επισημαίνει δεν είναι δυνατόν το λιμάνι και ολόκληρη η περιοχή του Πειραιά να ελέγχεται μόνο 4 γιατρούς δημόσιας υγείας.

Επιστολή Παπανδρέου προς Καραμανλή

Την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης σε σχέση με τον ιό της νέας γρίπης, εκφράζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, με επιστολή του που έστειλε σήμερα στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου προτείνει τη σύσταση Διϋπουργικής Επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό, η οποία θα λειτουργεί σε διαρκή βάση, ενώ ταυτόχρονα θέτει στη διάθεση των αρμοδίων υπηρεσιών όλα τα μέλη και τα στελέχη του Κινήματος για να συμβάλλουν στην εθνική, όπως αναφέρει, προσπάθεια για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της νέας γρίπης στη χώρα. Και επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει ένα πλήρες εθνικό σχέδιο και σωστή ενημέρωση χωρίς άλλες καθυστερήσεις και ανακρίβειες στο δημόσιο διάλογο.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει επίσης τη δική του ανησυχία, η οποία προέρχεται από την έλλειψη ενός σοβαρού επιχειρησιακού σχεδιασμού προετοιμασίας και συντονισμού, διαπίστωσε ότι συμμερίζεται και ο ιατρικός και επιστημονικός κόσμος της χώρας.

Το πρόβλημα τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μεταβάλλεται κυρίως σε ζήτημα διαχείρισης, δηλαδή προετοιμασίας, σχεδιασμού, συντονισμού συναρμόδιων φορέων, πληροφόρησης του κοινού και κινητοποίησης των μηχανισμών του κράτους και της κοινωνίας.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει επίσης ότι η ανησυχία του επιτείνεται από το γεγονός της έλλειψης πολιτικών για την ενίσχυση των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού στο χώρο της υγείας, τα τελευταία χρόνια.

Και αυτά τονίζει καθιστούν τη χώρα μας περισσότερο ευάλωτη απέναντι σε μια κρίση, όπως αυτή της νέας γρίπης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για αδυναμίες και αβελτηρίες από την πλευρά της κυβέρνησης, που δημιουργούν τον κίνδυνο ώστε μια πανδημία με συμπτώματα ήπιας μορφής να εξελιχθεί με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία των πολιτών, αλλά και για την ομαλ΄λη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει την ανάγκη ενός σωστού επιχειρησιακού σχεδιασμού, αλλά πέραν αυτού όπως τονίζει, την καλύτερη αντιμετώπιση της νέας γρίπης είναι, η σωστή και συνεχής ενημέρωση όλων των πολιτών και όλων των συντελεστών υγείας.

Επισημαίνει επίσης, ότι στη χώρα μας, παρά τα βήματα που έχουν γίνει παρατηρήθηκαν πολλαπλά φαινόμενα επίσημης αντιφατικής ενημέρωσης του κοινού, που έχουν ως αποτέλεσμα, τη δημιουργία σύγχυσης και ανησυχίας.

Κρίσιμη, αλλά σταθερή

Σε κρίσιμη αλλά σταθερή παραμένει η κατάσταση της υγείας του 35χρονου από την Κρήτη, που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, με πνευμονία που του προκάλεσε η μόλυνση από τη νέα γρίπη.

Θετικός στον ιό της γρίπης βρέθηκε ύστερα από εξετάσεις σε ιδιωτικό νοσοκομείο του Πειραιά ένας 59χρονος άνδρας από το Κουβέιτ, ο οποίος μαζί με άλλους τρεις αλλοδαπούς πραγματοποιούσε κρουαζιέρα με τουριστικό σκάφος που κατέπλευσε στη μαρίνα Ζέας από τη Μύκονο.
Οδηγίες για την γρίπη

Οδηγίες για τη διαχείριση και την πρόληψη της νέας γρίπης σε επιχειρήσεις και εργασιακούς χώρους, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της πιθανής έκθεσης των εργαζομένων και η διάδοση της πανδημικής γρίπης Α στον εργασιακό χώρο εξέδωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας και το Εργαστήριο Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος της Ιατρικής Σχολής Θράκης.

Συμπτώματα της νέας γρίπης

Τα συμπτώματα του πανδημικού ιού γρίπης Α στους ανθρώπους είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της εποχιακής γρίπης και περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, καταρροή, μυαλγίες, πονοκέφαλο, ρίγη και κόπωση. Ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με αυτόν τον ιό, έχει εμφανίσει επίσης διάρροια και εμέτους. Όπως και με την εποχιακή γρίπη, βαριά νόσος και θάνατοι έχουν εμφανιστεί, ως συνέπεια της νόσου που συνδέεται με αυτόν τον ιό.

Ωστόσο, σπάνια χρειάζεται ενδονοσοκομειακή νοσηλεία, και τα περιστατικά της νέας γρίπης θεραπεύονται κυρίως κατ' οίκον. Έτσι, το μείζον ζήτημα είναι η αναγνώριση των συμπτωμάτων και η σημασία του αυτοπεριορισμού ως βασική στρατηγική για την ανακοπή της διάδοσης.

Πρόληψη της νόσου στους εργαζόμενους

Η διάδοση αυτού του πανδημικού ιού γρίπης Α συμβαίνει πιθανά με τον ίδιο τρόπο διάδοσης με την εποχιακή γρίπη. Οι ιοί της γρίπης διαδίδονται κυρίως από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του βήχα ή φταρνίσματος από άτομα με γρίπη. Μερικές φορές οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από την επαφή με τον ιό της γρίπης από τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη.

Ο ρόλος των εργοδοτών για την προστασία των εργαζομένων


Στους εργοδότες συνιστάται:

• Να ενθαρρύνουν τους ασθενείς εργαζόμενους να παραμένουν κατ' οίκον και μακριά από τον εργασιακό χώρο, με τη διευκόλυνση χορήγησης αδειών
• Να προωθούν πρακτικές ελέγχου της μόλυνσης στον εργασιακό χώρο με την επίδειξη των ειδικών εντύπων (και του ΚΕΕΛΠΝΟ) και να υπενθυμίζουν στους εργαζομένους τον κατάλληλο τρόπο πλυσίματος των χεριών, την αναπνευστική υγιεινή και τον τρόπο αποτροπής μετάδοσης με το βήχα.
• Να παρέχουν την κατάλληλη ενημέρωση και γραπτές οδηγίες σχετικά με την πανδημική γρίπη Α σε γλώσσα κατανοητή και για τους εργαζόμενους που έχουν μόνο βασική εκπαίδευση.
• Να συνεργάζονται με τους αρμόδιους φορείς Δημόσιας Υγείας για να εξασφαλίσουν ότι παρέχουν σωστές και ενημερωμένες πληροφορίες.
• Να παρέχουν τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για το πλύσιμο χεριών (σαπούνι με περιεκτικότητα σε οινόπνευμα τουλάχιστον 60%, πετσέτες μιας χρήσης) στους κοινόχρηστους χώρους, όπως στις αίθουσες αναμονής, στους διαδρόμους και στους χώρους ανάπαυσης.
• Να παρέχουν υλικά, απολυμαντικά και πετσέτες μιας χρήσης στους εργα- ζόμενους για την καθαριότητα των επιφανειών εργασίας τους, καθώς επίσης και τα κατάλληλα δοχεία απορριμμάτων.
• Σε μια μελέτη ο ιός γρίπης επέζησε στην επιφάνεια αντικειμένων του χώρου εργασίας και μπορούσε να μολύνει ένα άτομο μέχρι και 2-8 ώρες μετά την εναπόθεσή του. Για να μειωθεί η πιθανότητα διάδοσης του πανδημικού ιού γρίπης Α, χρειάζεται απολύμανση τέτοιων επιφανειών στον εργασιακό χώρο, όπως των πάγκων εργασίας, των λαβών των πορτών και των επιφανειών των λουτρών με ένα οικιακό απολυμαντικό σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του.

Οδηγίες σε εργαζόμενους για τη μείωση της διάδοσης της «νέας γρίπης» στον εργασιακό χώρο

Όσον αφορά τους εργαζόμενους:

• Πρωταρχικά απαραίτητο είναι οι εταιρείες να αναρτήσουν στις εισόδους των εργασιακών χώρων οδηγία να μην εισέρχονται συμπτωματικά άτομα.
• Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους εάν είναι ασθενείς. Εάν έχουν συμπτώματα της γρίπης, να παραμείνουν στο σπίτι για 7 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων ή μέχρι την πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων. Αυτές οι συστάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή μόλυνσης άλλων ατόμων και διάδοσης του ιού.
• Οι εργαζόμενοι που είναι υγιείς αλλά έχουν ένα άρρωστο οικογενειακό μέλος στο σπίτι με την πανδημική H1N1 γρίπη, μπορούν να πάνε να εργαστούν όπως συνήθως. Αυτοί οι εργαζόμενοι πρέπει να ελέγχουν καθημερινά την υγεία τους, να το δηλώνουν στον προϊστάμενό τους και να παραμένουν στο σπίτι όταν νοσήσουν.
• Εργαζόμενοι που έχουν μια μη ελεγχόμενη νόσο ή που είναι έγκυες πρέπει να συμβουλευθούν τον θεράποντα ιατρό τους, γιατί είναι πιθανό να χρειασθεί να λάβουν προληπτική αγωγή για την αποτροπή της νόσου.
• Να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα με ένα χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φταρνίζονται και να το ρίχνουν στα δοχεία απορριμμάτων μετά τη χρήση.
• Πλύσιμο των χεριών συχνά με σαπούνι και νερό, ειδικά μετά από βήχα ή φτάρνισμα. Ειδικά χαρτομάντιλα χεριών (με οινόπνευμα) μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν δεν είναι διαθέσιμα σαπούνι και νερό.
• Αποφυγή της επαφής των ματιών, της μύτης ή του στόματος. Τα μικρόβια μεταδίδονται και με αυτόν τον τρόπο.
• Να αποφεύγουν τη στενή επαφή με τους ασθενείς. Εάν ένας εργαζόμενος υποψιάζεται ότι έχει εκτεθεί σε έναν ασθενή με την πανδημική H1N1 γρίπη μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται κανονικά. Αυτοί οι εργαζόμενοι πρέπει να ελέγχουν καθημερινά την υγεία τους, να το δηλώνουν στον προϊστάμενό τους και να παραμένουν στο σπίτι όταν νοσήσουν.

Στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος πηγαίνει να εργαστεί με συμπτώματα γρίπης συνιστάται:

•Ενημέρωση των αρμόδιων φορέων (ΚΕΕΛΠΝΟ, νοσοκομεία υποδοχής).
• Πριν τη μεταφορά του ο εργαζόμενος παραμένει σε ένα δωμάτιο μόνος του και δεν έχει επαφές με άλλους εργαζόμενους.
• Εάν ο εργαζόμενος χρειασθεί να πάει σε έναν κοινόχρηστο χώρο, πρέπει να καλύψει τη μύτη και το στόμα με ένα χαρτομάντιλο όταν βήχει ή φταρνίζεται, ή να φορέσει μια μάσκα εάν είναι διαθέσιμη και ανεκτή.
• Ειδοποιείται ο προϊστάμενος ή ο εργοδότης του εργαζομένου.
• Ο εργαζόμενος στέλνεται στο σπίτι το συντομότερο δυνατόν.
• Κλήση των ιατρικών υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης εάν ο άρρωστος εργαζόμενος αναπτύσσει σοβαρά συμπτώματα.
• Εξασφαλίζεται η παραμονή του ασθενή στο σπίτι τουλάχιστον για 7 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων ή μετά από 24 ώρες χωρίς συμπτώματα.
• Ενημέρωση των εργαζομένων για την έκθεσή τους σε έναν συνάδελφο με επιβεβαιωμένη, πιθανή ή ύποπτη πανδημική Α (H1N1) γρίπη κατά τη διάρκεια της μολυσματικής περιόδου του άρρωστου εργαζόμενου.
• Ερωτώνται οι εργαζόμενοι αν έχουν παρατηρήσει συμπτώματα στον εαυτό τους.
• Συνιστάται στους εργαζόμενους να συμβουλευθούν το θεράποντα γιατρό τους εάν πάσχουν από χρόνιες παθήσεις όπως διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, άσθμα ή εμφύσημα και οι γυναίκες εάν είναι έγκυες.
• Οι έγκυες γυναίκες με συμπτώματα γρίπης πρέπει να έρχονται σε επαφή με τον γιατρό που τις παρακολουθεί.

Εμβολιασμός

Όσον αφορά τα εμβόλια, στις οδηγίες αναφέρεται ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της κοινής γρίπης δεν παρέχει καμιά προστασία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε το "πράσινο φως" για την παρασκευή εμβολίου που να προστατεύει τους ανθρώπους από το νέο ιό της γρίπης σε οκτώ φαρμακευτικές εταιρείες (Sanofi-Aventis, Baxter, Novartis, Nobilon, GlaxoSmithKline, Solvay, CSL και AstraZeneca.)

Δημοσίευση: Ιουλίου 26, 2009

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ευρεία εξάπλωση του ιού Α (Η1Ν1)"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator