Επαναστατική ηλεκτρική τεχνολογία φορτίζει συσκευές εξ αποστάσεως

0


Καινοτόμο ηλεκτρικό σύστημα μεταφέρει ηλεκτρικό ρεύμα σε συσκευές από απόσταση, δίχως τη χρήση καλωδίων.

Ένα καινοτομικό σύστημα που μπορεί να μεταφέρει ηλεκτρισμό σε συσκευές από απόσταση, χωρίς το ρεύμα να μεταφέρεται μέσα από καλώδια, αλλά από τον αέρα, επιδείχτηκε στην παγκόσμια συνδιάσκεψη υψηλής τεχνολογίας TED που πραγματοποιείται στην Οξφόρδη της Βρετανίας. Η νέα τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την φόρτιση πολλών ηλεκτρονικών συσκευών, χωρίς να χρειάζεται αυτές να τοποθετηθούν σε κάποια πρίζα.

Η τεχνολογία αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρία Witricity, ο διευθύνων σύμβουλος της οποίας Έρικ Γκίλερ, σύμφωνα με το BBC, έδειξε κινητά τηλέφωνα και τηλεοράσεις να τροφοδοτούνται ασύρματα με ηλεκτρικό ρεύμα. Όπως είπε, η τεχνολογία μπορεί να καταστήσει άχρηστα τα καλώδια και τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

Η τεχνική βασίζεται στο έργο του φυσικού Μαρίν Σόλασιτς του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ. Αξιοποιεί τον «συντονισμό», κατά τον οποίο, όταν δύο αντικείμενα έχουν την ίδια συχνότητα αντήχησης, ανταλλάσσουν ενέργεια πιο αποτελεσματικά, χωρίς να επηρεάζουν τα γύρω τους αντικείμενα. Για παράδειγμα, εξαιτίας της αντήχησης, ένα ποτήρι σπάει όταν ένας τραγουδιστής τραγουδά στην ίδια ακριβώς συχνότητα με αυτό. Η νέα τεχνολογία εκμεταλλεύεται την ίδια φυσική αρχή, όχι όμως στην ακουστική, αλλά στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα χαμηλής συχνότητας.

Συγκεκριμένα, ένα πρώτο μαγνητικό πηνίο (αντένα Α), τοποθετημένη σε ένα κουτί στον τοίχο, το πάτωμα ή το ταβάνι και συνδεδεμένη με την πρίζα, εκπέμπει σε μια ορισμένη συχνότητα και μεταβιβάζει ηλεκτρομαγνητικά κύματα μέσω του αέρα. Ένα δεύτερο μαγνητικό πηνίο (αντένα Β), τοποθετημένη σε έναν φορητό κομπιούτερ, ένα κινητό τηλέφωνο, μια τηλεόραση ή όποια άλλη ηλεκτρονική συσκευή, ρυθμίζεται έτσι ώστε να συντονίζεται στην ίδια συχνότητα. Έτσι, απορροφά την εκπεμπόμενη ηλεκτρική ενέργεια από την πρώτη αντένα, με αποτέλεσμα η συσκευή να τροφοδοτείται ασύρματα με ρεύμα και να φορτίζεται.

Οι συσκευές που θα είναι εφοδιασμένες με την κατάλληλη αντένα-πηνίο, δηλαδή με τον κατάλληλο δέκτη, θα αρχίσουν να φορτίζονται αυτόματα από τη στιγμή που θα βρεθούν σε ένα χώρο μέσα στο πεδίο εκπομπής της πρώτης αντένας-πηνίου, που παίζει το ρόλο του πομπού.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Witricity, όπως τόνισε κατά την παρουσίαση, δεν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας, γιατί η μεταδιδόμενη μέσω του αέρα ηλεκτρική ενέργεια μεταφέρεται κυρίως μέσω μαγνητικών πεδίων, που είναι ασφαλή. Η εταιρία χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητικά κύματα χαμηλής συχνότητας, μήκους περίπου 30 μέτρων (μικρότερα κύματα δεν είναι λειτουργικά).

Ο καθηγητής Σόλασιτς του ΜΙΤ επεσήμανε ότι οι πρωτοπόροι του ηλεκτρισμού, όπως ο Τόμας Έντισον και ο Νίκολα Τέσλα, είχαν οραματιστεί την ασύρματη μετάδοση του ηλεκτρισμού, πριν καν δημιουργηθεί το σημερινό πανταχού παρών ενσύρματο δίκτυο που σκεπάζει τον πλανήτη. Οι προσπάθειες εκείνες ήσαν πρόωρες για την εποχή τους, όμως φαίνεται πως πλέον ήρθε η ώρα να πάρει σάρκα και οστά εκείνο το όραμα, καθώς, πέρα από τη Witricity, και άλλες εταιρίες διεθνώς ήδη ασχολούνται με τον ασύρματο ηλεκτρισμό.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση: Ιουλίου 25, 2009

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Επαναστατική ηλεκτρική τεχνολογία φορτίζει συσκευές εξ αποστάσεως"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator