Ο Κορινθιακός επικίνδυνος για τσουνάμι

0


Παλιρροϊκά κύματα (τσουνάμι) με ύψος από τρία έως πέντε μέτρα μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκληθούν στον Κορινθιακό Κόλπο σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Μάλιστα οι ειδικοί σημειώνουν ότι, πλέον, η παραλιακή ζώνη του Κορινθιακού είναι πυκνοδομημένη, σε αντίθεση με τη δεκαετία του ΄60.
Σημειώνεται ότι δύο φορές τη δεκαετία του 1960, δηλαδή το 1963 και το 1965, δημιουργήθηκαν κύματα τσουνάμι τα οποία είχαν ύψος πέντε και τρία μέτρα αντίστοιχα. Στην πρώτη περίπτωση τα κύματα έπληξαν την περιοχή του Αιγίου, ενώ στη δεύτερη το δυνατό κύμα προκάλεσε ζημιές στην Ερατεινή.
Πάντως η περιοχή του Αιγίου έχει και στο απώτερο παρελθόν πληγεί από παλιρροϊκά κύματα, όπως για παράδειγμα εκείνο που προκλήθηκε τον Μάιο του 1748 με ύψος περί τα 10 μέτρα.
Ο κ. Ευστράτιος Δουκάκης, που είναι αναπληρωτής καθηγητής Θαλασσίων Επιστημών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, λέει στα «ΝΕΑ» ότι στην περιοχή του Κορινθιακού είναι δυνατόν να εμφανισθούν τέτοια φαινόμενα, τα οποία μπορούν να εκδηλωθούν λόγω ισχυρού σεισμού. «Ο Κορινθιακός είναι μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ελλάδας.

Η σεισμογόνος ζώνη του έχει μήκος 130 χλμ., πλάτος 30 χλμ. και βάθος 850 μέτρα.
Τα γεγονότα τσουνάμι που έχουν σημειωθεί στην περιοχή έχουν σχέση κατά κύριο λόγο με τις υποθαλάσσιες κατολισθήσεις, οι οποίες συμβαίνουν κυρίως λόγω σεισμών», λέει ο κ. Δουκάκης.
Επισημαίνει μάλιστα ότι στη διάρκεια του περασμένου αιώνα «επτά τσουνάμι έπληξαν παράκτιες περιοχές του Κορινθιακού και το ύψος των κυμάτων έφθασε τα 5 μέτρα». Χαρακτηριστικό δε είναι το ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία, από τους ιστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες 160 και πλέον τσουνάμι τα τελευταία 3.500 χρόνια.

Και φυσικά κανείς δεν πρέπει να παραβλέπει το γεγονός ότι, καθώς η εκμετάλλευση της παράκτιας ζώνης στη χώρα μας είναι εξαιρετικά έντονη τις τελευταίες δεκαετίες, οι επιπτώσεις από την εμφάνιση ενός τσουνάμι εκτιμάται ότι θα είναι πολύ πιο σοβαρές απ΄ ό,τι παλαιότερα.

Στη νότια πλευρά

Κατά τους επιστήμονες, η νότια πλευρά του Κορινθιακού, η οποία μάλιστα είναι και υπερδομημένη, εμφανίζει- δυνητικά- τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων. Εκτός από τους σεισμούς, τα τσουνάμι προκαλούνται ακόμη και από εκρήξεις ηφαιστείων. Αλλά επειδή στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχουν ενεργά ηφαίστεια, τον ρόλο των γενεσιουργών αιτίων παίζουν οι κατολισθήσεις των υποθαλάσσιων πρανών.

Τα υποθαλάσσια πρανή είναι οι απόκρημνες πλαγιές που καταλήγουν στον πυθμένα.

Οι όγκοι υλικού και πετρωμάτων που κατολισθαίνουν μπορούν να δημιουργήσουν παλιρροϊκό κύμα, όπως επίσης το ίδιο μπορεί να συμβεί και από κατολισθήσεις αποσαθρωμένων παράκτιων ζωνών.

Στην περίπτωση αυτή, η ακτογραμμή υφίσταται αποσάθρωση όταν το κύμα «σκάει» στην ακτή και καθώς «επιστρέφει στη θάλασσα» παρασύρει άμμο, βότσαλα ή άλλα υλικά.

Ένας ακόμη λόγος που ο Νότιος Κορινθιακός είναι ευάλωτος στην εμφάνιση τσουνάμι είναι και οι χαμηλές κλίσεις που παρουσιάζει.

Δηλαδή, μπορεί κανείς να διασχίζει την ενδοχώρα από την ακτογραμμή για 100 ή 200 μέτρα και το υψόμετρο της στεριάς να μην υπερβαίνει για παράδειγμα το ένα μέτρο.

Γεγονός πάντως είναι ότι οι κλιματικές αλλαγές που συντελούνται τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο δεν αφήνουν ανεπηρέαστη τη δυναμική του Κορινθιακού.
Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη προκαλεί στη θάλασσα θερμική διαστολή, με αποτέλεσμα ο όγκος της να αυξάνεται και μαζί να ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας και να παρατηρούνται αποσαθρώσεις της ακτογραμμής σε πολύ μεγαλύτερη έκταση. ΑΠΟ "ΤΑ ΝΕΑ"
«Μπορεί να εκδηλωθεί τσουνάμι 4 μέτρων στον Κορινθιακό Κόλπο»
Το σοβαρό ενδεχόμενο να εκδηλωθεί τσουνάμι στον ελλαδικό χώρο, και συγκεκριμένα κύμα ύψους έως 4 μέτρων στον Κορινθιακό Κόλπο, χωρίς να είναι σε θέση να το προσδιορίσουν χρονικά, προσπάθησαν να αποδείξουν οι εισηγητές κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Τσουνάμι στον ελλαδικό χώρο: Ο νέος κίνδυνος», που συνδιοργάνωσαν το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωγραφίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας. «Το πιο επικίνδυνο τσουνάμι που μπορεί να χτυπήσει την παράκτια ζώνη της Κορίνθου μπορεί να προέλθει από κατολίσθηση και ν' αγγίξει σε ύψος τα 4 μέτρα», ήταν η εκτίμηση του Γιώργου Φερεντίνου, καθηγητή και προέδρου του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Πρόκειται για πόρισμα που εξήγαγαν ο καθηγητής και η ερευνητική του ομάδα ύστερα από 15 χρόνια έρευνας, αποδεικνύοντας ότι ο κίνδυνος να εκδηλωθεί τσουνάμι στη Δυτική Ελλάδα είναι υπαρκτός.

Ο κ. Φερεντίνος ανέτρεξε και στο παρελθόν, επιβεβαιώνοντας το ιστορικό κατολισθήσεων που έχει η ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας με σημαίνουσα την κατολίσθηση του ποταμού Ερινεού στις Καμάρες στις 7 Φεβρουαρίου του 1963.

Στις σοβαρές επιπτώσεις που προέρχονται από τα σύνοδα, δευτερογενή αποτελέσματα του σεισμού, τις κατολισθήσεις, αναφέρθηκε και ο Γιώργος Κούκης, καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας.

Το σεισμογενές θαλάσσιο κύμα της 26ης Δεκεμβρίου 2004 και τον ρόλο της παράκτιας γεωμορφολογίας σε Σουμάτρα, Σρι Λάνκα και Μαλδίβες, ανέλυσε στην εισήγησή του ο Σπύρος Παυλίδης, καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα πρόβαλε φωτογραφικό υλικό που τράβηξαν ο ίδιος και οι συνεργάτες του ύστερα από την επέλαση τσουνάμι στις εν λόγω περιοχές.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ανέλυσε τη δράση του σεισμογενούς θαλάσσιου κύματος στον ελλαδικό χώρο, στη Μεσόγειο ευρύτερα και έκανε εκτενή αναφορά στα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου.
«Τα τσουνάμι δεν αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο του Ειρηνικού Ωκεανού.

Θα ήταν άλλωστε γεωφυσικά παράδοξο να έχουμε σεισμούς στη Μεσόγειο σε υποθαλάσσιο περιβάλλον και να μην έχουμε τσουνάμι», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από τον 5ο αιώνα μέχρι και σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν συνολικά εκδηλωθεί στην Ελλάδα 850 τσουνάμι, τα 270 μόνο όμως είναι γνωστά, ενώ 25 από αυτά ήταν μεγάλης έντασης (πέντε ή έξι βαθμοί στην εξαβάθμια κλίμακα).
ΑΠΟ ΤΗΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"
Δημοσίευση: Ιουνίου 25, 2009

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ο Κορινθιακός επικίνδυνος για τσουνάμι"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator