ΣΤΕΡΕΩΣΗ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ - ΕΞΩΡΑΪΣΜΟΣ - ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΕΙΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ

0



Ένα αρχαιολογικό θησαυρό έχουμε στα πόδια μας οι Κορίνθιοι και δυστυχώς δεν τον έχουμε αναδείξει.

Πρόκειται για το Ιουστινιάνειο ή Εξαμίλειο Τείχος που εισχωρεί στη θάλασσα στον Κορινθιακό κόλπο, στη στροφή της Ποσειδωνίας, τμήμα του οποίου (Πύργος) σώζεται, ορατό στο ανατολικό άκρο της περιοχής ανάπλασης του Δήμου. Το Τείχος αυτό, σημαντικό οχυρωματικό έργο των βυζαντινών χρόνων είναι κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Από το 1993 όταν ο Δήμος προέβαινε σε προσχώσεις στη θάλασσα δημιουργώντας τα σημερινά μπαζώματα του Αγίου Νικολάου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει επισημάνει το θέμα για την ανάπλαση του χώρου εκατέρωθεν του μνημείου.

Το Τείχος καθημερινά καταστρέφεται από τη θάλασσα, είναι εκτεθειμένο στο κύμα, παρουσιάζει απόκλιση από το κατακόρυφο και αλλοιώνεται από τη μεταβολή του αιγιαλού.

Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού το 1996 έχει επισημανθεί ότι πρέπει:

1. Σε απόσταση 25 μέτρων από τον αιγιαλό να κατασκευαστεί κυματοθραύστης από φυσικούς ογκόλιθους ο οποίος θα πλαισιώνει το τείχος και θα το προστατεύει από την πλευρά της θάλασσας.

2. Στο εσωτερικό και σε επαφή με τον κυματοθραύστη να γίνει κρηπίδωμα από βοτσαλομπετόν ή με επένδυση λίθινων ή πώρινων πλακών στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι επισκέπτες μέσω ξύλινης γέφυρας.

3. Η κλίμακα καθόδου από το πρανές στο πλάτωμα που θα διαμορφωθεί γύρω από το τείχος να γίνει με όμοια υλικά με αυτά του κρηπιδώματος.

4. Να τοποθετηθούν Παγκάκια, φωτιστικά και φωτισμός του Τείχους.

Πρότασή μας είναι ο Δήμος Κορινθίων να παρέμβει , με εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, να εντάξει στο τεχνικό πρόγραμμα την κατασκευή του έργου Στερέωσης, Προστασίας, Εξωραϊσμού, Ανάπλασης και Ανάδειξης του Ιουστινιάνειου ή Εξαμίλειου Τείχους στην Ποσειδωνία και του περιβάλλοντος χώρου με επισκεψιμότητα και πληροφόρηση του κοινού.

Δυστυχώς σήμερα απολαμβάνουμε τον παραθαλάσσιο περίπατό μας και δε γνωρίζουμε τι θησαυρό έχουμε στα πόδια μας.

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΕΛΗΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΝΟΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ 19/05/2021
Δημοσίευση: Μαΐου 20, 2021

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΣΤΕΡΕΩΣΗ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ - ΕΞΩΡΑΪΣΜΟΣ - ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΕΙΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator