Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης: Δημοτικό Σχέδιο Ενεργειακής Μετάβασης

0




Ένας από τους βασικούς στόχους της Δημοτικής Αρχής αποτελεί ο ενεργειακός μετασχηματισμός του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Η απαίτηση μείωσης, τόσο του ενεργειακού αποτυπώματος ενός σύγχρονου Δήμου, όσο και των δημοτικών ενεργειακών δαπανών( που σήμερα πλησιάζουν το 1.000.000 ευρώ ετησίως), μας οδηγεί στην
δημιουργία ενός συγκεκριμένου σχεδίου ενεργειακής εξοικονόμησης. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει:
Την αντικατάσταση σε βάθος διετίας των 7000 ενεργοβόρων παλαιών φωτιστικών σωμάτων οδοφωτισμού, με νέας τεχνολογίας φωτιστικά ενεργειακής εξοικονόμησης χρησιμοποιώντας πόρους από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Την εκπόνηση ενός Δημοτικού Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ), απαραίτητης προϋπόθεσης για οποιαδήποτε σχετικής χρηματοδότηση από κάθε χρηματοδοτική πηγή. Το ΣΔΑΕΚ έχει ήδη ολοκληρωθεί και το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Την αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών σωμάτων στους αύλιους χώρους των σχολικών συγκροτημάτων του Δήμου μας με νέας τεχνολογίας χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης φωτιστικά. Έχει ήδη αντικατασταθεί το 1/3 των φωτιστικών και η υπηρεσία έχει μετρήσει πραγματική εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 65%.
Την αντικατάσταση των παλαιών καυστήρων στα σχολικά συγκροτήματα με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «ΤΡΙΤΣΗΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών.
Την ενεργειακή θωράκιση ( θερμομόνωση, αλλαγή κουφωμάτων κτλ) των Δημοτικών κτηρίων και σχολείων του Δήμου ώστε να μην χάνεται η παραγόμενη ενέργεια, αλλά και η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας(ΑΠΕ) ώστε τα κτήρια να παράγουν την απαιτούμενη ενέργεια για την λειτουργία τους. Οι απαιτούμενοι οικονομικοί πόροι θα προέλθουν τόσο από πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος(ΗΛΕΚΤΡΑ) το οποίο θα ανακοινωθεί προσεχώς, από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και απευθείας από Ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία συμμετέχει ο Δήμος μας.
Την δημιουργία ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ δηλαδή μιας Δημοτικής Εταιρίας η οποία θα μπορεί να παράγει ενέργεια σε δημοτικές εκτάσεις (φωτοβολταϊκά ) και να την συμψηφίζει με αυτή που καταναλώνει ο Δήμος.

Στο πλαίσιο αυτού του κεντρικού ενεργειακού σχεδιασμού ο Δήμος μας συμμετείχε στην 1η Εθνική Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Έργου PATH2LC ,το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα HORIZON 2020 και έχει ως στόχο την υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαδικασία μετάβασης προς μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών
διοξειδίου του άνθρακα. Στην Ελλάδα, συντονιστής για την ανάπτυξη του Εθνικού Δικτύου Δήμων είναι η «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» και συμμετέχουν πανελλαδικά οι 8 παρακάτω Δήμοι :

Δήμοι Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης
Δήμος Ιεράπετρας
Δήμος Κορινθίων
Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης
Δήμος Δωδώνης
Δήμος Μεσσήνης
Δήμος Οιχαλίας
Δήμος Πέλλας

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης τον οποίον εκπροσώπησαν ο Δήμαρχος κ.Βλάσιος Τσιώτος, ο Γενικός Γραμματέας κ.Θεόδωρος Μπακώλης και η ειδική σύμβουλος κ.Πέννυ Χαρλαύτη, παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση σε σχέση με την ενεργειακή κατανάλωση και ανέλυσε το σχέδιο ενεργειακού μετασχηματισμού το οποίο έχει
εκπονήσει.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν το Γερμανικό Ινστιτούτο για τη Διαχείριση των Πόρων και την Ενέργεια (IREES – Institute for Resource Efficiency and Energy Strategies), το οποίο αποτελεί τον συντονιστή του έργου, καθώς και ειδικοί εμπειρογνώμονες από το Αυστριακό Ερευνητικό Κέντρο e-think (e-think Energy Research) και το Γερμανικό Ινστιτούτο Fraunhofer για την Καινοτομία (Fraunhofer Institute for Systems and Innovation Research).

Oι Δήμοι που συμμετέχουν σε αυτό το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα θα επωφεληθούν από πλήθος δραστηριοτήτων ανάπτυξης ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης σε καινοτόμα εργαλεία, ενώ θα έρθουν σε επαφή με έναν πλούτο τεχνολογικών και χρηματοοικονομικών λύσεων που θα τους βοηθήσει να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα και να συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
Δημοσίευση: Απριλίου 19, 2021

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης: Δημοτικό Σχέδιο Ενεργειακής Μετάβασης"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator