Ν. ΣΤΑΥΡΕΛΗΣ: ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΝΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ - BINTEO

0Με μεγάλη πλειοψηφία απορρίφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση του Δημάρχου για την Μελέτη ανάπλασης του ΞΕΝΙΑ Αρχαίας Κορίνθου.

18 δημοτικοί σύμβουλοι καταψήφισαν την πρόταση (παρατάξεις Σταυρέλη, Πνευματικού, Τζέκου, Σπύρου και ο ανεξάρτητος κ. Κορδώσης) έναντι μόλις 8 θετικών ψήφων.

Στη τοποθέτησή μας αναφέραμε:

► Τον Φεβρουάριο 2019 στην παρουσίαση της προμελέτης από τον αρχιτέκτονα μηχανικό Δημήτριο Μπάρτζη στην Αρχαία άπαντες οι παριστάμενοι (Πνευματικός, Νανόπουλος, Σταυρέλης, Ψηλογιαννόπουλος, Πιέτρης) συμφωνήσαμε για το περιεχόμενο της μελέτης , που περιελάμβανε την ανάπλαση του υπάρχοντος κτιρίου του ΞΕΝΙΑ, την κατασκευή ανοικτού θεάτρου 1.000 θέσεων και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου.

► Άμεσα (27/2/2019) ο πρώην Δήμαρχος απέστειλε την προμελέτη με το σχετικό αίτημα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορίνθου για έγκριση από το ΚΑΣ.

► 4/4/2019 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορίνθου απέστειλε θετική εισήγηση στο Υπουργείο Πολιτισμού για το σύνολο της προμελέτης (κτίριο και θέατρο).

► 24/12/2020 ενάμιση χρόνο μετά συνεδρίασε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για το αίτημα του Δήμου και πρώτος ομιλητής ήταν ο Δήμαρχος ο οποίος ζήτησε την έγκριση της μελέτης για το ΞΕΝΙΑ και να μη συζητηθεί το θέμα χωροθέτησης του θεάτρου, ισχυριζόμενος ότι δεν έχει απόφαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου. Βέβαια απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου δε χρειαζόταν αφού όλες οι δημοτικές παρατάξεις ήσαν παρούσες στη παρουσίαση της μελέτης, αλλά και αν χρειαζόταν το ίδιο θα ίσχυε και για το κτίριο του ΞΕΝΙΑ. Πέραν του γεγονότος ότι μπορούσε εκτάκτως να συνεδριάσει για να δώσει τη τυπική θετική του στάση.

► Με την πρόταση αυτή προφανώς και συμφώνησε το ΚΑΣ, με τη διαφορά ότι δεν ανέβαλε το θέμα του θεάτρου, αλλά δεν το ενέκρινε.

► Ανέφερα ότι ποσό των 390.000 € που ζητά για έγκριση ο Δήμαρχος είναι τρομακτικά υψηλό. Ένα ποσό της τάξης των 50.000 € θα ήταν αρκετό, σύμφωνα με την άποψη των ειδικών. Άλλωστε πως είναι δυνατόν στο τεχνικό πρόγραμμα τόσο του 2020 , όσο και του 2021 στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου να έχει περιληφθεί ποσό 30.000 € για τη μελέτη αυτή και μάλιστα με επιχορήγηση από το ΦΙΛΟΔΗΜΟ και λίγες ημέρες μετά να ζητά την έγκριση για το ίδιο ακριβώς πράγμα 390.000 €. Απίστευτα πράγματα. Αντιπαραθέσαμε ότι αν στοιχίζει 390.000 € η συγκεκριμένη μελέτη, τότε η μελέτη για το Μουσικό σχολείο θα στοίχιζε πάνω από 1.000.000 €, όπως επίσης και για τη Δημοτική Αγορά. Αυτά δε γίνονται.

► Ζητήσαμε η εκπόνηση των μελετών αυτών (στατική, ηλεκτρομηχανολογική, γεωτεχνική) να γίνει με ξεχωριστές αναθέσεις συνολικά 50.000 € Δεν έγινε δεκτό.

► Αντιπροτείναμε το σύστημα της Μελέτης-Κατασκευής του ν. 4412/16, όπου με το ποσό των 390.000 € να γίνει η ολοκληρωτική μελέτη για το κτίριο του ΞΕΝΙΑ, το ανοικτό θέατρο και τον περιβάλλοντα χώρο, με βάση πάντα την ισχύουσα προμελέτη του κ. Μπάρτζη, συνάμα με το κατασκευαστικό μέρος του εγκριθέντος από το ΚΑΣ κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου, όπως άλλωστε το ζητά και η τοπική κοινωνία (Τοπικό Συμβούλιο, Σύλλογοι, φορείς). Το ποσόν αυτό αρκεί (280 τ.μ. κτίριο με 1.000€ ανά τετρ. μέτρο τιμές αγοράς). Στη περίπτωση που δεν θα επαρκούσε θα μπορούσε να συμβάλει ο Δήμος ενισχυτικά με ποσόν μέχρι 100.000 €. Το κτίριο να χρησιμοποιηθεί από το Δήμο για τουριστικούς λόγους και ως Εκθεσιακό Κέντρο. Ούτε αυτή η πρότασή μας έγινε δεκτή από τη Δημοτική Αρχή.

► Αντιπροτείναμε οι μελέτες να εκπονηθούν μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Δίκτυο Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη» με ένα ποσόν της τάξης των 50.000 έως 70.000 €, όπως ακριβώς έχει πράξει μέχρι σήμερα ο Δήμος για άλλες 5 περιπτώσεις μελετών και μάλιστα με τη θετική μας ψήφο. Ούτε αυτή η πρότασή μας έγινε αποδεκτή από τη Δημοτική Αρχή με την πρόφαση ότι αυτά τα χρήματα θα είναι από πόρους του Δήμου και όχι από επιχορήγηση από το πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ.

Εξηγήσαμε ότι ο Δήμος έτσι και αλλιώς θα πληρώσει από ίδιους πόρους νέα μελέτη, όπως είπε ο Δήμαρχος για το θέατρο και μόνο για να υποβληθεί εκ νέου στο ΚΑΣ. Άρα ο ισχυρισμός αυτός απορρίπτεται .

Πέραν τούτων σημειώνουμε σήμερα τα εξής:

1) Η εισήγηση που προσκομίστηκε στην Οικονομική Επιτροπή προφανώς δεν είναι της Τεχνικής Υπηρεσίας, αφού είναι ανυπόγραφη.

2) Σύμφωνα με την εισήγηση αυτή το κτίριο εμφανίζεται με εμβαδόν 350 τ.μ., ενώ το πραγματικό είναι 280 τ.μ. (25% επιπλέον) αυξάνοντας το κόστος της μελέτης περίπου 100.000 €

3) Η εισήγηση προέρχεται από αντίστοιχη μελέτη καθορισμού τιμών Νοσοκομείου, αφού έχουν καταχωρηθεί ποσά μελέτης στα Η/Μ για Εγκατάσταση θαλάμου ασθενών, τοποθέτηση ανελκυστήρων, κ.ά που μόνο σε νοσοκομείο ανάγονται .

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΕΛΗΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΝΟΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ 
ΚΟΡΙΝΘΟΣ 19/02/2021

Δημοσίευση: Φεβρουαρίου 19, 2021

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ν. ΣΤΑΥΡΕΛΗΣ: ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΝΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ - BINTEO"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator