KIATO: Σύσσωμη η αντιπολίτευση (πλην Σαρχάνη) απαιτεί παρακολούθηση ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης στο Δήμο Σικυωνίων

0



Κιάτο 21/12/2020

ΠΡΟΣ:

1. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σικυωνίων - κ. Ν. Σκαρμούτσο
2. Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Σικυωνίων

ΑΠΟ: ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ  ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΟΥΣ (πλην κ. Κ. ΣΑΡΧΑΝΗ)

Θέμα προς Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο τις 21ης Δεκεμβρίου 2020 : Παρακολούθηση ποιότητας νερού, ανθρώπινης κατανάλωσης στον Δήμο Σικυωνίων.

Αξιότιμοι κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Βρισκόμαστε στην κορύφωση της υγειονομικής πανδημίας, έχοντας συμπληρώσει περισσότερες από 40 μέρες κλεισμένοι στα σπίτια μας για να προφυλαχτούμε από τον κορονοϊό. Την ίδια ώρα, ωστόσο, με ευθύνη της δημοτικής αρχής και της ΔΕΥΑΣ, ένας άλλος, πολύ σοβαρός κίνδυνος, παραφυλάει μέσα στα σπίτια μας και απειλεί την δημόσια υγεία σε περιοχές του δήμου Σικυωνίων.

Πριν από είκοσι ημέρες περίπου, σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους - και συγκεκριμένα στις 23 Νοεμβρίου και στις 4 Δεκεμβρίου 2020 - αρμόδιοι υπάλληλοι του Τμήματος Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Πελοποννήσου(υπ'αριθ.284100/57919,284094/57916,284077/57909,284087/57912/23-11-2020&296103/60391/04-12-2020 δελτία δειγματοληψίας νερού της Υπηρεσία) έκαναν δειγματοληψίες από σημεία του δημοτικού δικτύου ύδρευσης. Οι δειγματοληψίες νερού της Κοινότητας Άνω Διμηνιού, σύμφωνα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα των αναλύσεων, έδειξαν ότι το νερό είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ από μικροβιολογικής και χημικής άποψης, λόγω του μεγάλου μικροβιακού φορτίου σε ΟΛΙΚΑ ΚΟΛΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑ και του αυξημένου ποσοστού σε ΑΜΜΩΝΙΑ και ΝΙΤΡΩΔΗ! (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟΥ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜ.ΥΓΕΙΑΣ&Κ.ΜΕΡΙΜΝΑΣ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜ.ΥΓΕΙΑΣ&Κ.ΜΕΡΙΜΝΑΣ Π.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ &ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Ημερ.: 10/12/2020 Αριθ. Πρωτ. :273266/55606 Αριθ.Φακ.:47)

Θεωρούμε αδιανόητο το γεγονός πως η Δ.Ε.Υ.Α.Σ και ο Δήμαρχος, αλλά και πρόεδρος της Επιχείρησης Σπύρος Σταματόπουλος, γνωρίζοντας αυτά τα στοιχεία, δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια να ενημερώσουν τους δημότες στο Άνω Διμηνιό για να προφυλαχθούν. Ομοίως και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γιάννης Σπυρόπουλος, δεν έκανε καμία ενέργεια προς την ίδια κατεύθυνση.

Αλλά ακόμα κι αν ξεπεράσουμε το πρόβλημα της μη ενημέρωσης αναρωτιόμαστε: Τι έκαναν στην ΔΕΥΑΣ στο διάστημα από την πρώτη δειγματοληψία, στις 23 Νοεμβρίου, μέχρι την δεύτερη, στις 4 Δεκεμβρίου, προκειμένου να ανιχνευθεί η πηγή μόλυνσης και επιβάρυνσης του νερού; Τι έκαναν, έστω, μετά τα δεύτερα αποτελέσματα; Έψαξαν; Βρήκαν; Διόρθωσαν; Ενημέρωσαν;

Η απάντηση είναι προφανής και φανερώνεται στα μάτια μας από τα αποτελέσματα της δεύτερης δειγματοληψίας. Δεν έκαναν τίποτα. Αδιαφόρησαν. Αδιαφόρησαν να διορθώσουν το πρόβλημα, αδιαφόρησαν να ενημερώσουν τους πολίτες. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ!

Για την επίτευξη του στόχου της διασφάλισης παροχής καθαρού και υγιεινού νερού σε όλους τους πολίτες της χώρας, πρωταρχικής σημασίας είναι η ανελλιπής τήρηση των διαδικασιών ελέγχου από τους αρμόδιους φορείς, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

Για το λόγο αυτό οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως υπεύθυνοι ύδρευσης θα πρέπει να διενεργούν συστηματικά τους προβλεπόμενους από την κείμενη νομοθεσία ελέγχους. (Δ1(δ)/Γ.Π.οικ16518/27-02-20 (ΑΔΑ:6ΞΛΨ465ΦΥΟ-ΔΟΜ) εγκύκλιο Υπουργείου Υγείας Περί «Παρακολούθησης ποιότητας νερού, ανθρώπινης κατανάλωσης »).

Ύστερα από τα ανωτέρω παρακαλούμε να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο στην σημερινή συζήτηση και να λάβει απόφαση ώστε :

Να γίνει άμεση δειγματοληψία και έλεγχος του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης στις δεξαμενές, στα δίκτυα και σε οικίες στον Δήμο Σικυωνίων από την:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜ.ΥΓΕΙΑΣ&Κ.ΜΕΡΙΜΝΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΔΗΜ.ΥΓΕΙΑΣ&Κ.ΜΕΡΙΜΝΑΣ
Π.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ &ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

και να αποσταλούν τα δείγματα στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ στις περιοχές:

Α) ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ
Δ.Κ. Σικυώνος – Κιάτου (έδρα Δήμου)
Τ.Κ.Βελίνης
Τ.Κ.Γονούσσης
Τ.Κ.Διμηνιού
Τ.Κ.Κάτω Διμηνιού
Τ.Κ.Κλημεντίου
Τ.Κ.Κρυονερίου
Τ.Κ.Λαλιώτου
Τ.Κ.Μεγάλου Βάλτου
Τ.Κ.Μικρού Βάλτου
Τ.Κ.Μουλκίου
Τ.Κ.Μποζικά
Τ.Κ.Παραδεισίου
Τ.Κ.Πασίου
Τ.Κ.Αρχαίας Σικυώνος – Βασιλικού
Τ.Κ.Σουλίου
Τ.Κ.Τιτάνης

Β) ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ (ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΣ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ)
Τ.Κ.Καλιάνων
Τ.Κ.Ασπροκάμπου
Τ.Κ.Δροσοπηγής
Τ.Κ.Καισαρίου
Τ.Κ.Καστανέας
Τ.Κ.Κεφαλαρίου
Τ.Κ.Κυλλήνης
Τ.Κ.Λαύκας
Τ.Κ.Στυμφαλίας
Τ.Κ.Ψαρίου

Γ) ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΕΝΕΟΥ
Τ.Κ.Γκούρας
Τ.Κ.Αρχαίας Φενεού
Τ.Κ.Κάτω Ταρσού
Τ.Κ.Ματίου
Τ.Κ.Μεσινού
Τ.Κ.Μοσιάς
Τ.Κ.Πανοράματος
Τ.Κ.Στενού
Τ.Κ.Φενεού

2. Να συσταθεί πενταμελή Διαπαραταξιακή Επιτροπή που θα παραβρεθεί στους τόπους δειγματοληψίας και θα παρακολουθήσει μέχρι την ολοκλήρωση της την όλη διαδικασία και την λήψη των αποτελεσμάτων από το ΚΕΔΥ.

Με εκτίμηση,

Μάρκος Λέγγας
Δημήτριος Παπαγεωργίου
Βασίλειος Νανόπουλος
Ευάγγελος Χούσελας

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των Παρατάξεων των άνωθεν.
Δημοσίευση: Δεκεμβρίου 21, 2020

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "KIATO: Σύσσωμη η αντιπολίτευση (πλην Σαρχάνη) απαιτεί παρακολούθηση ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης στο Δήμο Σικυωνίων"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator