ΚΙΑΤΟ: Τα έργα στον συνοικισμό Κανελλόπουλου, φόρος τιμής στον δωρητή Ευθ. Κανελλόπουλο

0Μια σπουδαία προσωπικότητα του Κιάτου, ο Ευθύμιος Κανελλόπουλος, γεννήθηκε σαν σήμερα στις 15 Ιουλίου 1872. Ο Ευθύμιος σπούδασε νομικά στην Αθήνα και το Παρίσι και εισήλθε στο διπλωματικό σώμα όπου είχε μια λαμπρή καριέρα. Υπηρέτησε σε διάφορα προξενεία (Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη, Βουκουρέστι, Βιέννη, Αλεξάνδρεια, Λονδίνο), διετέλεσε ύπατος αρμοστής της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1919-1921 και πρεσβευτής στο Βερολίνο και στη Βέρνη.

Το φθινόπωρο του 1922 συμμετείχε στην ολιγόμηνη κυβέρνηση Σ. Κροκιδά ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Εξωτερικών. Χειρίστηκε υποθέσεις του ελληνικού κράτους σε κρίσιμες ιστορικά περιόδους και ήταν στενός φίλος του Ίωνα Δραγούμη και του Κωνσταντίνου Καβάφη. Πέθανε το 1933 όντας πρεσβευτής της Ελλάδας στη Βέρνη.

Μετά το θάνατό του, μη έχοντας άλλη οικογένεια, κληροδότησε το οικογενειακό κτήμα στο Κιάτο, στην αδελφή του Ξαβερία και κατόπιν στο δήμο Σικυώνος.

Σήμερα, το οικογενειακό αυτό χτήμα, έχει διαμορφωθεί στην πολεοδομική ενότητα «Κανελλοπούλου», όπου τα τελευταία χρόνια ο δήμος Σικυωνίων υλοποιεί σημαντικά έργα αναβάθμισης της περιοχής και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

Συγκεκριμένα υλοποιήθηκε Σχέδιο Πόλης, εκτελώντας έργα οικιστικής ανάπτυξης και ολοκληρώντας σημαντικά έργα υποδομής. Συγκεκριμένα διανοίχθηκαν και ασφαλτοστρώθηκαν νέοι δρόμοι, κατασκευάστηκαν δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και πεζοδρόμια.

Ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος, δήλωσε την ικανοποίησή του που σήμερα, 148 χρόνια μετά τη γέννηση του Ευθύμιου Κανελλόπουλου, οι συντονισμένες προσπάθειες της δημοτικής αρχής και η υλοποίηση έργων άνω του 1 εκατ. ευρώ, έχουν αναδείξει το κληροδότημά του στο Κιάτο σε μία πολεοδομική ενότητα, που προσφέρει αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής στους κατοίκους της.
Δημοσίευση: Ιουλίου 16, 2020

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΚΙΑΤΟ: Τα έργα στον συνοικισμό Κανελλόπουλου, φόρος τιμής στον δωρητή Ευθ. Κανελλόπουλο"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator