Διθυραμβικό άρθρο της «Le Figaro» για την ταχύτατη ψηφιοποίηση του Δημοσίου εν μέσω πανδημίας

0



Ένα διθυραμβικό άρθρο για την ταχύτατη ψηφιοποίηση του Δημοσίου εν μέσω πανδημίας δημοσίευσε στην διαδικτυακή της έκδοση η Le Figaro, στο οποίο γίνεται λόγος και για την απλούστευση διαδικασιών όσον αφορά την χορήγηση πιστοποιητικών και εγγράφων, όπως το πιστοποιητικό γέννησης, ενώ το δημοσίευμα σχολιάζει ότι «η ελληνική Διοίκηση αλλάζει αναγκαστικά.

Το άρθρο ξεκινά κάνοντας αναφορά στην γραφειοκρατία, την ελληνική μάστιγα, όπως την χαρακτηρίζει, η οποία είναι το εφαλτήριο για όλα τα αρνητικά επακόλουθα της οικονομίας και του νεποτισμού, τόσο βαθιά ριζωμένης στη χώρα.

«Μια Λερναία Ύδρα εξαπλωμένη που καθυστερεί την πρόοδο της χώρας σε όλα τα επίπεδα, από τις εγγραφές στο Πανεπιστήμιο μέχρι τις προσλήψεις στο Δημόσιο ή ένα απλό πιστοποιητικό γέννησης», όπως αναφέρει η αρθρογράφος.



«Χωρίς αμφιβολία, είναι το πιο εντυπωσιακό θύμα του Covid-19 στην Ελλάδα, καθώς προς μεγάλη έκπληξη των ειδικών και των άλλων τεχνοκρατών που την πολεμούσαν επί χρόνια, πέθανε ακαριαία, με τα πρώτα μέτρα περιορισμού», τονίζει η αρθρογράφος της Le Figaro, προσθέτοντας στη συνέχεια τα εξής:

«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η Ελλάδα, εδώ και χρόνια, είναι προτελευταία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες σε επίπεδο ψηφιακής μετάβασης (26η από 27).

Ειδικότερα, όπως τονίζει χαρακτηριστικά η αρθρογράφος, αναφερόμενη στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη: «αυτός ο νέος πολιτικός, διπλωματούχος του Χάρβαρντ έκανε την έκπληξη κατά την ανακοίνωση της επιβολής περιορισμού της κυκλοφορίας, καθιερώνοντας την κατ' εξαίρεση μετακίνηση μέσω SMS, διαδικασίας αντίστοιχης με το "υποτιμητικό πιστοποιητικό" (σημ: όπως λέγεται στη Γαλλία).. Οι Έλληνες μπορούν να στείλουν ένα δωρεάν SMS στο 13033, με το όνομά τους και αναφέροντας μία από έξι δυνατές επιλογές εξόδου. Ελάχιστα δευτερόλεπτα από την αποστολή, έρχεται μια απάντηση επιβεβαίωσης. Στο παραπάνω, να προστεθεί και ένα προειδοποιητικό μήνυμα από τον αριθμό 112 που εστάλη τρεις φορές, ζητώντας από τους πολίτες να παραμείνουν σε περιορισμό».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «οι Έλληνες μπορούν να στείλουν ένα δωρεάν SMS στο 13033, με το όνομά τους και αναφέροντας μία από έξι δυνατές επιλογές εξόδου. Ελάχιστα δευτερόλεπτα από την αποστολή, έρχεται μια απάντηση επιβεβαίωσης. Ένα μέτρο απολύτως επιτυχημένο. Κάθε μέρα, αποστέλλονται περισσότερα από 1.000.000 μηνύματα. Στο παραπάνω, να προστεθεί και ένα προειδοποιητικό μήνυμα από τον αριθμό 112 που εστάλη τρεις φορές, ζητώντας από τους πολίτες να παραμείνουν σε περιορισμό. Αναμφίβολα, αυτό συνέβαλε στη συνειδητοποίηση της σοβαρότητας της κατάστασης. Τα θύματα του ιού στην Ελλάδα είναι λιγότερα από 140 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα λιγότερα από 3.000».

Καφκικό πιστοποιητικό γέννησης

Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρει πως ειναι μια καλή ευκαιρία για την συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά των Ελλήνων ως προς την κινητή τηλεφωνία. «Σχεδόν το 80% των πολιτών διαθέτει κινητό τηλέφωνο», δηλώνει ο Υπουργός. «Έπρεπε να δοκιμάσουμε τις πιο πρόσφατες ψηφιακές εφαρμογές στο τέλος του έτους. Ωστόσο, το COVID-19 μας ανάγκασε να τις επισπεύσουμε, να τις ξεκινήσουμε αμέσως. Όπως το πιστοποιητικό γέννησης που έπρεπε, έως τώρα, ο πολίτης να μετακινηθεί σε πέντε δημόσιες υπηρεσίες για να ολοκληρώσει τη διαδικασία δήλωσης. Σήμερα, αυτό υλοποιείται με ένα απλό SMS», προσθέτει ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η ελληνική Διοίκηση αλλάζει αναγκαστικά. Ο γόρδιος δεσμός της γραφειοκρατίας δεν έχει κοπεί ολοκληρωτικά ακόμη, ωστόσο οι αρχές επιθυμούν να επωφεληθούν από αυτήν την περίοδο της απομόνωσης για να εδραιώσουν τη στήριξη του κόσμου στην ψηφιοποίηση. «Η γραφειοκρατία δημιουργήθηκε για να ικανοποιήσει τις πολιτικές φιλοδοξίες όλων των κομμάτων, υπήρξε ο καλύτερος τρόπος μείωσης της ανεργίας χάρη στην πρόσληψη υπαλλήλων σε άχρηστες ουσιαστικά θέσεις, αλλά με τη δυνατότητα να μπλοκάρουν φακέλους και διαδικασίες εάν δεν βάλουν την υπογραφή και τη σφραγίδα τους», επισημαίνει ο πολιτικός αναλυτής Βασίλης Δασκαλόπουλος. Τονίζει, επίσης, την έλλειψη ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στις υπηρεσίες και τα ατελείωτα πήγαινε – έλα σε γκισέ προκειμένου να συμπληρωθεί μια απλή φορολογική δήλωση. «Ένα από τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα είναι η κληρονομιά. Ο αριθμός των εγγράφων που απαιτούνταν ήταν τέτοιος που η διαδικασία μπορεί να κρατούσε αρκετά χρόνια. Όλο αυτό ήταν εξωφρενικό και ακόμη δεν έχει τελειώσει», συμπληρώνει ο πολιτειολόγος.

«Παρατηρώντας την αποδοχή των Ελλήνων στην επιτυχημένη πάταξη της γραφειοκρατίας, πολλοί παρατηρητές ελπίζουν ότι και το κτηματολόγιο, που αποτελεί ανοιχτή πληγή για τη χώρα, θα ολοκληρωθεί σύντομα», καταλήγει το άρθρο της Le Figaro.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της Le Figaro (ΕΔΩ)
Δημοσίευση: Απριλίου 29, 2020

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Διθυραμβικό άρθρο της «Le Figaro» για την ταχύτατη ψηφιοποίηση του Δημοσίου εν μέσω πανδημίας"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator