ΠΑΛΑΙΧΘΩΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: “Η σημασία των Ισθμιακών Αγώνων και ο μύθος Λευκοθέας - Παλαίμονος”

0


Το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020, ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Παλαίχθων” Κορίνθου διοργάνωσε στον Πολυχώρο “Μαρία Δημητριάδη εκδήλωση με θέμα: “Η σημασία των Ισθμιακών Αγώνων και ο μύθος Λευκοθέας - Παλαίμονος”.

Η κ.Δήμητρα Αποστόλου, υπεύθυνη εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου, αφού καλωσόρισε τον ομιλητή και το κοινό στην 9η εκδήλωση του Συλλόγου και ευχαρίστησε για την ανταπόκριση στην πρόσκληση, παρουσίασε το θέμα της ομιλίας και έδωσε τον λόγο στον ομιλητή, κ.Γιώργο Λαθύρη, νομικό, φιλόλογο, συγγραφέα και ιδρυτή της Ερευνητικής Εταιρείας “Ηλιοδρόμιον”.

Ο κ.Γιώργος Λαθύρης αφού έκανε την απαραίτητη διάκριση της έννοιας του Αγώνος, από το Παιγνίδι (Παίγνιον) και την Προσπάθεια, μίλησε για την σημασία των Πανελληνίων Αγώνων, που τελούνταν στην Νεμέα, “Νέμεα”, στην Ισθμία, “΄Ισθμια”, στους Δελφούς, “Πύθια” και στην Ολυμπία, “Ολύμπια”, αποκωδικοποιώντας στοιχεία σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο τέλεσής τους, την ονομασία τους, και συνδέοντάς τους, σε ένα άλλο επίπεδο, με την εξελικτική πορεία της ψυχής μέσω της αναγνώρισης, επεξεργασίας και εξισορρόπησης των συναισθημάτων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ομιλητής στους “Ισθμίους αγώνες”, που διεξάγονταν προς τιμήν του Ισθμίου Ποσειδώνος, και στους οποίους το στεφάνι του νικητή ήταν από πεύκο (πίτυς), δέντρο αφιέρωμένο στον Ποσειδώνα, καθώς έδινε την καλύτερη ξυλεία για τα καράβια. Ο κ.Λαθύρης μίλησε, επίσης, εκτενώς για τα δύο ιερά πρόσωπα της μυθολογίας, τον Παλαίμονα προς τιμή του οποίου είχε ιδρυθεί το Παλαιμόνιο ιερό και την μητέρα του Ινώ-Λευκοθέα, η οποία δίνοντας το μαντήλι - κρήδεμνον στο ναυαγό Οδυσσέα, τον διέσωσε και τον οδήγησε στους Φαίακες.

Ο κ.Γιώργος Λαθύρης αναφέρθηκε και σε άλλα στοιχεία, όπως στην αρχιτεκτονική των αρχαίων σταδίων, που ακολουθούσε τους κανόνες της Ιεράς Γεωμετρίας, στις λεπτομέρειες προετοιμασίας και τέλεσης των αγώνων, στην επιλογή του φυτού από το οποίο γίνονταν τα στεφάνια των νικητών και στον συμβολισμό που είχε το καθένα, λεπτομέρειες που αποδεικνύουν το πνεύμα που κυριαρχούσε στην διοργάνωση και τέλεση των αγώνων στην αρχαιότητα και την παντελή απουσία αυτού του πνεύματος στην διοργάνωση και τέλεση των αγώνων στην σημερινή εποχή.

Ο ίδιος υποστήριξε την ανάγκη ανανέωσης - όχι αναβίωσης - των Πανελληνίων Αγώνων στην ουσία τους και στις αρχαίες κοιτίδες τους, δίνοντας έμφαση στην σημασία του Τόπου ως Χώρου Μνήμης. Η άποψή του βρήκε σύμφωνο το ακροατήριο και οι αρμόδιοι φορείς που παρακολούθησαν την ομιλία βεβαίωσαν ότι σε τοπικό επίπεδο, σχετικά με τους “Ισθμίους αγώνες”, θα κάνουν ό,τι μπορούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Τσέτσι Τσάνκοβ
Φωτογράφος
Ανεξάρτητος Δημοσιογράφος-Φωτορεπόρτερ
Μέλος της Ένωσης Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού
www.eaete.gr
tel.6937650867
email. phototsetsi@gmail.com
facebook.com/phototsetsi
























Δημοσίευση: Φεβρουαρίου 09, 2020

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΠΑΛΑΙΧΘΩΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: “Η σημασία των Ισθμιακών Αγώνων και ο μύθος Λευκοθέας - Παλαίμονος”"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator