ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΖΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

0Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020, 19.00

Εργατικό Κέντρο Κορίνθου

Νίκος Κοτζιάς, πρ. υπουργός Εξωτερικών

"Η Ελλάδα μπροστά στις προκλήσεις της νέας δεκαετίας"
(Ελληνοτουρκικά, Βαλκάνια, Ενεργειακά, Ζητήματα Ασφάλειας, Ευρώπη).

Ζούμε σε μία εποχή μεγάλων γεωπολιτικών ανακατατάξεων. Ο κόσμος, έτσι όπως τον γνωρίσαμε μέχρι και τα τέλη της πρώτης δεκαετίας της νέας χιλιετίας, έχει αλλάξει δραματικά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα εσωστρέφειας και καλείται να λύσει τις εσωτερικές της αντιφάσεις -το Brexit θα δοκιμάσει, ασφαλώς, τις αντοχές της. Το ΝΑΤΟ είναι σαν να μην υπάρχει και πολλοί πιστεύουν πως μια τετραετία Τραμπ ακόμη μπορεί και να το βγάλει από την πρίζα. Η παγκόσμια ισορροπία είναι επισφαλής, καθώς ολοένα και περισσότεροι ανερμάτιστοι ηγέτες, (από τον Τράμπ και τον Μπόρις Τζόνσον μέχρι τον Μπολσονάρο, τον Σαλβίνι ή τον Ορμπάν) κερδίζουν την εξουσία.

Σε αυτό το περιβάλλον η θέση της Ελλάδας -μιας χώρας που παραδοσιακά αντλούσε δυναμεις μέσα από την συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς και διεκδικούσε ένα περιβάλλον ασφαλείας μέσα από συμμαχίες γίνεται πιο δύσκολη. Από την οικονομική κρίση μπορεί να εξήλθαμε, αλλά θα χρειαστούν δεκαετίες για να ανακάμψουμε πραγματικά. Είμαστε, ίσως, πιο μόνοι παρά ποτέ.

Νέες προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας. Η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα επιστρέφουν στην επικαιρότητα, από την οποία τα είχε απομακρύνει η ανάγκη να επιλυθούν πρώτιστα τα ζητήματα της οικονομικής επιβίωσης.

Ο φόβος για ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία κυριαρχεί. Η Ανατολική Μεσόγειος γίνεται το επίκεντρο μεγάλων ζυμώσεων στα ενεργειακά μέτωπα, προκαλώντας εντάσεις. Στα Βαλκάνια, χάρη στην Συμφωνία των Πρεσπών, έχουμε έναν πονοκέφαλο λιγότερο, αλλά οι μικρές φωτιές αστάθειας παραμένουν στην Αλβανία και το Κόσοβο. Και οι εκλογές στην Βόρεια Mακεδονία μπορεί να αλλάξουν και πάλι το staus quo.

Σε αυτό το περιβάλλον η ανάγκη να μιλήσουμε και να ενημερωθούμε για τα εθνικά μας θέματα είναι μεγάλη. Και, προς τούτο, ποιος είναι άραγε ικανότερος από τον πρ. υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον θεμελιωτή της Συμφωνίας των Πρεσπών, της κορυφαίας ίσως στιγμής στην νεότερη διπλωματική μας ιστορία.

Ο Νίκος Κοτζιάς θα είναι στην Κόρινθο την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, στις 7.00 το βράδυ σε μια ομιλία – συζήτηση που κανείς δεν πρέπει να χάσει. Για τα ελληνοτουρκικά, τα Βαλκάνια, τα Ενεργειακά, τα Ζητήματα Ασφάλειας, τις σχέσεις μας την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά και μιαν απάντηση στο ερώτημα «ποια είναι σήμερα πατριωτική εξωτερική πολιτική».

Η εκδήλωση θα ανοίξει από τον αναπληρωτή καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα ΠΕΔιΣ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Σωτήρη Ρούσσο, ο οποίος θα μας περιγράψει ποιο είναι σήμερα το διεθνές περιβάλλον, μέσα στο οποίο κινείται η Ελλάδα.
Δημοσίευση: Φεβρουαρίου 08, 2020

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΖΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator