Ανακοίνωση του Δικτύου Προστασίας Ζήρειας για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Ζήρεια

0Το Δίκτυο Προστασίας της Ζήρειας αποτελεί μια συλλογικότητα από πολίτες και φορείς της Κορινθίας με σκοπό την προστασία της ορεινής μας φύσης. Συστάθηκε με αφορμή την έκδοση άδειας από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την τοποθέτηση 21 γιγαντιαίων ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή της Μικρής Ζήρειας (απόφαση ΡΑΕ 224/2019).
Η περιοχή εγκατάστασης βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 2000 μέτρων και ανήκει στο δίκτυο Natura 2000. Έχει χαρακτηριστεί σαν Ζώνη Ειδικής Προστασίας και Ειδική Ζώνη Διατήρησης, και αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΡΑΕ, στους Δήμους Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και Σικυωνίων δύναται να τοποθετηθούν πάνω από 300 γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες, χωρίς κάποια έγκριτη μελέτη να δικαιολογεί τέτοιες εγκαταστάσεις σε αυτά τα υψόμετρα.
Οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα πληρώσει άμεσα και έμμεσα η ορεινή αλλά και ολόκληρη η Κορινθία, αναμένουμε ότι θα είναι ανυπολόγιστες.
Μόνο οι παρεμβάσεις για την μεταφορά των ανεμογεννητριών σε ένα τόσο δυσπρόσιτο σημείο, το ανοιγμα δρόμων πάνω στις βουνοπλαγιές, οι διαπλατύνσεις για τις τσιμεντένιες βάσεις, τα καλώδια μεταφοράς του ρεύματος και οι λοιπές εγκαταστάσεις, θα ισοπεδώσουν κυριολεκτικά την κορυφογραμμή και θα αλλοιώσουν ανεπανόρθωτα το βουνό μας.
Δυσοίωνες αναμένονται οι επιπτώσεις στα επιφανειακά ύδατα, στις πηγές, στο μικροκλίμα, στην πανίδα και την χλωρίδα, στην γεωργία και την κτηνοτροφία της περιοχής.
Αυξάνεται ο κίνδυνος από πλημμύρες και πυρκαγιές χωρίς να υπάρχει εγγύηση για την απομάκρυνση των ανεμογεννητριών όταν παρέλθει το όριο ζωής τους (10-20 χρόνια), ή όταν αυτές καταστραφούν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στις βουνοκορφές. Τα πτερύγια των ανεμογεννητριών δεν ανακυκλώνονται, εκλύουν τοξικά αέρια εάν καούν και καταλήγουν στους κατά τόπους σκουπιδότοπους όταν χαλάσουν.
Τα αιολικά εργοστάσια δημιουργούν ελάχιστες θέσεις εργασίας για τους ντόπιους, θέτουν σε κίνδυνο τις ήδη υπάρχουσες θέσεις, ενώ το τεράστιο κέρδος που θα προκύψει από την “επένδυση” δεν θα καταλήξει στην τοπική αγορά.
Με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή και την απολιγνιτοποίηση προωθούνται λύσεις που μεταφέρουν δημόσιο πλούτο σε τσέπες ιδιωτών, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα στην μείωση της εκπομπής αέριων ρύπων.
Όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που:
1. Οι ανεμογεννήτριες παράγουν ρεύμα ασταθές, τυχαίο, που δεν αποθηκεύεται & μόνο όταν φυσάει. Απαιτούν συνεχή λειτουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού από ορυκτά καύσιμα όπως ο λιγνίτης, και μετά το 2030 από εισαγόμενο φυσικό αέριο.
2. Μπορούμε να παράγουμε περισσότερη ενέργεια από όση χρειαζόμαστε, τοποθετώντας ανεμογεννήτριες σε μέρη που δεν θα δημιουργούσαν ιδιαίτερο πρόβλημα.
3. Η Ε.Ε. έχει κινηθεί ήδη νομικά εναντίον της Ελλάδας για την παράνομη έκδοση αδειών με αμφίβολες μελέτες τοποθέτησης Ανεμογεννητριών σε περιοχές Natura.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο, πως η έκδοση της άδειας πραγματοποιήθηκε εν αγνοία της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης και χωρίς φυσικά καμία ενημέρωσή της.
Δεν είμαστε αντίθετοι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καθολικά και σε κάθε περίπτωση. Διαφωνούμε όμως κάθετα με την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ανεμογεννητριών στις τελευταίες παρθένες περιοχές της πατρίδας μας.
Ποιο είναι το νόημα της προστασίας του Περιβάλλοντος και των περιοχών Natura 2000, όταν επιτρέπονται βιομηχανικές εγκαταστάσεις που βλάπτουν ανεπανόρθωτα το όρος Ζήρεια όπως και τόσα άλλα εμβληματικά βουνά της χώρας μας; Σε προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρες, τοποθετούνται άραγε τόσο μαζικά ανεμογεννήτριες σε προστατευόμενες περιοχές;
Η χωροθέτηση ανεμογεννητριών πρέπει να γίνεται με αυστηρά επιστημονικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά κριτήρια και όχι σε περιοχές μεγάλης οικολογικής, οικονομικής, τουριστικής & αισθητικής σημασίας. Η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην Ζήρεια, δεν πληροί κανένα τέτοιο κριτήριο!
Πρέπει να μπει ένα τέλος στην ασύδοτη δραστηριότητα των “επενδυτών” που μόνο σκοπό έχουν την κερδοφορία τους με εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών σε δημόσιες εκτάσεις και κατά προτεραιότητα πώληση του ρεύματος που πληρώνουμε εμείς οι ίδιοι μέσω του ειδικού τέλους ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς ρεύματος.
Το περιβαλλοντικό όφελος των αιολικών εργοστασίων έχει υπερεκτιμηθεί σκοπίμως, μιας και δεν συνυπολογίζεται το περιβαλλοντικό κόστος από την ανεξέλεγκτη χωροθέτησή τους.
Η Ζήρεια δεν είναι προς πώληση ή εκμετάλλευση από λίγους. Είναι φυσικό μνημείο κάλλους και βιοποικιλότητας, μία φυσική πηγή πλούτου και κοινό αγαθό που πρέπει να προστατευθεί!
Ας δράσουμε μαζί, διότι αν αδιαφορήσουμε τώρα, η ανεπανόρθωτη καταστροφή του τόπου μας και η υποβάθμιση του μέλλοντος μας θα διαρκέσει για πάντα!
Ζητάμε από την τοπική αυτοδιοίκηση του νομού μας, τα δημοτικά συμβούλια, τις δημοτικές και τις περιφερειακές παρατάξεις, τους βουλευτές της Κορινθίας, να σταθούν αρωγοί στον αγώνα που διεξάγουμε για να σταματήσουμε την επερχόμενη καταστροφή.
Δεκάδες παραδείγματα τοπικών κοινωνιών ανά την Ελλάδα μαρτυρούν τους αγώνες των πολιτών και των Δημάρχων κατά αυτών των καταστροφικών τακτικών. Εφιστούμε την προσοχή τους για τις ευθύνες τους, απέναντι στην Κορινθιακή κοινωνία, στους εργαζόμενους και στις τοπικές επιχειρήσεις που έχουν καθήκον να προστατεύουν και να υπηρετούν!
Πρωτίστως όμως απευθύνουμε έκκληση στην τοπική κοινωνία, στους Κορίνθιους πολίτες και τις κορινθιακές συλλογικότητες, να παλέψουμε μαζί σε έναν αγώνα για τις ζωές μας, τις ζωές των παιδιών μας και το μέλλον του τόπου μας.
Δημοσίευση: Φεβρουαρίου 17, 2020

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ανακοίνωση του Δικτύου Προστασίας Ζήρειας για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Ζήρεια"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator