Το επεισόδιο που ψάχνει ο Ταγίπ στο Αρχιπέλαγος

0




Την ώρα που τα πάντα είναι έτοιμα για τις υπογραφές της ιστορικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα,την Κύπρο και το Ισραήλ για τον ενεργειακό αγωγό «East Med», πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ήδη η ρητορική του τελευταίου 48ωρου τόσο του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, όσο και των υπουργών Ακάρ και Οκτάϊ, έδωσαν το στίγμα πάνω στο οποίο πατά κυριολεκτικά το στρατιωτικό επιτελείο της γείτονος και με βάση αυτό επιχειρεί να υποστηρίξει τα κυβερνητικά σχέδια.

Με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και το Νίκο Αναστασιάδη στην Αθήνα, μπροστά από τους ιστορικούς φακέλους της συμφωνίας, δεν αποκλείει κανείς την πιθανότητα η Άγκυρα να επιχειρήσει οποιασδήποτε μορφής προβοκάτσια μέσω εντάσεων σε μια ακόμη επιχείρηση εκβιασμού για τα πεπραχθέντα στην ανατολική Μεσόγειο.


Απάντηση σε οποιαδήποτε πρόκληση

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται και πάλι με ιδιαίτερα αυξημένα αντανακλαστικά. Κυρίως η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό έχουν αναλάβει το βάρος ν’ απαντούν σε οποιαδήποτε τύπου πρόκληση, κάτι που άλλωστε τα στελέχη τους ήδη το βιώνουν.

Τις δυο τελευταίες εβδομάδες οι έκνομες ενέργειες της Άγκυρας κυρίως στο Αιγαίο εντάθηκαν ιδιαίτερα με δεκάδες υπερπτήσεις σε Ελληνικά νησιά, σκληρές αερομαχίες στον ουρανό του Αρχιπελάγους και μόνο σε μια ημέρα καταγράφηκαν 98 παραβιάσεις.

Με αυτά τα στοιχεία καταλαβαίνει κανείς ότι μόνο εν ηρεμία δεν βρίσκονται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα διαπιστευτήρια ικανοτήτων και πλήρους ισχύος από τις Ένοπλες Δυνάμεις δόθηκαν σχεδόν έως και την τελευταία ημέρα του χρόνου που έφυγε πριν 24 ώρες.

Οι διαθεσιμότητες και ο άγνωστος στο ευρύ κοινό αγώνας των μηχανικών έχει δώσει επιπλέον μέσα πανέτοιμα ν’ αντιμετωπίσουν τη νευρική και παράλογη πέρα από κάθε έννοια παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Η τριμερής συνεργασία έχτισε κομμάτι -κομμάτι την ασφάλεια του αγωγού

Πάντως την ώρα που η αυξημένη εγρήγορση παραμένει, το Επιτελείο έχει έτοιμα σχέδια και αφορούν το πλέγμα ασφαλείας που θ’ απλωθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας στις περιοχές Ελληνικής δικαιοδοσίας.

Σχέδια ασφαλείας

Τα σχέδια ασφαλείας αφορούν αρχικά το Λιμενικό που κάνει την αστυνόμευση και πρόληψη είτε με πλωτά είτε ακόμη και με εναέρια μέσα που διαθέτει. Σε μεγαλύτερη ακτίνα επεκτείνεται η επιτήρηση για το Πολεμικό Ναυτικό και τα μεγαλύτερα πλοία που είναι σαφώς βαριά οπλισμένα.

Παράλληλα υπάρχουν και κοινά σχέδια ασφαλείας για την τριμερή συνεργασία.

Διασυμμαχικές ασκήσεις

Μια σειρά από διασυμμαχικές ασκήσεις που έχουν γίνει με τις δυνάμεις της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ έχουν να κάνουν με σενάρια ασύμμετρων απειλών οι οποίες έχουν στόχο την δολιοφθορά των ενεργειακών προσπαθειών των τριών χωρών.

Όμως εκτός από αυτές τις απειλές, σε επίπεδο στρατιωτικών ασκήσεων, δεν έχουν αποκλειστεί τα σενάρια για τυχόν προσπάθειες παρενόχλησης ή και κλιμάκωσης από δυνάμεις εκτός του ενεργειακού άξονα.

Μια τέτοια δύναμη παραμένει η Τουρκία που βρίσκεται σταθερά στην γωνία από τις ισχυρές χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Και είναι η χώρα που απειλεί ευθέως τονίζοντας διαρκώς ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ενεργειακά σχέδια χωρίς να πάρει «μετρικό».

Όλα αυτά έχουν τεθεί καιρό τώρα και σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο κατά τις συναντήσεις των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Ανταλλαγή πληροφοριών

Στις αποφάσεις που πάρθηκαν συμπεριλαμβάνεται και η ανταλλαγή κρίσιμων για την ασφάλεια της περιοχής και κάθε χώρας ξεχωριστά πληροφοριών.

Ανώτατοι Αξιωματικοί μάλιστα έδειχναν με νόημα και το προ ημερών ταξίδι του νέου Γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών κυρίου Λάγιου στο Τελ Αβίβ στις 18 Δεκεμβρίου, συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της εταιρίας Israel Aerospace Industries που κατασκευάζει τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη «HERON».

Αυτά τα UAV θα ενταχθούν στα «εναέρια μάτια» επιτήρησης της χώρας μας με χρονομίσθωση.

Πρόκειται για μια ακόμη συμφωνία που βρήκε σε προχωρημένο στάδιο ο νέος Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ από τον προκάτοχό του Ναύαρχο Κυριακίδη και έχει φτάσει ο καιρός να υλοποιηθεί σ’ αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία.

HellasJournal
Δημοσίευση: Ιανουαρίου 08, 2020

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Το επεισόδιο που ψάχνει ο Ταγίπ στο Αρχιπέλαγος"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator