Ο σουλτάνος και εµείς

0
Πρέπει η Ελλάδα να δει µακροπρόθεσµα τις σχέσεις της µε τη γείτονα

Η Τουρκία θα συνεχίσει να παίζει το δικό της παιχνίδι σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο από θέση ισχύος έναντι της Ελλάδας. Το µέγεθός της και οι τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει συνηγορούν σε αυτό. ∆εν είναι µόνον ο σουλτάνος Ερντογάν. Θα είναι ίδιος και χειρότερος και όποιος τον διαδεχτεί οψέποτε. Light ισλαµιστής σαν τον ίδιο ή κοσµικός κεµαλιστής.

Άρα το πρόβλημα είναι στην Ελλάδα. Που σε βάθος χρόνου θα µειώνεται πληθυσµιακά αντί να αυξάνεται... Τώρα είµαστε 10,7 εκατοµµύρια και οι απέναντι 80,8. Η προβολή για το 2050 δίνει για εµάς από 8,3 έως 10 εκατοµµύρια, µε έναν στους 3 κατοίκους άνω των 65 ετών, και για την Τουρκία πάνω από 93,5 εκατοµµύρια µε νεότατο πληθυσµό. Αυτό σηµαίνει και ανάλογης βαρύτητας «αγορές» για τους µεγάλους και φυσικά άλλες δυνατότητες ανάπτυξης κ.λπ.


Πρέπει λοιπόν η Ελλάδα να δει µακροπρόθεσµα τις σχέσεις της µε τη γείτονα υπό αυτό το αρνητικό πρίσµα. Να γνωρίζει ότι «δύο είναι τα αποτελέσµατα κάθε κρίσης: δυσκολίες και ευκαιρίες». Να µάθουµε να ζούµε και να αντιµετωπίζουµε χωρίς πανικό τις δυσκολίες και να εκµεταλλευθούµε, σχεδιάζοντας καλά και προβλέποντας, κάθε χαραµάδα ευκαιρίας. Πέρα από την αυτονόητη αµυντική θωράκιση, να δηµιουργήσουµε ένα τέτοιο πλαίσιο διεθνών συµµαχιών και σχέσεων, ώστε η Τουρκία να αποµονώνεται κάθε φορά που θέλει «να βγάζει νύχια» και να µετρά το κόστος...

Και αυτό απαιτεί γνώση, επειδή «όσο µεγαλύτερη η γνώση τόσο ηπιότερη η κρίση». Να γνωρίζουν οι πολιτικές δυνάµεις ώστε να συµβάλουν στην απαιτούµενη ενότητα. Και να γνωρίζει ο καθένας µας αυτά που πρέπει, χωρίς φόβους, υστερίες και δραµατοποιήσεις. Με αυτόν τον γείτονα θα ζήσουµε. Και πρέπει να µάθουµε.

Έθνος
Δημοσίευση: Ιανουαρίου 02, 2020

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ο σουλτάνος και εµείς"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator