ΠΑΛΑΙΧΘΩΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: “Γεννηθήτω φως’’ Έθιμα Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων

0“Γεννηθήτω φως’’ 

Έθιμα Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων. 

Η ζεστασιά της ελληνικής εορταστικής ατμόσφαιρας, μια διαχρονική συνέχεια. 

Ομιλήτρια : Aγγελική Κομποχόλη 

Δρ. Φιλολογίας 

Το δωδεκαήμερο είναι γνωστός λαογραφικός όρος που αναφέρεται στις δώδεκα ημέρες (και νύχτες) από την παραμονή των Χριστουγέννων έως το πρωί του Αγιασμού. Στην περίοδο αυτήν συναντώνται με ένταση έθιμα της αρχαιότητας μαζί και χριστιανικά, που συμπορεύονται. Στην κρίσιμη αυτή μεταβατική ώρα του χειμώνα προς την αισιόδοξη Άνοιξη οι άνθρωποι χαίρονται την μετάβαση από το σκοτάδι στο εαρινό φως και την πλούσια βλάστηση. Τα έθιμα της εποχής σκοπό έχουν να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη ευημερία και ευτυχία στην νέα χρονιά που έρχεται. Κυρίαρχες οι τελετές εστίας με οικογενειακές στιγμές και πλούσιες κοινωνικές εκδηλώσεις σε μια σύνθετη παράδοση που διαρκεί αιώνες.

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, 19:30

Αίθουσα Μ. Δημητριάδη, Αδειμάντου 12 Κόρινθος

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Δημοσίευση: Δεκεμβρίου 16, 2019

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΠΑΛΑΙΧΘΩΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: “Γεννηθήτω φως’’ Έθιμα Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator