Γιατί χαίρεται ο ΣΥΡΙΖΑ και χαμογελάει;

0




Γιατί «πέτυχαν» μια ήττα που μοιάζει με νίκη

Το ποσοστό του 31,6%, που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές εκλογές μπορεί για πολλούς να ήταν πέρα από κάθε προσδοκία και δημοσκοπική εκτίμηση αλλά προσδιόρισε και το πολιτικό σκηνικό στο άμεσο μέλλον για δύο λόγους:

Χάρισε στον Α.Τσίπρα την δύναμη που χρειαζόταν για να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΣ και την ίδια στιγμή καθίσταται σαφές ότι ο αυτοδύναμος Κ.Μητσοτάκης θα υποστεί μια ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΗ αντιπολίτευση.

Είναι προσωπικό του επίτευγμα το αποτέλεσμα αυτό καθώς πήρε όλο τον πρεκλογικό αγώνα πάνω του ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τον ψήφισαν πάρα πολύ οι νέοι κάτω των 35. Έχει την σημασία του αυτό.

Τώρα περιμένει μια πολύ δύσκολη διακυβέρνηση τον Κ.Μητσοτάκη.

Όλοι ξέρουν ότι ο δεξιός ψηφοφόρος είναι κάποιος ο οποίος εκ φύσεως σέβεται νόμους και κράτος και κάθεται υπομονετικά στο σπίτι του. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τον αριστερό ψηφοφόρο ο οποίος, αντοδράει, διαδηλώνει και δεν αποδέχεται τόσο εύκολα την κυβερνητική πολιτική μιας δεξιάς διακυβέρνησης.

Συν τοις άλλοι στο Δημόσιο η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του ανήκει στον χώρο του παλαιού ΠΑΣΟΚ και του νυν ΣΥΡΙΖΑ.


Πιστεύει κανείς ότι ο Κ.Μητσοτάκης δεν θα βρει αντιδράσεις ιδιαίτερα τώρα που έχει ως στόχο και πολιτικό του όραμα την πλήρη ψηφιοποιήση του κράτους;

Πλήρης ψηφιοποίηση σημαίνει πως πολλές θέσεις του δημοσίου δεν θα είναι πλέον καμίας χρησιμότητας καθώς δεν θα χρειάζονται οι... υπογραφές τους.

Συν τοις άλλοις με τέτοιο ποσοστό ο Α.Τσίπρας μπορεί να προσδοκά ότι θα ΞΑΝΑΕΙΝΑΙ πρωθυπουργός και εξηγούμαστε:

Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική καθώς 200 βουλευτέ για να το αποτρέψει αυτό ο Κ.Μητοστάκης αποκλείεται να βρει.

Επίσης λόγω της αναμενόμενης φθοράς που θα επέλθει τα επόμενα χρόνια στα ποσοστά της ΝΔ καθώς θα ασκεί την εξουσία και ΔΕΝ μπορεί να είναι όλοι ικανοποιημένοι, ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα αυξήσει τα δικά του ποσοστά.

Σε συνάρτηση λοιπόν με τη είσοδο στην Βουλή λόγω απλής αναλογικής και άλλων αριστερών κομμάτων θα μπορούσε να είναι σε θέση ακόμα και να σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση.

Ακόμα κι αν έρχονταν πάλι δεύτερο κόμμα στις εκλογές.

Με τέτοιο προοστό φυγόκεντρες δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υπάρξουν.

Αρκεί να σκεφτούμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε την αντεθνική συμφωνία των Πρεσπών και επί των ημερών του συνέβησαν οι τραγωδίες σε Μάνδρα και Μάτι με πολυάριθμους νεκρούς και όμως βρέθηκε 31,6% να τον ξαναψηφίσει.

Στρατηγική ήττα αυτό δεν είναι.

Πάντως η ήττα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη φαινόταν μετά τη συντριβή στις ευρωεκλογές, αναπόφευκτη και γι’ αυτό το κύριο μέλημα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να περιοριστεί η διαφορά από τη ΝΔ και να εμπεδωθεί η κυριαρχία του στο χώρο της κεντροαριστεράς, έναντι του ΚΙΝΑΛ.

Κατάφεραν και τους δύο στόχους και το μόνο που τους «χάλασε» στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αυτοδυναμία της ΝΔ.

Δεν πραγματοποιήθηκε το σενάριο της διψήφιας διαφοράς, αντίθετα μειώθηκε σε σχέση και με τις ευρωεκλογές, 8 μονάδες αντί για 9,5!

Όσο για το ΚΙΝΑΛ ξεχνάει τα «όνειρα» που έκανε για κυριαρχία στην κεντροαριστερά.

Είναι σαφές ότι η αποπομπή Βενιζέλου ήταν ένα μεγάλο πολιτικό λάθος.

Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση στον Α.Τσίπρα και τώρα πλέον ο προοδευτικός μετασχηματισμός της παράταξης είναι ο βασικός του στόχος. Σε ελεύθερη μετάφραση θα κάνει το κόμμα στα μέτρα του.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός παρουσίασε μάλιστα το πλαίσιο της αντιπολιτευτικής θεώρησης που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με αυτή τη θεώρηση, ο κ. Μητσοτάκης δεν παραλαμβάνει «καμένη γη», αλλά μία χώρα σε πολύ καλή κατάσταση και με προστατευμένη την κοινωνία. Υπό αυτή την έννοια, ναι μεν θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, υπεύθυνη κριτική στη νέα κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα η στάση του θα είναι δυναμική.

Ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ισχυρή αντιπολίτευση, θα αποτρέψει εκδηλώσεις ρεβανσισμού απέναντι στις κοινωνικές κατακτήσεις, όπως είπε. Ουσιαστικά έστειλε μήνυμα ότι θα «επιστρέψουμε σύντομα», όταν δήλωσε ότι «θα δουλέψουμε σκληρά και με πείσμα, το επόμενο διάστημα, ώστε η νίκη της ΝΔ να αποδειχθεί και πρόσκαιρη»!

Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα και στο εσωτερικό του κόμματός του, ξεκαθαρίζοντας ότι θα προχωρήσει στον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας, με την οποία κατέβηκε σε αυτές τις εκλογές, «σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, με ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου».

Κατά τον απερχόμενο πρωθυπουργό, το υψηλό ποσοστό, που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εντολή για το μετασχηματισμό του «από ένα κόμμα με τεράστια αναντιστοιχία μελών και ψηφοφόρων, σε μια μεγάλη παράταξη, σε ένα σύγχρονο και μαζικό, αριστερό, προοδευτικό κίνημα, με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στον εργαζόμενο λαό και την κοινωνία».

Εν ολίγοις αυτό που λέει ο Α.Τσίπρας είναι το εξής: Δεν υπάρχει αντιστοιχία στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με τους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι και τον ψηφίζουν και έχουν βρει τη νέα εκλογική τους στέγη. Θα «ανοίξει» λοιπόν το κόμμα σε αυτούς τους ψηοφόρους διότι θέλει να τους αφομοιώσει για πάντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν θα είναι το νέο «ΠΑΣΟΚ» αφού το παλιό επέλεξε να γίνει απλώς ένα... ΚΙΝΑΛ.

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
ProNews
Δημοσίευση: Ιουλίου 19, 2019

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Γιατί χαίρεται ο ΣΥΡΙΖΑ και χαμογελάει;"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator