ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Τρίτο εργαλείο παραδείγματος Ψηφιακής Διαβούλευσης των πολιτών

0




Θα ήθελα να σας παρουσιάσω το τρίτο και τελευταίο εργαλείο του πειράματος παρουσίασης παραδειγμάτων εργαλείων και λογικών χρήσης της ψηφιακής διαβούλευσης και συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και το δημόσιο διάλογο. Πρόκειται για το Kialo.

Παρακαλώ διαβάστε και μελετήστε καλά τις οδηγίες που ακολουθούν πριν ξεκινήσετε και κυρίως ξεκαθαρίστε στο μυαλό σας τη λογική. Θέτουμε μια αρχική θέση πχ "Είναι καιρός να αλλάξει Δήμαρχο ο Δήμος Κορινθίων." και αναλύουμε - θέτουμε - αξιολογούμε τα + και τα - αυτής της θέσης. Για να κατανοήσουμε πόσο χρήσιμο είναι, φανταστείτε στο άμεσο μέλλον να θέτει ο Δήμος κάποιο έργο σε διαβούλευση και οι πολίτες να μιλούν για όσα πρέπει ενδεχομένως να αλλάξουν στο σχεδιασμό του έργου, στη σκοπιμότητα, στον περιβάλλοντα χώρο πχ ή ακόμα αν δεν πρέπει να γίνει το τάδε έργο και θα ήταν πιο χρήσιμο να γίνει κάποιο άλλο. Γιατί επιτέλους οι εκλογές πρέπει να σταματήσουν να οδηγούν σε ΛΕΥΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ σε οποιονδήποτε Δήμαρχο και σε οποιοδήποτε ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Οι σύγχρονοι Δήμοι (και με βάση το νόμο) διοικούνται με ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ και ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ. Εύχομαι να καταφέρουμε να δείξουμε ότι ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

ΟΔΗΓΙΑ 1. Το Kialo είναι υπερσύγχρονο και καινοτόμο δωρεάν εργαλείο που εξελίσσεται συνεχώς και εισάγει μια πολύ διαφορετική λογική στην ψηφιακή συμμετοχή των πολιτών. Ουσιαστικά πρόκειται για μια πλατφόρμα κατάθεσης, διαμόρφωσης, ενίσχυσης επιχειρημάτων για ένα θέμα που επιλέγεται και λειτουργεί ως οδηγός για τη σωστή λήψη αποφάσεων. ΠΡΟΣΟΧΗ. Δεν είναι εργαλείο ψηφοφορίας, είναι εργαλείο ΔΙΑΛΟΓΟΥ.

ΟΔΗΓΙΑ 2. Ο διοργανωτής της συζήτησης θέτει ένα θέμα και είναι υποχρεωμένος να παρουσιάσει επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές. Οι χρήστες που θα λάβουν μέρος στη συζήτηση μπορούν 1. να θέσουν τα δικά τους επιχειρήματα 2. Να μεταβάλλουν αν θέλουν τη διατύπωση άλλων επιχειρημάτων για να τα ισχυροποιήσουν ή να μεταβάλλουν ακόμα και τη διατύπωση του αρχικού θέματος - ερωτήματος 3. να βαθμολογήσουν τα επιχειρήματα που διαβάζουν υπό την έννοια της βαρύτητας. Πχ διαβάζω μια θέση για ένα θέμα και βαθμολογώ τη βαρύτητα που έχει αυτή η θέση. Η κάθε θέση - επιχείρημα συνοδεύεται από 4 ορθογώνια κουτάκια που είναι και η βαθμολογία που μπορείτε να θέσετε. Τώρα. Σκοπός του Kialo είναι να "μεγαλώσει" η συζήτηση, να τεθούν νέα επιχειρήματα, να αναδειχθούν όλες οι διαστάσεις ενός θέματος. Συνεπώς, μπορείτε να πειραματιστείτε και να είστε εσείς εκείνοι που θα αναδείξετε μια διάσταση που δεν έχει προβλεφθεί από την αρχή της συζήτησης και να αρχίσετε επί τους ουσίας έναν κύκλο παράλληλου διαλόγου επί του ζητήματος και ενός υποζητήματος που αναδεικνύετε. Δείτε και έναν χρήσιμο οδηγό εδώ που είναι λίγο απλοποιημένος αλλά καλός για εισαγωγή : http://users.sch.gr/nickpapag/2017/12/13/debates-kialo/

ΟΔΗΓΙΑ 3. Όπως καταλαβαίνετε ένα τέτοιο εργαλείο δεν θα μπορούσε να λειτουργεί χύμα, όπως δεν θα λειτουργεί χύμα (ελπίζω) ένα μελλοντικό επίσημο τέτοιο εργαλείο στο Δήμο. Άρα, κάνουμε εγγραφή. Με ό,τι θέλετε (FB, Twitter, Google, απλό email και username). Από εκεί και πέρα μπορείτε να συμμετέχετε σε συζητήσεις ή να ανοίγετε το δικό σας debate arena - χώρο διαλόγου. Εγώ λοιπόν για το παράδειγμά μας έχω ανοίξει ένα χώρο διαλόγου με γενικό ερώτημα "Πρέπει να αλλάξει Δήμαρχο ο Δήμος Κορινθίων ;". Έχω στήσει κάποια επιχειρήματα και από τις 2 πλευρές τα οποία μπορείτε να βαθμολογήσετε ως προς τη βαρύτητά τους, να τα αναδιατυπώσετε ή να βάλετε τα δικά σας. Το εργαλείο είναι εξαιρετικό αν δουλευτεί και φυσικά και εσείς να έχετε υπόψη σας ότι εδώ μιλάμε για πολύ πιο σύνθετα πράγματα από ένα ερωτηματολόγιο ή μια δημοσκόπηση. Εδώ δεν απαντάτε ΝΑΙ ή ΟΧΙ, εδώ συζητάμε, αναπτύσσουμε επιχειρήματα και προβληματική. Άρα έχει τεράστια αξία να το προσπαθήσουμε. Και να παιδευτούμε λίγο να το μάθουμε. Εννοείται ότι μπορείτε να θέτετε ερωτήσεις εδώ από κάτω για βοήθεια. Πάμε λοιπόν Κορίνθιοι pioneers ! Καλή μας επιτυχία !

Για να ξεκινήσετε μπαίνετε εδώ : https://www.kialo.com/invited?token=005-de9ef719-0158-4638-ad4f-3af2585b4d6d

Με εκτίμηση,
Βασίλης Μπαλάφας
Δημοσίευση: Μαρτίου 21, 2019

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Τρίτο εργαλείο παραδείγματος Ψηφιακής Διαβούλευσης των πολιτών"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator