Μα ποιοι ψηφίζουν αυτούς τους Φωκάδες; - ΒΙΝΤΕΟ

0




Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε, δείτε πρώτα το βίντεο που συνοδεύει το κείμενο και μετά διαβάζετε

Γράφει ο Μάνος Βουλαρίνος

Όπως καταλαβαίνετε το σημερινό «και μπράβο τους» έχει να κάνει με τους ψηφοφόρους του βουλευτή Φωκά και ειλικρινά ελπίζω να μην χρειάζεται να εξηγήσω ποιος είναι ο βουλευτής Φωκάς. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε, δείτε πρώτα το βίντεο που συνοδεύει το κείμενο και μετά διαβάζετε. 


Πριν βιαστείτε να πείτε πως η ερώτηση που κάνω θα μπορούσε να αφορά τους περισσότερους βουλευτές και θα μπορούσε να είναι «ποιος ψηφίζει τους Πολάκηδες;» ή «ποιος ψηφίζει τους Κασιδιάρηδες;» ή οποιονδήποτε άλλον συμπολίτη αταίριαστο με αυτό που έχουμε στο μυαλό μας ότι θα πρέπει να είναι ένας βουλευτής του κοινοβουλίου, να σας πω πως συγκρίνετε ανόμοια πράγματα.

Η ερώτηση για το ποιοι ψηφίζουν Πολάκηδες και Κασιδιάρηδες είναι ρητορική (κανονικά , όχι όπως το εννοεί ο πρωθυπουργός). Όλοι ξέρουμε ποιοι ψηφίζουν Πολάκηδες και όλοι ξέρουμε πως οι διαφορές τους με αυτούς που ψηφίζουν Κασιδιάρηδες είναι απλώς οπαδικές. Ο μόνος λόγος που ρωτάμε είναι για να τονίσουμε την αποστροφή μας. Αντιθέτως, η ερώτηση «ποιοι ψηφίζουν Φωκάδες» εκφράζει γνήσια απορία καθώς δεν μπορώ να φανταστώ το είδος του ανθρώπου που θα διάλεγε έναν τέτοιο τύπο για εκπρόσωπο του. Το μόνο που ξέρω είναι πως – όπως και ο βουλευτής Φωκάς – πρόκειται για ανθρώπους που ενδεχομένως να μπορούν να περηφανευτούν για πολλά, αλλά σίγουρα όχι για την ευφυΐα τους (ναι, το ξέρω ότι η λέξη είναι «ηλίθιοι», αλλά για αρχή ήθελα να το πω περιφραστικά).

Κάποιοι μπορεί να ισχυριστούν ότι άνθρωποι που διαλέγουν να ψηφίζουν συμπολίτες που ταιριάζουν περισσότερο στα παρατράγουδα της Αννίτας της Πάνια παρά στη Βουλή είναι συνήθως χαβαλέδες αλλά αυτό καθόλου δεν αλλάζει την εντύπωση που έχω για την ηλιθιότητα τους. Και εξηγώ.

Οι τελευταίες εξελίξεις θα έκαναν και τον πιο κυνικό ξερόλα (αυτόν που με ύφος βετεράνου ψηφοφόρου του Θύμιου του Λυμπερόπουλου επαναλαμβάνει «έλα μωρέ, αφού όλα είναι κανονισμένα») να καταλάβει ότι οι βουλευτές έχουν μεγάλη ευχέρεια κινήσεων και ότι δεν είναι όλες οι ψήφοι δεδομένες. Συνεπώς, ο κάθε βουλευτής μπορεί με την ψήφο του να επηρεάσει τις αποφάσεις για την χώρα και κατ’ επέκταση για τις ζωές των ανθρώπων που έχουν την τύχη (ή την ατυχία) να ζουν στη χώρα.

Είμαι σίγουρος πως αν προσπαθήσετε να χαρακτηρίσετε έναν άνθρωπο που διαλέγει αυτόν που θα πάρει κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή του με κριτήριο τον χαβαλέ δύσκολα θα βρείτε λέξη καταλληλότερη από αυτήν που αρχίζει με «ηλί» και τελειώνει σε «θιος».

Πρόκειται μάλιστα για το χειρότερο είδος ηλίθιου καθώς πρόκειται για ηλίθιο που συνήθως καμαρώνει για την εξυπνάδα του. Δεν είναι δηλαδή ο φουκαράς που ειλικρινώς πίστεψε στα παπατζηλίκια του Αλέκση και του Γιάνη ή κακομοίρης που παρασύρθηκε από τον Σώρρα, αλλά ένας εξυπνάκιας που μπορεί να καταλαβαίνει πολλά, αλλά αδυνατεί να συλλάβει τη σχέση Κοινοβουλίου και καθημερινότητας.

Φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι δεν είμαι από αλλού και άρα ξέρω καλά πως κάθε φορά που ψηφίζουμε δεν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε ό,τι καλύτερο βγάζει ο τόπος. Και ξέρω πως όσο περνάνε τα χρόνια η ποιότητα πέφτει. Αλλά ξέρω επίσης πως δεν θα σταματήσει να πέφτει όσο διαλέγουμε τους πιο αστείους και τους πιο καραγκιόζηδες επειδή «δεν υπάρχει κανένας καλός».

Το οτι δεν μπορείτε να πάρετε το αυτοκίνητο που θέλετε περισσότερο δεν σας οδηγεί στο να μην έχετε αυτοκίνητο και το ότι δεν μπορείτε να μείνετε στο σπίτι των ονείρων σας δεν σας κάνει να μένετε στον δρόμο. Αντιστοίχως δεν υπάρχει κανένας λόγος να ψηφίζετε καραγκιόζηδες επειδή ανάμεσα στους υποψηφίους δεν βρίσκετε κάποιον που να θέλετε να ψηφίσετε με τη καρδιά σας.

Καλώς ή κακώς ο μόνος τρόπος να φτάσετε κάποια στιγμή να ψηφίζετε τον καλύτερο είναι να ξεκινήσετε να ψηφίζετε τον λιγότερο κακό και ο μόνος τρόπος να μην αναρωτιόμαστε ποιος ψηφίζει τους Φωκάδες είναι να μην τους ψηφίζει κανείς. Και μπράβο μας.

Υ.Γ. Για τους δημοσιογράφους που δηλώνουν δημοσίως την ενόχληση τους για το επίπεδο της Βουλής και υποδέχονται με χαμόγελα τους Φωκάδες στις εκπομπές τους δεν έχω να πω κάτι. Το αντικείμενο του σημερινού «και μπράβο τους» είναι η ηλιθιότητα και όχι η κουτοπόνηρη υποκρισία.

AthensVoice
Δημοσίευση: Φεβρουαρίου 04, 2019

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Μα ποιοι ψηφίζουν αυτούς τους Φωκάδες; - ΒΙΝΤΕΟ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator