Παναγιώτης Αλευράς: «Εξαίρεση της Συκοκαλλιέργειας στο Μέτρο 11- Βιολογικές Καλλιέργειες»

0ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Πράξη ΑνάπτυξηςΚαλαμάτα,          21-02-2019

Ταχ. Διεύθυνση     :  1η Πάροδος Ερρίκου Σλήμαν
Τ.Κ.                       : 24100
Πληροφορίες         : Παναγιώτης Αλευράς  
Τηλέφωνο              : 2721093038
Κινητό                    : 6974646225
e-mail                     : alevraspan@yahoo.gr
ΠΡΟΣ:
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη Αχαρνών2 τ.κ. 10432 Αθήνα τηλ: 2102124280 (email: minister-mailbox@hq.minagric.gr)

ΚΟΙΝ:
1.      Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπο Κασίμη Αχαρνών 2 τ.κ. 10432 Αθήνα τηλ: 2102124302 (: ggram@hq.minagric.gr)
2.      Γενικό Γραμματέα Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Νικόλαο Αντώνογλου  Αχαρνών 2 τ.κ. 10432 Αθήνα τηλ. 2102124367 (email:nantonoglou@hq.minagric.gr, gensecr@hq.minagric.gr)ΘΕΜΑ: «Εξαίρεση της Συκοκαλλιέργειας στο Μέτρο 11- Βιολογικές Καλλιέργειες»


Σύμφωνα με τη δημοσίευση της 3ης  Πρόσκλησης του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020,  διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι δεν συμπεριλαμβάνεται η καλλιέργεια της συκιάς στις επιλέξιμες δενδρώδεις καλλιέργειες.  

Παρ΄ ότι γνωρίζετε την οικονομική σημασία της συκοκαλλιέργειας στη χώρας μας και ιδιαίτερα για την Μεσσηνία και τη Λακωνία , μας προβλημάτισε ιδιαίτερα ότι εξαιρέσατε από το πρόγραμμα την δυναμική αυτή καλλιέργεια με επιπτώσεις αφ΄ ενός μεν στο εισόδημα των παραγωγών και αφ΄ ετέρου στην εξωστρέφεια και στον εξαγωγικό προσανατολισμό του προϊόντος και γενικότερα στην εθνική οικονομία.

Γνωρίζετε ότι το σύκο είναι ένα εξαιρετικό προϊόν, αναγνωρισμένης αξίας και διεθνούς φήμης για την άριστη ποιότητα του και την διατροφική του αξία,  γι΄ αυτό ακριβώς κερδίζει διαρκώς νέες αγορές αποτελώντας την πρώτη εξαγωγική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατακτώντας απαιτητικούς καταναλωτές στις διεθνείς αγορές.
Επισημαίνω ιδιαίτερα ότι η συκιά στην Μεσσηνία και στη Λακωνία χαρακτηρίζεται από τις σημαντικότερες δενδρώδεις καλλιέργειες, με νέες φυτεύσεις και μεγάλες προοπτικές για την αγροτική οικονομία της περιοχής. Ήδη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου καλλιεργούνται 15.000 στρέμματα με συκιές και παράγονται 3.500 τόνοι ετησίως με διαρκώς αυξανόμενη τάση από τους νεοφυτεμένους συκεώνες. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί την πρώτη μεγαλύτερη παραγωγό περιοχή σε ξηρά σύκα με εξαγωγικό προσανατολισμό, που αγγίζει το 90% του παραγόμενου προϊόντος.

Επιπλέον, η συκοκαλλιέργεια στις περιοχές που αναπτύσσεται με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, το ανάγλυφο του εδάφους καθώς και του κλίματος, συμβάλλει στη διαμόρφωση του αγροτικού τοπίου και στη διατήρηση του οικοσυστήματος.
  
Κύριε Υπουργέ,
  • επειδή η συκοκαλλιέργεια είναι ένας δυναμικός κλάδος , που προσφέρεται για την υιοθέτηση μεθόδων και συστημάτων φιλοπεριβαλλοντικών γεωργικών πρακτικών,
  • επειδή επιβάλλεται η ανανέωση των συκεώνων και η στήριξη των νεοσύστατων δένδρων με σκοπό την προστασία του εδάφους , την πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους και την προσαρμογή στη κλιματική αλλαγή,
  • επειδή θεωρούμε αναγκαία την ένταξη στις δράσεις του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» τη συκοκαλλιέργεια, προκειμένου να ενδυναμωθεί ο εξαγωγικός προσανατολισμός του κλάδου ιδιαίτερα για απαιτητικούς καταναλωτές που προτιμούν βιολογικά προϊόντα,

παρακαλούμε να συμπεριληφθεί η συκοκαλλιέργεια στις επιλέξιμες δενδρώδεις καλλιέργειες στην 3η πρόσκληση του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες».


Με τιμή
Ο επικεφαλής της Παράταξης
Παναγιώτης Αλευράς
Περιφερειακός Σύμβουλος
πρ. Αντιπεριφερειάρχης
ΠΕ Μεσσηνίας
Δημοσίευση: Φεβρουαρίου 21, 2019

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Παναγιώτης Αλευράς: «Εξαίρεση της Συκοκαλλιέργειας στο Μέτρο 11- Βιολογικές Καλλιέργειες»"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator