Από τους χαμηλότερους κατώτατους μισθούς παγκοσμίως έχει η Ελλάδα

0




Σε μία από τις τελευταίες θέσεις στη λίστα των χωρών με κριτήριο τον κατώτατο μισθό βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με άρθρο του World Economic Forum που επικαλείται στοιχεία του γερμανικού ινστιτούτου Wirtschafts- und Sozialwissenschaftliches Institut (WSI). Το ωρομίσθιο στην Αυστραλία, η οποία βρίσκεται στην κορυφή, ισοδυναμεί με 9,47 ευρώ αγοραστικής δύναμης, όντας εξαπλάσιο της Ρωσίας που αξίζει μόλις 1,64 ευρώ.

Η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται από ευρωπαϊκές χώρες (Λουξεμβούργο, Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία). Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα (με 4 ευρώ ωρομίσθιο), η Βραζιλία (με λιγότερα από 2 ευρώ) και η Αργεντινή (4,1 ευρώ) βρίσκονται στις τέσσερις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, μαζί με τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη κορυφώνονται οι συζητήσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς η ισπανική κυβέρνηση ήδη ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση εδώ και 40 χρόνια που θα φτάσει το 22%. Στη Γαλλία δε, υπό την πίεση των «Κίτρινων Γιλέκων», ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως θα αυξηθεί επίσης ο κατώτατος μισθός. Επίσης, στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού.

Με τη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία έχει επιδεινώσει τις κοινωνικές ανισότητες σε πολλές χώρες, η στήριξη των χαμηλά αμειβόμενων εργαζομένων αποτελεί βασικό στόχο για τις κυβερνήσεις. Τη στιγμή που οι κατώτατοι μισθοί προσφέρουν μια ασπίδα προστασίας από τη φτώχεια, ταυτόχρονα αμφισβητούνται λόγω των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα κλάδων και επιχειρήσεων, προκαλώντας συχνά πολιτικά φορτισμένες συζητήσεις και δημιουργώντας πρωτοσέλιδα, όπως υπογραμμίζει το άρθρο του World Economic Forum.

Παράλληλα, συνεχίζει το άρθρο του World Economic Forum, ορισμένες εταιρείες προτιμούν να δίνουν υψηλότερες αμοιβές, επειδή έτσι περιορίζουν τις οικειοθελείς αποχωρήσεις προσωπικού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη χάνουν παραγωγικούς και έμπειρους εργαζομένους και επιπλέον δεν επιβαρύνονται με δαπάνες για προσλήψεις και κυρίως κατάρτιση των νεοπροσλαμβανομένων.
Δημοσίευση: Ιανουαρίου 04, 2019

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Από τους χαμηλότερους κατώτατους μισθούς παγκοσμίως έχει η Ελλάδα"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator