"ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ": ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΩΝ ΘΕΣΕΩΝ, ΑΞΙΩΝ & ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΡΚΟΥ ΛΕΓΓΑ - ΒΙΝΤΕΟ

0



Κιάτο 16 Ιανουαρίου 2019

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι δεν ξέρω τώρα αν πρέπει να πω «καλησπέρα σας», ή «αντίο». Πραγματικά, δεν μπορώ να φανταστώ «αν» και «τι» περισσότερο μπορώ να πω πλέον, ύστερα από αυτή την εξαιρετική εισαγωγή στην εκδήλωσή μας που έκανε η Κοραλία, και η οποία είμαι σίγουρος ότι συγκίνησε κι εσάς, όσο εμένα.


Αλλά οι συνεργάτες του συνδυασμού μας, που ανέλαβαν να σχεδιάσουν το λογότυπό μας, έχουν κάνει μια εξαιρετική δουλειά. Θα είναι κρίμα να μην αναδειχτεί όπως τις αξίζει, γι’ αυτό θα μείνω στην σκηνή, για να σας παρουσιάσω το όνομα του συνδυασμού και το λογότυπο. Άλλωστε, υποθέτω ότι είστε και εσείς περίεργοι για να τα μάθετε. Ας τα δούμε, λοιπόν, πριν περάσουμε να μιλήσουμε, για όσα μας έφεραν σήμερα εδώ…



Συνδημότες, λοιπόν. Αυτό είναι το όνομά μας. Γιατί πρέπει να βάλουμε ξανά τους «δημότες» στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας. Γιατί οι «δημότες» είναι οι αληθινοί ιδιοκτήτες του δήμου. Γιατί οι «δημότες» είναι αυτοί τους οποίους πρέπει να ακούμε, αυτοί με τους οποίους πρέπει να χαράξουμε μια καινούργια πορεία…

Αλλά και γιατί το «ΣΥΝ» δηλώνει τη ΣΥΝμετοχή κάποιου σε μια κοινή προσπάθεια. Δηλώνει το ΣΥΝοδηγό σε έναν κοινό δρόμο. Τη ΣΥΝδεση τριών διαφορετικών μερών, όπως είναι η ορεινή, η ημιορεινή και η πεδινή ζώνη που ΣΥΝαποτελούν τον δήμο μας. Δηλώνει τη ΣΥΝφωνία σε ένα κοινό πρόγραμμα. Δηλώνει τους ΣΥΝΚάτοικους σε έναν τόπο, που ΣΥΝβαδίζουν για να βελτιώσουν την ζωή τους. Υποστηρίζει τη ΣΥΝομιλία μεταξύ μας, ώστε να ΣΥΝεννοηθούμε για τα κοινά μας προβλήματα και το πως θα τα αντιμετωπίσουμε.

Το ΣΥΝ προσθέτει και ενώνει. Και οι ΣΥΝδημότες του Δήμου Σικυωνίων θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Όσο για το λογότυπό μας είναι εμπνευσμένο από το περιστέρι, που ήταν το σύμβολο της Αρχαίας Σικυώνας. Θέλαμε με τον τρόπο αυτό να δηλώσουμε ότι συνδέουμε το παρελθόν με το παρόν, για να προχωρήσουμε σε ένα ασφαλές μέλλον.

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι. Σας κάλεσα σήμερα εδώ, προκειμένου να συμφωνήσουμε με αυτή την Διακήρυξη, στις Αρχές, τις Αξίες, τις Θέσεις και τις Δεσμεύσεις του νέου αυτοδιοικητικού συνδυασμού «Συνδημότες Δήμου Σικυωνίων». Υποχρέωσή μας είναι να ενώσουμε δυνάμεις, να αποκαταστήσουμε τους θεσμούς και να προχωρήσουμε στην ουσιαστική επανένωση του Δήμου, με μοναδικό στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων μας, ως τοπικής κοινωνίας.

Και ξεκινώ με τις Αρχές μας

Τα τελευταία χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα υφίσταται τις συνέπειες μίας λανθασμένης πορείας, της οποίας τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα είναι η κατάλυση της ευνομίας και της ευταξίας, η απαξίωση του συνόλου των θεσμών, η διαφθορά, η διαπλοκή και οι πελατειακές σχέσεις. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα σύστημα γραφειοκρατίας, ένα σύστημα αντιπαραγωγικό, το οποίο εξολοθρεύει οποιαδήποτε προσπάθεια ανάπτυξης και ενισχύει την αδιαφάνεια και την κατασπατάληση πόρων του Δήμου.
Θεωρούμε υποχρέωση και καθήκον μας να σχεδιάσουμε την δημιουργία ενός σύγχρονου, πρωτοποριακού και ευρωπαϊκού Δήμου, που θα είναι και πάλι στην υπηρεσία όλων των πολιτών.
Απευθύνουμε σήμερα πρόσκληση σε όλους όσοι, όπως εμείς, πιστεύουν σε έναν ισχυρό Δήμο, η λειτουργία του οποίου θα διαπνέεται από τα χαρακτηριστικά της πρωτοβουλίας, της αλληλεγγύης, της διαφάνειας, της ενότητας, της καινοτομίας και της υπεύθυνης ηγεσίας.
Πιστεύουμε σε μια εναλλακτική πολιτική, με νέα θεώρηση για την Αυτοδιοίκηση, με σύγχρονο τρόπο σκέψης και ριζοσπαστικές ιδέες.
Προσυπογράφουμε ότι θα εργαστούμε για έναν Δήμο, που θα είναι πρότυπο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη.
Θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που προβλέπει ο νέος νόμος για την Αυτοδιοίκηση, δίνοντας τον λόγο στους δημότες. Θα ενισχύσουμε την λαϊκή κυριαρχία μέσω πρωτοβουλιών για δημοψηφίσματα, με την δημιουργία δημοτικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Ο κάθε δημότης θα μπορεί να ψηφίζει, μέσα από το κινητό του, άμεσα και γρήγορα, συμμετέχοντας ενεργά στη διαμόρφωση της πολιτικής μας.
Πιστεύουμε στην ανάγκη βασικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής.
Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Δήμου θα απελευθερώσει δυνάμεις, που είναι σε θέση να τον ξαναβάλουν σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης, μέσα στο ελληνικό και ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Ο συνδυασμός «Συνδημότες Δήμου Σικυωνίων» απλώνει το χέρι σε όσους πιστεύουν, ότι η πρόοδος επιτυγχάνεται όταν κάθε δημότης έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις δεξιότητές του, να εργαστεί σε ένα υγιές περιβάλλον, να παράξει πλούτο, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να υπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο. Τότε και μόνο τότε, ο Δήμος θα έχει την ευκαιρία να προχωρήσει με ασφάλεια προς το μέλλον.

Και σε αυτό το σημείο ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το Όραμα και τις Αξίες του Συνδυασμού μας

Το Όραμά μας είναι να κάνουμε τον Δήμο Σικυωνίων έναν σύγχρονο Δήμο, που θα τον διαπνέουν τα χαρακτηριστικά της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας.
Θέλουμε έναν Δήμο ευέλικτο και παραγωγικό, στην υπηρεσία του δημότη.
Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για έναν Δήμο που θα διαχειρίζεται τα έσοδά του με διαφάνεια, που θα ενθαρρύνει και θα ενισχύει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Ταυτόχρονα θα επιστρέφει τον παραγόμενο πλούτο στους δημότες, με έργα που θα έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο και θα αυξάνουν την προστιθέμενη αξία του.
Προκρίνουμε μία δυναμική και αναπτυξιακή πορεία, η οποία θα αξιοποιεί το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου μας, τις δυνατότητές του, καθώς και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.

Ελάτε όμως να δούμε και τις αξίες μας

ΟΜΑΔΙΚΟΤΗΤΑ: Κάθε προσωπικός στόχος επιτυγχάνεται μόνο όταν περιλαμβάνεται στους στόχους μιας ευρύτερης ομάδας. Όταν το «εγώ», γίνει «εμείς» και οι άνθρωποι που συμμετέχουν, δουλέψουν μαζί και συνεργαστούν, ώστε στο τέλος κάθε μέρας το ισοζύγιο να έχει θετικό πρόσημο για την κοινωνία. Αυτό λέγεται «κουλτούρα ομαδικότητας» και θέλουμε να την μεταδώσουμε στο σύνολο των δημοτών μας. Γι’ αυτό, μεταξύ άλλων, θα συστήσουμε ομάδες εργασίας και με τον τρόπο αυτό θα βελτιώσουμε την απόδοσή μας.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΣ: Ο επαγγελματισμός είναι ένας από τους θεμελιώδεις λίθους της κοινωνικής ζωής. Δεν θα παίρναμε στο σπίτι μας να κάνει μια δουλειά ένας ηλεκτρολόγος ή ένας υδραυλικός που δεν είναι επαγγελματίας. Τι σημαίνει, όμως, επαγγελματισμός; Σημαίνει ότι συνάπτω ένα συμβόλαιο τιμής, το οποίο με δεσμεύει να εκπληρώσω μια δράση με χρονοδιάγραμμα, στόχους, μέσα, μεθόδους και σχέση κόστους - αποτελέσματος. Στο τέλος της ημέρας πρέπει να εξηγήσω και να αποδείξω ΠΩΣ διαχειρίστηκα το κεφάλαιο που μου παραχωρήθηκε και ΤΙ αποτέλεσμα έφερα. Να είστε βέβαιοι ότι αυτό θα εφαρμοστεί, σε όλο το φάσμα της διοίκησης του Δήμου.

ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ: Το χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός ακέραιου πολίτη είναι ότι δεν διαχωρίζει τα μικρά από τα μεγάλα ζητήματα της καθημερινότητας. Δεν θα πετάξει το μπουκαλάκι του νερού όπου βρει, αλλά θα αναζητήσει τα σημεία ανακύκλωσης. Θα ψάξει να βρει τον επόμενο άδειο κάδο, αντί να αφήσει τα σκουπίδια στον πρώτο που θα συναντήσει και θα είναι γεμάτος. Η ακεραιότητα χαρακτηρίζει την καθημερινότητά του.

ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ: Κάθε άνθρωπος ευημερεί, όταν βρεθεί σε ένα περιβάλλον όπου θα μπορεί να αναδείξει τις δυνατότητές του, και να τις θέσει στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου. Ωστόσο, πολλοί συγχέουν την ισότητα με την ισοπέδωση, και τις δυνατότητες με τις ευκαιρίες. Στον Συνδυασμό «Συνδημότες Δήμου Σικυωνίων» πιστεύουμε στην ανάγκη δημιουργίας ενός συστήματος αξιοκρατίας και συνεχούς αξιολόγησης, το οποίο θα ξεχωρίζει, τον ικανό από τον ανίκανο, και τον εργατικό από τον αδιάφορο. Η ακολουθούμενη μέχρι τώρα τακτική είναι ΚΑΙ άδικη ΚΑΙ αντιπαραγωγική.
Γι αυτό, θα δημιουργήσουμε διαδικασία αξιολόγησης των εργαζομένων του Δήμου, προκειμένου να τους δώσουμε κίνητρα, ώστε να εξυπηρετήσουν ακόμα καλύτερα τον Δημότη. Πρόκειται για συστήματα αξιολόγησης, τα οποία έχουν λειτουργήσει σε διεθνές επίπεδο και θα τα εφαρμόσουμε σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης, των υπηρεσιών και των νομικών προσώπων του Δήμου.

ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ: Πολλοί θεωρούν πως οι πολίτες δεν είναι έτοιμοι να σε ακούσουν αν μιλήσεις με ειλικρίνεια, γι αυτό και στην πολιτική δεν πρέπει να λες αλήθειες. Αυτό είναι ΤΟ ψέμα. Μόνο η ειλικρίνεια σώζει, γιατί μόνο αυτή καλλιεργεί σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στη δημοτική αρχή και τους δημότες. Αλλά πρέπει να ξέρεις και ΠΩΣ να πεις την αλήθεια. Μπορείς ή να τρομάξεις, ή να πείσεις. Το μόνο που δεν μπορείς να κάνεις είναι να κρυφτείς πίσω από αυτήν και να υποχωρήσεις απέναντι στα προβλήματα, αφήνοντας το σύστημα να σε διαβάλλει. Οι «Συνδημότες Δήμου Σικυωνίων» πιστεύουμε ακράδαντα, ότι η ειλικρίνεια είναι η μόνη μέθοδος πολιτικής συμπεριφοράς που οδηγεί σε ένα υγιές περιβάλλον.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ: Αναζητούμε διαρκώς τρόπους να καινοτομούμε. Δεν θα ανακαλύψουμε, φυσικά, τον τροχό, αλλά θα μελετήσουμε παραδείγματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να ταιριάξουμε ένα επιτυχημένο σύστημα, στο δικό μας περιβάλλον. Πως θα εκμεταλλευτούμε τις καινοτόμες ιδέες, οι οποίες είναι ο μόνος τρόπος να επιβιώσουμε ως Δήμος στην παγκόσμια κοινότητα. Σκεφτόμαστε παγκόσμια, δρούμε τοπικά.
Και εδώ μπαίνει το μεγάλο στοίχημα. Να ανατρέψουμε το Brain-drain, την διαρροή μυαλών, και να ξαναφέρουμε πίσω τα παιδιά μας, τα οποία έφυγαν γιατί δεν βρήκαν εδώ χώρο, ούτε να εργαστούν, ούτε να εκφραστούν. Αυτούς τους ανθρώπους θα τους αναδείξουμε και σε θέσεις εξουσίας. Εξωστρέφεια, αισθητική, καινοτομία, υπεύθυνη ηγεσία: αυτοί θα είναι οι πολιορκητικοί κριοί, με τους οποίους θα διαλύσουμε κάθε παλαιολιθικό μηχανισμό, που μας καθηλώνει.

ΕΥΘΥΝΗ: Ο Καζαντζάκης, μας έχει διδάξει ότι πρέπει να αγαπάμε την ευθύνη. Γιατί τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει στην ζωή μας, αν αδιαφορούμε για την πόλη μας, για το χωριό μας, για την γειτονιά μας, για τον διπλανό μας. Όταν δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη να καλλιεργήσουμε και να υποστηρίξουμε το πρότυπο του Υπεύθυνου Δημότη, ουσιαστικά υπονομεύουμε την ίδια την δημοκρατία. Πολλοί πιστεύουν πως η ευθύνη και η συμμετοχή στα «κοινά» αρχίζει και τελειώνει με την συμμετοχή στις εκλογές. Για εμάς, όμως τότε ακριβώς είναι που ξεκινά, ενώ στην πραγματικότητα δεν σταματά ποτέ. Θεωρούμε ότι κάθε δημόσια παρέμβαση έχει αντίκτυπο στον άνθρωπο. Δεν θέλουμε να δουλεύουμε για τον δημότη, αλλά, μαζί με τον δημότη.

Είδαμε το Όραμα τις Αρχές και τις Αξίες. Ας περάσουμε στις Δεσμεύσεις μας, οι οποίες ξεκινούν με την διοίκηση του Δήμου.
Η πρώτη δέσμευση αφορά την ψηφιοποίηση του Δήμου και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Η τοπική αυτοδιοίκηση ζητά μεγαλύτερες αρμοδιότητες και περισσότερους πόρους. Ζητά επίσης την ανεξαρτησία της από την κεντρική εξουσία. Αυτό είναι σωστό και δίκαιο, υπό την προϋπόθεση πως οι τοπικοί άρχοντες θα διασφαλίσουν ότι διοικούν τον Δήμο με βάση τη λογική, με ξεκάθαρες διαδικασίες και κυρίως διαφάνεια, σε προθέσεις, πράξεις, δαπάνες και αποτέλεσμα.
Για εμάς το κρίσιμο σημείο στην διοίκηση του Δήμου είναι η εξυπηρέτηση του δημότη, πρώτα και πάνω απ’ όλα. Γι αυτό είναι απαραίτητο το οριστικό σπάσιμο του γόρδιου δεσμού της γραφειοκρατίας και των ατελέσφορων ελεγκτικών μηχανισμών.

· Προωθούμε τον επανασχεδιασμό κάθε διαδικασίας στον Δήμο, ώστε να γίνεται γρήγορα και αποδοτικά για το δημότη και την επιχείρηση.

· Καθιερώνουμε την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ώστε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται πλήρως, με ψηφιακή πιστοποίηση και παραχώρηση ψηφιακής υπογραφήςσε όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους.

Σήμερα θα σας καταθέσουμε μία ακόμα πρωτοποριακή ιδέα! Όπως έχουμε πει, η συμμετοχή του κάθε δημότη στα δημόσια πράγματα, είναι το στοιχείο που θα χαρακτηρίσει την διακυβέρνησή μας. Για τον λόγο αυτό δημιουργούμε τον θεσμό του «Δημάρχου στο τετράγωνο». Αυτό μπορείτε να το φανταστείτε με την αλγεβρική του μορφή, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα σχέδιο, με σκοπό την κινητοποίηση των κατοίκων σε κάθε γειτονιά, ώστε να τους ενώσει και να τους κάνει ενεργούς πολίτες.
Κάθε πόλη και χωριό θα χωρίζεται σε οικοδομικά τετράγωνα, και οι δημότες θα κληθούν να γίνουν «Εκπρόσωποι του Οικοδομικού Τετραγώνου», ή αλλιώς «Δήμαρχοι στο τετράγωνο». Ο κάθε «Δήμαρχος στο τετράγωνο» θα καταγράφει τα κακώς κείμενα του οικοδομικού τετραγώνου το οποίο εκπροσωπεί, όπως κατεστραμμένες πλάκες στα πεζοδρόμια, καμένες λάμπες, λακκούβες στους δρόμους, σπασμένους κάδους απορριμμάτων και όποια άλλα θέματα αναζητούν λύσεις.
Το ίδιο θα μπορεί να κάνει, μέσω έξυπνων εφαρμογών από το κινητό του, κάθε δημότης, ο οποίος θα καταγράφει και θα στέλνει στις δημοτικές υπηρεσίες, κάθε πρόβλημα που διαπιστώνει. Αλλά τίποτα δεν θα τελειώνει εκεί.
Ο δημότης θα παρακολουθεί την εξέλιξη του προβλήματος που κατέγραψε: θα ενημερώνεται ποιος συνεργάτης του Δήμου το έχει αναλάβει, τι ενέργειες έχει κάνει, πότε θα επιλυθεί. Κι όταν αυτό συμβεί, τότε και πάλι θα ενημερώνεται, ώστε να αξιολογεί ο ίδιος όλη την διαδικασία, σε πραγματικό χρόνο.
Με όλα όσα σας περιέγραψα μέχρι τώρα, θέτουμε ως στόχο να πάψουν οι δημοτικοί υπάλληλοι να είναι οι κλητήρες του Δήμου και να διακινούν άσκοπα έγγραφα. Με τέτοια εργαλεία θα αναβαθμίσουμε το κύρος του δήμου και θα κάνουμε την ζωή μας πιο εύκολη. Αυτές είναι καθημερινές πρακτικές σε δεκάδες Δήμους, σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, όπου οι ηγεσίες τους είχαν βούληση για ριζοσπαστικές αλλαγές και σύγκρουση με τα κακώς κείμενα!

Η δεύτερη δέσμευση αφορά το περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη

Το περιβάλλον αποτελεί διαχρονικό πεδίο αντιπαράθεσης συμφερόντων, αλλά και ιδεολογικών συγκρούσεων. Κάθε άτομο, κάθε νοικοκυριό, κάθε επιχείρηση βολεύεται να συνεχίσει, όπως ήξερε. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η ανάπτυξη δεν σημαίνει απαραίτητα ρύπανση και υποβάθμιση. Αντίθετα, αυτά τα δύο, μπορούν τις πιο πολλές φορές να συνεχίζουν μαζί. Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας. Πρέπει να είναι καθαρό, αλλά πρέπει και να το χαιρόμαστε, να ζούμε μέσα σε αυτό ως κανονικοί και όχι αποστειρωμένοι άνθρωποι.
Η αειφόρος ανάπτυξη πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες μιας κοινωνίας σε ενεστώτα χρόνο, χωρίς να ξοδεύει το κεφάλαιο των μελλοντικών γενεών. Η αειφόρος ανάπτυξη εξελίσσεται σε τρία επίπεδα: στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Για να πετύχουμε την ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα τρία επίπεδα, είναι απαραίτητο να παραμένουμε προσηλωμένοι στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει ως χώρα, έναντι της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της παγκόσμιας κοινότητας. Στόχος μας είναι το 2027 να γίνει ο πρώτος καθολικά αειφορικός δήμος στην Ελλάδα. Αυτό είναι το μέλλον και μαζί θα το υλοποιήσουμε.
Ειδικότερα, για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, οφείλουμε να δώσουμε προτεραιότητα στην Ανάπτυξη του Εθνικού Προγράμματος Ανακύκλωσης, με διαχωρισμό στην πηγή. Κάθε μέρα που περνά, οι πολίτες συνειδητοποιούν πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση στην πηγή. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε, μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Θέτουμε στόχο το 2027, στον Δήμο Σικυωνίων, να ανακυκλώνουμε το 55% των απορριμμάτων που παράγουμε, ικανοποιώντας την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπάρχει ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο οποίος έχει στόχο να προσαρμόζει τα συστήματα ανακύκλωσης, με βάση τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και κάθε ξεχωριστής ομάδας αποβλήτων. Έτσι βοηθά τους πολίτες να ανακυκλώνουν, γρήγορα, εύκολα και αποτελεσματικά.
Για τους Συνδημότες Δήμου Σικυωνίων η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων είναι το πιο σημαντικό βήμα, στην προσπάθειά μας να σχεδιάσουμε περιβαλλοντικές πολιτικές.
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος ώστε να μειωθεί ο όγκος των αστικών αποβλήτων και να ανακτηθούν τα ανακυκλώσιμα προϊόντα. Το ίδιο ισχύει και για τις μονάδες κομποστοποίησης, οι οποίες δεν μας βοηθούν μόνο να αποδομήσουμε ορισμένους τύπους αποβλήτων, αλλά και να αξιοποιηθούν από τους παραγωγούς, εμπλουτίζοντας την καλλιεργήσιμη γη.

Ας δούμε τώρα όσα αφορούν την χωροταξία, την πολεοδόμηση & το γενικό πολεοδομικό σχέδιο.
Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι ο χάρτης πάνω στον οποίο κάθε δήμος οφείλει να σχεδιάζει την στρατηγική της ανάπτυξής του. Ο Δήμος μας δεν έχει Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, και γι αυτό είναι αδύνατον να υλοποιηθεί οποιοσδήποτε σχεδιασμός, για το μέλλον του τόπου μας.
Μέχρι σήμερα, η έννοια της πολεοδόμησης σήμαινε ένταξη στο σχέδιο πόλης περιοχών, οι οποίες κτίζονταν άναρχα και με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές. Αλλά για μια δημοτική αρχή που θέλει να βλέπει μπροστά, η πολεοδόμηση πρέπει να προβλέπει τις οικιστικές ανάγκες της επόμενης 20ετίας. Αυτό σημαίνει χωροθέτηση νέων περιοχών οικιστικής ανάπτυξης.
Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν Δήμο που θα μεγαλώσει, και θα γίνει πόλος έλξης. Όχι μόνο για παιδιά μας που θα παλιννοστήσουν, αλλά και για κάθε άλλον άνθρωπο, που θα βρει εδώ ένα περιβάλλον υγιές, ώστε να αναπτύξει τις επαγγελματικές του δράσεις ή να μετοικήσει.
Στην Χωροταξία και την Πολεοδόμηση, μπορούμε να βρούμε ένα παράδειγμα για το πόσο σημαντικό είναι να σταθμίσουμε σωστά, όλα όσα έχουν σχέση με την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη.
Στον Συνδυασμό μας πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο:

· ΝΑ μην εμποδίσουμε τις επόμενες γενιές να διατηρήσουν τις δικές τους επιλογές στην διαχείριση της γης.

· ΝΑ ορίσουμε χρήσεις γης, εξασφαλίζοντας ωστόσο ότι κάθε ιδιοκτησία, θα έχει αναλογική συμμετοχή, στις κοινές υποχρεώσεις ανάπτυξης.

· ΝΑ δώσουμε κίνητρα για την δημιουργία παραδοσιακών οικισμών, ήπιας ανάπτυξης, ειδικά στην ορεινή και ημιορεινή ζώνη του Δήμου, που θα αντικαταστήσει την άναρχη και άχρωμη αστική δόμηση.

· ΝΑ συνεννοηθούμε, ώστε να απαλλοτριώσουμε ιδιωτικές εκτάσεις -όπου είναι εφικτό- για να αυξήσουμε το αστικό πράσινο. Αυτές οι απαλλοτριώσεις θα χρηματοδοτηθούν από τα έσοδα των πολεοδομικών προστίμων, αλλά και από χορηγίες.
Αυτοί οι χορηγοί θα είναι οι σύγχρονοι ευεργέτες του Δήμου, που θα αγοράζουν παλιά και εγκαταλελειμμένα κτίρια. Κάποια θα τα ανακατασκευάζουν και κάποια άλλα θα τα γκρεμίζουν για να τα κάνουν πάρκα, χώρους αναψυχής, πολιτισμού και αθλητικών δράσεων.

Ένας ακόμα κρίσιμος τομέας για την διακυβέρνησή μας είναι η Ενέργεια. Στην διαχείριση της Ενέργειας κρύβεται το μέλλον όλου του πλανήτη. Αλλά αυτό το μέλλον διακυβεύεται, όσο επιμένουμε σε αναχρονιστικές μεθόδους παραγωγής ενέργειας ή την σπαταλάμε, σαν να είναι οι πόροι της ατελείωτοι. Τι χρειάζεται να κάνουμε; Απλά, αλλά σημαντικά πράγματα!
Δεσμευόμαστε να αποτυπώσουμε όλες τις ενεργειακές καταναλώσεις του Δήμου, ώστε να έχουμε πραγματική εικόνα και να προχωρήσουμε στην μείωσή τους. Ταυτόχρονα, να δημιουργήσουμε μονάδες και κοινότητες παραγωγής ενέργειας, αξιοποιώντας ανανεώσιμες πηγές. Θέτουμε ως στόχο το 2027, ο Δήμος Σικυωνίων να έχει μειώσει κατά 50% τις ανάγκες του, και να είναι ενεργειακά αυτόνομος.

Θα περάσουμε τώρα σε μία ακόμα δέσμευση που είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος για τον Συνδυασμό μας και αφορά την Τρίτη Ηλικία.

Είμαστε μια χώρα που γερνά. Γενικότερα, οι δυτικές κοινωνίες είναι κοινωνίες που γερνούν. Την ίδια στιγμή το προσδόκιμο της ζωής αυξάνεται συνεχώς. Αυτό δεν αποτελεί μόνο βιολογικό φαινόμενο, αλλά και κοινωνικό, γιατί συνδέεται με άλλους παράγοντες, όπως η περίθαλψη. Τα τελευταία χρόνια οι ηλικιωμένοι ζουν βλέποντας τις συντάξεις τους να μειώνονται, και τις παροχές στον τομέα της Πρόνοιας να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα. Ακόμα χειρότερο είναι πως οι άνθρωποι αυτοί μένουν μόνοι τους, χωρίς κάποιον να τους φροντίζει. Τα παιδιά τους φεύγουν, ακόμα και εκτός της χώρας μας. Αυτή η νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ο συνδυασμός μοναξιάς και φτώχειας, πρέπει να αλλάξει την αντίληψή μας για το πως θα βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής αυτών των ανθρώπων.
Χρειάζεται δηλαδή η τοπική αυτοδιοίκηση, να καλύψει το κενό που αφήνει το κράτος, στον τομέα της πρόνοιας. Ευτυχώς, η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να διορθώσουμε τα κενά της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού και πόρων.
Θα σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στο σχέδιο μας είναι να δώσουμε σε κάθε ηλικιωμένο κάτοικο του δήμου μας ένα σύστημα ειδοποίησης, ένα σύστημα S.O.S., που θα ενεργοποιείται κάθε φορά που ο συνδημότης μας θα έχει ανάγκη. Το σύστημα αυτό θα συνδέεται όχι μόνο με τα προσφιλή του πρόσωπα, ή τον γιατρό του, αλλά και με τον πρόεδρο και τα μέλη της τοπικής κοινότητας, το Κέντρο Υγείας και όποιο άλλο πρόσωπο ή φορέα κρίνεται απαραίτητο.
Θα προχωρήσουμε ακόμα στην σύσταση πολυδύναμων ιατρείων, σε κάθε τοπική κοινότητα, για την εξυπηρέτηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας των κατοίκων. Την ευθύνη της λειτουργίας τους θα έχουν τα τοπικά συμβούλια.
Αυτό, όμως, που χρειάζεται περισσότερο ένας ηλικιωμένος άνθρωπος είναι να ξαναδώσουμε ζωή στον τόπο μας. Να δώσουμε κίνητρα και ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους που έχουν απομείνει να μην φύγουν και σε όσους το έχουν κάνει, να γυρίσουν πίσω. Η πρωταρχική φροντίδα μας, λοιπόν, θα έχει στόχο να επιτρέψει στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας να ζουν μια ανεξάρτητη ζωή, με την δική τους οικογένεια, μέσα στην δική τους κοινότητα, αντί να αποκλείονται και να αποκόπτονται από όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Να δούμε, όμως, τώρα τι μπορούμε να κάνουμε για τον Πολιτισμό!

Το 1972 στην Φινλανδία έγινε μια διάσκεψη που αφορούσε τις εφαρμογές της πολιτιστικής πολιτικής στην Ευρώπη. Εκεί καθορίστηκε ως αναγκαία, η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο εφαρμογής αυτών των αποφάσεων τις δεκαετίες του 80 και του 90 ζήσαμε στην Ελλάδα, την έκρηξη των πάσης φύσεως φεστιβάλ και εκδηλώσεων, την δημιουργία πολιτιστικών και πνευματικών κέντρων, και τα περίφημα πολιτιστικά καλοκαίρια. Αλήθεια, όμως! Τι πρόσφεραν αυτά στο πολιτιστικό ισοζύγιο κάθε δήμου; Υπήρξε ένα οργανωμένο σχέδιο για την ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής μας κουλτούρας; Όχι!
Από την μια μεριά τα προβλήματα στην στελέχωση των Νομικών Προσώπων, από την άλλη το γεγονός πως τα Νομικά αυτά Πρόσωπα έγιναν φορείς για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων, δεν έφεραν καρπούς, ούτε ανέδειξαν το πολιτιστικό μας απόθεμα.
Οι Συνδημότες Δήμου Σικυωνίων θέτουν ως πρωταρχικό στόχο τη χάραξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, για την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής μας.
Αλλά δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτό, θα καταθέσουμε και νέες ιδέες. Όπως την διασύνδεση του Αρχαίου Θεάτρου με την «Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών» του Λονδίνου, η οποία είναι παγκοσμίως μία από τις σημαντικότερες σχολές, στον χώρο του Θεάτρου και της Δραματουργίας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να έρχονται κάθε χρόνο εκατοντάδες φοιτητές της Ακαδημίας, από όλο τον κόσμο, για να κάνουν μαθήματα τραγωδίας στο φυσικό της περιβάλλον.
Γνωρίζουμε επίσης όλοι πόσο σημαντική υπήρξε για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, κατά τον 19ο αιώνα, η κορινθιακή σταφίδα. Για πολλές δεκαετίες τα περίφημα «πριμαρόλια», τα πλοία που μετέφεραν το προϊόν αυτό στα πέρατα του κόσμου, αποτελούσαν την ναυαρχίδα του ελληνικού εμπορίου. Θα αναβιώσουμε το ταξίδι αυτών των πλοίων, σε συνεργασία με άλλες χώρες, και θα διοργανώσουμε παράλληλες, πολιτιστικές εκδηλώσεις παγκόσμιας εμβέλειας. Στόχος μας είναι να συνδέσουμε τον ορεινό όγκο με την πεδινή ζώνη και το λιμάνι του Κιάτου.
Όλα αυτά και άλλα πολλά συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμά μας, το οποίο θα σας παρουσιάσουμε στο προσεχές διάστημα.

Ολοκληρώνουμε τις Δεσμεύσεις μας με την αναφορά στον Τουρισμό και την διασύνδεσή του με την Αγροδιατροφή.
Δεν είναι μυστικό πως η εξέλιξη εμπεριέχει μέσα της την εξειδίκευση. Το βλέπουμε αυτό όχι μόνο στην επιστήμη, αλλά και στην οικονομία. Ο Τουρισμός παρουσιάζει πολύ μεγάλη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και αυτό προσφέρει νέες δυνατότητες, που συνδέονται με άλλα πεδία της οικονομίας. Η αγροδιατροφή είναι ένα από αυτά. Παρατηρούμε καθημερινά πόσο σημαντικά προϊόντα προσφέρει η Σικυώνια γη. Κάποια από αυτά, όπως τα φασόλια Φενεού, είναι μοναδικά στον κόσμο, με υψηλή διατροφική αξία. Αντί να διοργανώνουμε πανηγύρια, χωρίς κάποια αναφορά στο τοπικό χρώμα, εμείς δεσμευόμαστε να διοργανώνουμε κάθε χρόνο ένα φεστιβάλ, το Fen-Fest, για να αναδείξουμε το σπουδαίο αυτό προϊόν.
Η ολοκλήρωση του φράγματος του Ασωπού θα δημιουργήσει ένα τουριστικό αξιοθέατο, μοναδικό στην Ελλάδα. Σε ακτίνα μερικών δεκάδων χιλιομέτρων θα δημιουργηθούν τρεις υδάτινοι προορισμοί, τρεις φυσικές και τεχνητές λίμνες, οι οποίες θα μετατρέψουν τον Δήμο Σικυωνίων στην “three lake city”.
Και βέβαια δεν μπορούμε να μιλάμε για τουρισμό και αγροδιατροφή, χωρίς να ξανακάνουμε την Στυμφαλία, κανονική λίμνη. Χωρίς να επαναφέρουμε τον χαρακτήρα της και την ακτογραμμή της, χωρίς να την καθαρίσουμε και να την συνδέσουμε με δράσεις αθλητικού και περιπατητικού τουρισμού.
Στις δεκαετίες του 70 και του 80 η ορεινή Κορινθία ήταν ένας παραθεριστικός προορισμός πρώτης γραμμής. Ο λόγος είχε να κάνει με το μικροκλίμα της περιοχής, το οποίο είναι μοναδικό. Γι αυτό και η ορεινή και ημιορεινή ζώνη του Δήμου, προσφέρεται για την ενίσχυση του ρεύματος ιατρικού τουρισμού. Ήδη έχουμε ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο επαφών, για να σχεδιάσουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Σας περιέγραψα, λοιπόν, όλη αυτή την ώρα τις βασικές γραμμές της φιλοσοφίας μας.

Κλείνοντας αυτή την ομιλία, θέλω να σας μιλήσω για μερικές απλές λέξεις, οι οποίες άλλες επηρεάζουν την καθημερινότητά μας, άλλες τις αναζητούμε και άλλες χαρακτηρίζουν την εποχή μας. Είναι 19 λέξεις, τις οποίες ενέταξα σε μια αλυσίδα από βήματα, που πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας, για να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Και θα ξεκινήσω από μια λέξη που χαρακτηρίζει όσο λίγες την εποχή μας. Είναι η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ.

Το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 και σχεδόν 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. Το 2021 η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι μια χώρα που προσπαθεί να βρει τον δρόμο της. Ο Έλληνας θα βλέπει τον κόσμο να τρέχει, αλλά αυτός θα προσπαθεί να σηκωθεί και να περπατήσει. Για να αλλάξει αυτή η οπτική απαιτείται ΣΧΕΔΙΟ.

Το σχέδιο δεν μπορεί να είναι άσκηση επί χάρτου. Είναι τρόπος σκέψης, φιλοσοφία ζωής. Είναι πάνω από όλα ο σχεδιασμός των βημάτων που θα κάνουμε για την ατομική και συλλογική μας βελτίωση. Το σχέδιο απαιτεί ΗΓΕΣΙΑ.

Σε ολόκληρο τον κόσμο η ηγεσία απουσιάζει. Σε κάποιες περιπτώσεις οι σύγχρονοι κυβερνήτες καθίστανται δικτάτορες, σε άλλες περιπτώσεις αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Ο πραγματικός ηγέτης διαθέτει ΗΘΟΣ.

Το ήθος δεν σημαίνει μόνο εντιμότητα και ακεραιότητα. Σημαίνει ότι ο ηγέτης αντιλαμβάνεται ότι είναι ένας από τους πολλούς. Ο ηγέτης πιστεύει σ’ αυτό που κάνει, ακόμη και αν δέχεται κακόπιστη κριτική. Για αυτό ο ηγέτης πρέπει να διαθέτει ΟΡΑΜΑ.

Ο ηγέτης που είναι εθισμένος στη δημοσιότητα είναι παράγωγο και όχι πρωτογενές υλικό. Αυτό που χρειαζόμαστε, όμως, είναι ηγέτες που να παράγουν ιδέες και να έχουν όραμα, το οποίο θα αξιοποιούν για να εξαλείψουν το ΧΑΣΜΑ.

Το χάσμα των σύγχρονων κοινωνιών είναι πολύπλευρο: κοινωνικό, πολιτικό, εισοδηματικό, γενεαλογικό, γεωγραφικό, ψηφιακό, παραγωγικό, φυλετικό. Οι κάθε μορφής ανισότητες, αναπότρεπτα οδηγούν σε διχασμό και συγκρούσεις. Γι’ αυτό απαιτείται η ενσωμάτωση όλων των απόψεων με ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ.

Η συνεννόηση σημαίνει συμφωνία σε κοινούς κανόνες, ακόμη και όταν διαφωνούμε. Η συνύπαρξη θέσης και αντίθεσης προϋποθέτει πράξεις, και όχι λόγια. Η συνεννόηση μπορεί να αποτρέψει τις συγκρούσεις, αλλά δεν αποτελεί πανάκεια. Όταν υπάρχει αδυναμία συνεννόησης θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος μηχανισμός αποκλιμάκωσης, με θεσμοθετημένους κανόνες. Μόνο έτσι επέρχεται ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ.

Η κοινωνική και οικονομική ισορροπία ήταν και είναι το ζητούμενο σε κάθε οργανωμένη κοινωνία. Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα πολιτικών: από την αρχή της ελευθερίας έκφρασης, έως την διαχείριση της καθημερινότητας, ή τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ΑΜεΑ, που καταπατώνται στις σύγχρονες πόλεις. Η συλλογική ισορροπία μεταφράζεται σε ατομικό επίπεδο σε ΕΥΖΩΪΑ.

Η προσωπική ζωή του καθενός μας στοχεύει στην ευμάρεια και την ευημερία. Η σύγχρονη ποιότητα ζωής εξαρτάται από πολύ περισσότερους και ανομοιογενείς παράγοντες από ό,τι στο παρελθόν. Ιδίως επειδή οι νεότερες ηλικιακά ομάδες επιζητούν την ΑΤΟΜΙΚΟΤΗΤΑ.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει δημιουργήσει ένα καινούργιο ανθρώπινο είδος. Είναι αυτό που θεωρεί ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με μία εφαρμογή στο κινητό. Αλλά όλοι έχουμε ανάγκη από ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΤΗΤΑ.

Οι συλλογικές δράσεις δεν θα σταματήσουν ποτέ, εκτός αν πάψουμε να είμαστε άνθρωποι. Όλοι θέλουμε να ανήκουμε σε μία κοινότητα. Να είμαστε μέρος όμοια σκεπτόμενων ομάδων. Αυτό είναι ο σύγχρονος ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ.

Από τα κοινωνικά προβλήματα στις πολιτικές αποφάσεις, οι πολίτες σιγά-σιγά δημιουργούν τις δικές τους κινήσεις. Από την προστασία από την μόλυνση μιας παραλίας μέχρι τον εθελοντισμό, οι δράσεις των πολιτών δημιουργούν ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

Η οικονομική ανάπτυξη δεν περιορίζεται μόνο στην άνοδο του εθνικού προϊόντος. Στην πραγματικότητα ξεκινά από μια τοπική κοινωνία. Αν ένας δήμος έχει ταχεία οικονομική ανάπτυξη και ταυτόχρονα μεγάλες ανισότητες, είναι σχεδόν νομοτελειακά βέβαιο ότι σύντομα θα βυθιστεί στην ύφεση. Για την αντιστάθμιση αυτού απαιτείται ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

Όλοι οι δημότες είναι μέτοχοι στην Ανώνυμη Εταιρεία που λέγεται Δήμος. Τον ρόλο του διοικητικού συμβουλίου έχει το δημοτικό συμβούλιο και του Διευθύνοντος συμβούλου ο δήμαρχος. Όπως λοιπόν συμβαίνει σε μια σύγχρονη οικονομία, έτσι και όλοι εμείς οφείλουμε να αξιοποιούμε τις συνέργειες που προκύπτουν από την οικονομική δραστηριότητα. Γι’ αυτό, οι οργανισμοί που ασκούν διοίκηση πρέπει να αποκτήσουν ΕΥΕΛΙΞΙΑ.

Οι μεγάλοι και ισχυροί δήμοι έχουν διαφορετικές δυνατότητες και δημιουργούν οικονομίες κλίμακος. Ωστόσο ένας μικρός δήμος διαθέτει ευελιξία, δημιουργεί συνθήκες καινοτομίας και επωάζει πρωτοπόρες ιδέες. Ωστόσο αυτές οι ιδέες και οι καινοτομίες θα πρέπει να μας βοηθούν να βρούμε λύση και στα κρίσιμα ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ.

Μπορεί σήμερα να ζούμε με μεγαλύτερο εισόδημα και για περισσότερα χρόνια από ό,τι στο παρελθόν, αλλά κάθε μέρα της καινούργιας εποχής φέρνει καινούργια διλήμματα: ηθικά, κοινωνικά, πολιτικά. Τα διλήμματα έχουν τέτοια ένταση που είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις ποιος έχει ΔΙΚΙΟ.

Είναι κοινά αποδεκτό ότι στα σύγχρονα κράτη το σύστημα του νόμου και της απονομής δικαιοσύνης είναι κατάκτηση. Όμως οι πολίτες αισθάνονται αδικημένοι και στο περιθώριο. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ.

Οι πολίτες πρέπει να γίνουν κοινωνοί όλων των πολιτικών και δράσεων που βελτιώνουν την ατομική τους ευμάρεια και την συλλογική τους υπόσταση. Μόνο η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών μπορεί να τους καταστήσει συμμέτοχους στο σύγχρονο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι. Αυτό είναι μία αποστολή που με συναίσθημα ευθύνης φιλοδοξούν να αναλάβουν ΟΙ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ.

Γι αυτό ξεκινάμε σήμερα μια μεγάλη προσπάθεια να βάλουμε τον Δήμο μας σε μια νέα εποχή. Απευθυνόμαστε σε όλους τους δημότες, ζητώντας την βοήθειά τους, για να του δώσουμε την αίγλη που του αρμόζει. Να φτιάξουμε έναν Δήμο φιλικό και ανθρώπινο, που θα παρέχει υψηλή ποιότητα ζωής στους κατοίκους του. Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο. Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Γι’ αυτό καλούμε κάθε συμπολίτη μας, να συμπορευθεί σε αυτή τη προσπάθεια. Γι’ αυτό ζητάμε να ενώσουμε δυνάμεις και να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον, για τον Δήμο Σικυωνίων.

Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Να είστε όλοι καλά.-

Δημοσίευση: Ιανουαρίου 16, 2019

0 Σχόλια για την ανάρτηση: ""ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ": ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΩΝ ΘΕΣΕΩΝ, ΑΞΙΩΝ & ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΡΚΟΥ ΛΕΓΓΑ - ΒΙΝΤΕΟ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator