Αγραμματοσύνη erga omnes

0Τα Λατινικά μάς έφεραν τα Μνημόνια και μας έριξαν στη φτώχεια και την ανεργία. Ευτυχώς, τα καταργεί ο σύριζας!

Ουδείς καρπός φύεται, αναπτύσσεται, ωριμάζει και καταναλώνεται εν μια νυκτί. Θέλει δουλειά το πράμα. Και στην Ελλάδα η παρακμή είναι αποτέλεσμα εργώδους προσπάθειας δεκαετιών. Πώς να χαλάσει ολόκληρο κομπιούτερ (η κοινωνία) που διαθέτει 10.000.000 ολοκληρωμένα κυκλώματα (τους πολίτες); Αν του πειράξεις το λογισμικό, δηλαδή τη γλώσσα, το μηχάνημά σου από αξιόπιστο κομπιούτερ θα μετατραπεί σχετικά σύντομα σε αξιοθρήνητη κακαρούτα. Το 1976, ο μακαρίτης Γεώργιος Ράλλης (Ν.Δ.) κατάργησε με νόμο την καθαρεύουσα και προλείανε το έδαφος για την κατάργηση του πολυτονικού από τον Βερυβάκη (ΠΑΣΟΚ), το 1982.

Αποτέλεσμα των χειρουργικών επεμβάσεων στο ελληνικό λογισμικό ήταν η κατάρρευση του συνόλου των πνευματικών, αλλά και των υλικών υποδομών της χώρας μας. Και τώρα έρχεται ο σύριζας για να υποβαθμίσει τα Αρχαία Ελληνικά (δεν θα υπάρχει πλέον αυξημένος συντελεστής στον βαθμό εξέτασής τους) και να καταργήσει τα Λατινικά. Η επίθεση στις κλασικές σπουδές είναι απροκάλυπτη.


Πάντως, για να τα λέμε όλα, ουδέν κακόν αμιγές καλού. Μπορεί «η βασίλισσα που αγαπά τα ρόδα» (η λατρεμένη φράση «Regina rosas amat») να υποχρεώνεται να κόψει ρόδα μυρωμένα από τις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά, αντ' αυτής, εισέρχεται φορτσάτη και τζιτζάτη, σαν Μπεμβεδάρα ή Μαζεράτι ή Φεράρι ή Μερσεντάρα που αγοράστηκε επί πασοκάρας, η μαθηματάρα της υπερεπιστήμης της Κοινωνιολογίας. Μπορεί οι κακεντρεχείς να χαρακτηρίζουν αυτό το πεδίο ως «καρτουνίστικες σπουδές» (αγγλιστί: Mickey Mouse Studies), αλλά η πρόσφατη εμπειρία* μάς υποχρεώνει να πιστέψουμε ότι η Κοινωνιολογία είναι η επιστήμη των επιστημών και δύναται να οδηγήσει την πατρίδα μας σε νέες ατραπούς δόξης.

* Στο βιογραφικό σημείωμα του ΓΑΠ στη Wikipedia, μεταξύ άλλων, διαβάζουμε: «Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Amherst College στη Μασαχουσέτη στις ΗΠΑ, την περίοδο 1970-1975, και πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Κοινωνιολογία της Ανάπτυξης στο London School of Economics, Ηνωμένο Βασίλειο (1975-1977)».
Μόνο με ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Κοινωνιολογία της Ανάπτυξης μπορείς να πεις το θρυλικό «Λεφτά υπάρχουν» και το αμίμητο «Δίνουμε όλοι το “παρών” την Κυριακή στις κάλτσες» (αντί για «κάλπες»).

Παναγιώτης Λιάκος
Δημοκρατία
Δημοσίευση: Νοεμβρίου 10, 2018
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Αγραμματοσύνη erga omnes"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator