Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Καταδίκη δασκάλας που χαρακτήρισε τον Μωάμεθ «παιδεραστή»

0
Το δικαστήριο έκρινε πως στόχος ήταν να δείξει ότι ο Μωάμεθ δεν είναι άξιος λατρείας και όχι να συμβάλει στο δημόσιο διάλογο περί γάμων ανηλίκων

Την ισορροπία ανάμεσα στην ελευθερία της έκφρασης και στα δικαιώματα τρίτων αναφορικά με την προστασία των θρησκευτικών αισθημάτων και τη διατήρηση της θρησκευτικής ειρηνικής στην κοινωνία, εντόπισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση, καθώς αφορούσε ενημερωτικά σεμινάρια για το ισλάμ, στα οποία η διοργανώτρια -δασκάλα στο επάγγελμα- χαρακτήρισε τον Μωάμεθ ως παιδεραστή, λόγω του γάμου του με την εξάχρονη Aisha.

Το δικαστήριο με ένα αναλυτικό σκεπτικό επέβαλε πρόστιμο για υποκίνηση θρησκευτικής μισαλλοδοξίας.

«Παιδεραστής»

Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι δηλώσεις δεν είχαν γίνει με αντικειμενικό τρόπο, και δεν συνέβαλαν στο δημόσιο διάλογο (όπως ο γάμος ανηλίκων), αλλά αντιθέτως ειπώθηκαν με σκοπό να αποδείξουν ότι ο Μωάμεθ δεν ήταν άξιος λατρείας. Πρόκειται, έκρινε το δικαστήριο, για αναφορά υποκειμενικών αξιολογικών κρίσεων για τον Μωάμεθ σχετικά με τη γενική σεξουαλική του προτίμηση, χωρίς ενημέρωση του κοινού για το ιστορικό υπόβαθρο. Γι’ αυτό και δεν εντόπισε παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης.

Η υπόθεση

Η υπόθεση αφορά την καταδίκη 47χρονης δασκάλας από την Αυστρία για αποτροπιασμό των θρησκευτικών δογμάτων από τα Αυστριακά Δικαστήρια. Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2009, πραγματοποίησε δύο σεμινάρια με τίτλο «Βασικές πληροφορίες για το Ισλάμ», στην οποία αναφέρθηκε στον γάμο μεταξύ του Προφήτη Μωάμεθ και της εξάχρονης Aisha, γάμος ο οποίος ολοκληρώθηκε όταν η τελευταία ήταν εννιά ετών. Η προσφεύγουσα δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι στον Μωάμεθ «άρεσε να έχει σεξουαλικές σχέσεις με παιδιά» και «…» Ένας 56χρονος και μία εξάχρονη; …Πώς να το ονομάσει κανείς, αν όχι παιδεραστία; ».

Στις 15 Φεβρουαρίου 2011, το Περιφερειακό Ποινικό Δικαστήριο της Βιέννης διαπίστωσε ότι αυτές οι δηλώσεις μεταδίδουν το μήνυμα ότι ο Μωάμεθ είχε παιδόφιλες τάσεις και την καταδίκασε για προσβολή θρησκευτικού δόγματος. Καταδικάστηκε στην καταβολή πρόστιμου ύψους 480 ευρώ, άσκησε έφεση, αλλά το Εφετείο της Βιέννης επιβεβαίωσε την απόφαση τον Δεκέμβριο του 2011, επικυρώνοντας κατ’ ουσίαν τα πορίσματά του κατώτερου δικαστηρίου. Το αίτημα επανεκκίνησης της διαδικασίας απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο στις 11 Δεκεμβρίου 2013 και εκείνη προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η απόφαση

Το δικαστήριο, όπως αναφέρει το echrcaselaw.com έκρινε πως οι δηλώσεις του προσφεύγοντος ήταν πιθανό να προκαλέσουν δικαιολογημένη αγανάκτηση στους μουσουλμάνους. Επιπλέον, οι φερόμενες δηλώσεις δεν είχαν διατυπωθεί με ουδέτερο τρόπο, με στόχο να αποτελέσουν αντικειμενική συμβολή σε δημόσιο διάλογο σχετικά με τους γάμους ανηλίκων, αλλά μάλλον αποτελούσαν γενίκευση χωρίς πραγματική βάση.

Έτσι, θεωρώντας τις δηλώσεις ως υπερβαίνουσες τα επιτρεπτά όρια μιας αντικειμενικής συζήτησης και χαρακτηρίζοντάς τα ως μια καταχρηστική επίθεση στον προφήτη του Ισλάμ, που ήταν ικανή να προκαλέσει προκατάληψη και να θέσει σε κίνδυνο την θρησκευτική ειρήνη, τα εθνικά δικαστήρια είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα επίδικα πραγματικά περιστατικά περιείχαν στοιχεία υποκίνησης της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας.

Dikastiko
Δημοσίευση: Νοεμβρίου 27, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Καταδίκη δασκάλας που χαρακτήρισε τον Μωάμεθ «παιδεραστή»"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator