ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΚΚΑΚΗΣ: “Μουσικής Μύηση - Η ευεργετική επίδραση της μουσικής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα”

0


Την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018, στον πολυχώρο “Μαρία Δημητριάδη”, στην Κόρινθο, το νεοσυσταθέν Παράρτημα Κορίνθου του Πολιτιστικού Συλλόγου “ΠΑΛΑΙΧΘΩΝ” πραγματοποίησε την εναρκτήρια εκδήλωσή του, με την οποία εγκαινίασε μία σειρά διαλέξεων και δράσεων σχετικών με τον ελληνικό πολιτισμό.

Η κ. Δήμητρα Αποστόλου, υπεύθυνη εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου “ΠΑΛΑΙΧΘΩΝ” Κορίνθου, αφού καλωσόρισε τον ομιλητή και το κοινό, έδωσε τον λόγο στην κ. Άννα Δοντά, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου “ΠΑΛΑΙΧΘΩΝ”, Αθηνών, η οποία παρουσίασε τους στόχους του συλλόγου.
Ομιλητής στην διάλεξη με τίτλο “Μουσικής Μύηση - Η ευεργετική επίδραση της μουσικής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα” ήταν ο πολυγραφότατος κ. Γιώργος Λεκάκης, συγγραφέας του ομότιτλου βιβλίου και διαχειριστής της ιστοσελίδος ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ο κ. Γιώργος Λεκάκης άρχισε την ομιλία του κάνοντας μία σύντομη αλλά ουσιαστική αναφορά στην πόλη της Κορίνθου και στην υποχρέωση, μέσα από την αναζήτηση, την γνώση και την συνεργασία να αποκτήσει αυτή η πόλη την αίγλη του αρχαιοελληνικού παρελθόντος της!

Στην συνέχεια, μίλησε, φυσικά, για την μουσική και καλύπτοντας το θέμα από την ρίζα του… παρουσίασε, αρχικά, την ετυμολογία της λέξης “μουσική” καθώς και τον ευρετή του όρου της και τοποθετώντας, με αδιάψευστες μαρτυρίες, τις απαρχές της στην Αρχαία Ελλάδα μας ταξίδεψε στον κόσμο της, αναφερόμενος στην πρώτη παρτιτούρα, στην αρμονικότερη μελωδία, σε ρυθμούς, μουσικά όργανα, μουσικούς, τραγούδια, γιορτές, έθιμα.

Αξιοποιώντας τις επιστημονικές αποδείξεις για την δύναμη του ήχου και τα αποτελέσματα της χρήσης του, σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ύπαρξης και δράσης, παρουσίασε την δύναμη της μουσικής και την επιρροή της στον ανθρώπινο εγκέφαλο, που μπορεί να καθοδηγηθεί, ανάλογα με τους εκάστοτε σκοπούς.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια δεν παρέλειψε να τονίσει τον καθοριστικό ρόλο της ανάπτυξης των παιδιών σε περιβάλλον με ήπιους και αρμονικούς ήχους και εξήγησε συμπεριφορές που οφείλονται στην απουσία αυτού.

Η δωδεκασέλιδη βιβλιογραφία, που υπάρχει στο τέλος του βιβλίου αποδεικνύει το μέγεθος της έρευνας του Κοινωνιολόγου - Λαογράφου και Δημοσιογράφου, κ. Γιώργου Λεκκάκη, που δεν αφήνει απορίες, καθώς καλύπτει το θέμα σε όλο του το φάσμα!

Τσέτσι Τσάνκοβ
Φωτογράφος
Ανεξάρτητος Δημοσιογράφος-Φωτορεπόρτερ
Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού
www.eaete.gr
tel.6937650867
email. phototsetsi@gmail.com
facebook.com/phototsetsi



























Δημοσίευση: Νοεμβρίου 23, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΚΚΑΚΗΣ: “Μουσικής Μύηση - Η ευεργετική επίδραση της μουσικής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα”"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator