Σκληρές αλήθειες για το πραγματικά μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας

0




Επιμένουμε: Το μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα ονομάζεται «Ιταλία». Αν αυτό το φθινόπωρο επανέλθει στην επικαιρότητα, τότε, ό,τι με κόπο κατέκτησε η χώρα μας, μετά από οκτώ χρόνια μεγάλης δοκιμασίας, θα κινδυνέψει να τιναχτεί στον αέρα. Ιδιαίτερα αν στην ελληνική κυβέρνηση δεν αντιληφθούν τον κίνδυνο. Κι αν εξακολουθήσουν να πορεύονται με μοναδικό στόχο τις επόμενες εθνικές εκλογές στη χώρα μας, όποτε αυτές γίνουν. Αυτοί που ξέρουν, πάντως, επιμένουν ότι θα είναι τόσο δυνατό το καμπανάκι κινδύνου που θα χτυπήσει από τη Ρώμη, ώστε ακόμα κι αν κλείσουν τα αφτιά τους στην Αθήνα – δεν μπορεί - θα ακούσουν τον θόρυβο. Και θα συνέλθουν.

Αλλά ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι δεν τον ακούσουν, θα τον... δουν. Πού; Αποτυπωμένο στα spreads των ελληνικών ομολόγων. Αν η Ιταλία «βήξει», τότε η αναμπουμπούλα που θα προκληθεί στις αγορές των χρεογράφων θα είναι τέτοια που μόνο σε τρικυμία θα προσιδεάζει. Αρκεί να σημειωθεί ότι το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου της Ελλάδας, ακόμα και τώρα, που η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια, δεν έχει σπάσει προς τα κάτω ούτε το 4%. Πολλώ δε μάλλον το 3,5% και το 3% που φαντασιώνονταν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Φανταστείτε συνεπώς τι έχει να γίνει αν προκύψει τρικυμία στην Ευρωζώνη.

Τα γνωρίζουν όλα αυτά στο οικονομικό επιτελείο; Στην κυβέρνηση; Στο Μαξίμου; Ασφαλώς, αλλά πορεύονται σαν μην τους ενοχλεί τίποτα. Ούτε καν το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα, που τα ευρωπαϊκά νερά μοιάζουν γαλήνια, η Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα απολύτως ενδεχόμενο να επιχειρήσει να ξαναβγεί στις αγορές με νέα έκδοση το επόμενο δίμηνο. Και υποτίθεται ότι θα είχε βγει άλλες δύο φορές μέσα στο καλοκαίρι. Βλέπετε, οι διαχειριστές των επενδυτικών κεφαλαίων, που θα αγόραζαν αυτές τις εκδόσεις, δεν «τρώνε» υποσχέσεις, ούτε «θα», ούτε «άσε και θα δούμε» που πουλά η κυβέρνηση.

Και μπορεί αυτό να την εκνευρίζει, αλλά – επιτέλους – θα πρέπει κάποια στιγμή να αρχίσει να καταλαβαίνει ότι τα πάντα γύρω της δεν ορίζονται από τους δικούς της σχεδιασμούς. Δυστυχώς γι αυτήν, τα νταούλια δεν έπαψαν ποτέ να χτυπούν...

Τειρεσίας
Voria
Δημοσίευση: Νοεμβρίου 03, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Σκληρές αλήθειες για το πραγματικά μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator