Το ίδρυμα προστασίας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Κορινθίας για τον Χρήστο Αντωνίου γνωστό ως «Σωκράτη»

0




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με έγγραφο μας προς τον Δήμαρχο Κορινθίων, που κοινοποιήθηκε σε όλους τους Αρχηγούς δημοτικών παρατάξεων του δήμου Κορινθίων και τους Δημοτικούς Συμβούλους από τις 9/10/2018, τονίσαμε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο έγκλημα από τη λησμονιά. Για αυτό επιβάλλεται να γίνουμε ενεργοί πολίτες και να δώσουμε περιεχόμενο στην ιστορία της πόλης μας και στη δημοκρατία και να διδάξουμε στους Νέους πολίτες του δήμου κορινθίων ότι η ιστορική μνήμη είναι αλληλένδετη με την απόδοση Δικαιοσύνης.

Στα πλαίσια αυτά επιβάλλεται ο δήμος κορινθίων να τιμήσει έναν από τους μεγαλύτερους ήρωες της σύγχρονης ιστορίας της: τον Χρήστο Αντωνίου γνωστό ως «Σωκράτη», ο οποίος πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως στέλεχος του ΕΑΜ και έδωσε τη ζωή του αρνούμενος να προδώσει τους συναγωνιστές του.

Είναι σαφές ότι το παράδειγμα του Χρήστου Αντωνίου «Σωκράτη» αποτελεί ένα πολύτιμο μάθημα για όλους, αφού επιδίωξη της Διοίκησης ενός ιστορικού Δήμου, όπως ο Δήμος της Κορίνθου, πρέπει να είναι η αφύπνιση των συνειδήσεων.

Στο πρόσωπο του Χρήστου Αντωνίου «Σωκράτη» θα τιμηθούν όλοι οι πεσόντες της Αντίστασης κατά των φασιστικών ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στην Κόρινθο και την Κορινθία.

Σύντομο ιστορικό

Ο Χρήστος Αντωνίου γεννήθηκε στο Λουτράκι το 1902 και οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1927 αναδεικνυόμενος σε πρωτοπόρο στέλεχος του κόμματος αυτού. Συνελήφθη κατά τη δικτατορία του Μεταξά και φυλακίστηκε στην Ακροναυπλία. Οι μεταξικές αρχές τον παρέδωσαν, όπως και τους άλλους ακροναυπλιώτες κρατούμενους, στις ναζιστικές γερμανικές αρχές, οι οποίες τον φυλάκισαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κατούνα Ξηρομέρου, μετά στη Βόνιτσα και τέλος στο Λαζαρέτο Κέρκυρας.

Όταν η Ιταλία συνθηκολόγησε το 1943, κατόρθωσε μαζί με άλλους 24 συγκρατούμενούς του να αποδράσει και με τα πόδια έφτασε στην Αθήνα. Ακολούθως έφτασε στην Κορινθία και συνδέθηκε με το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ που δρούσε στα ορεινά της Κορινθίας. Είχε υψηλή θέση στο εαμικό κίνημα της Κορινθίας και συνελήφθη από τους Γερμανούς στη Βόχα τον Απρίλιο του 1944 μετά από προδοσία.

Κρεμάστηκε από τις γερμανικές αρχές κατοχής της Κορίνθου στις 4 Μαΐου 1944 στο γνωστό Πεύκο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κολιάτσου και Εθνικής Αντίστασης, στα πλαίσια των αντιποίνων που είχαν εξαπολύσει οι Γερμανοί με αφορμή τον σκοτωμό του στρατηγού διοικητή της Πελοποννήσου Φραντς Κρεχ στους Μολάους από δυνάμεις του ΕΛΑΣ.

Η στάση που επέδειξε κατά τη σύλληψη και τον ανηλεή βασανισμό του από τις γερμανικές κατοχικές αρχές και τους έλληνες συνεργάτες τους ήταν υποδειγματική.

Μάλιστα κατά την ημέρα της εκτέλεσης του διαπομπεύτηκε πάνω σε ανοιχτό φορτηγό που περνούσε με αργή ταχύτητα από τους κεντρικούς δρόμους της Κορίνθου, αλλά, χωρίς να χάσει το θάρρος του, φώναζε στους πολίτες που παρακολουθούσαν έντρομοι την φρικιαστική πομπή: «μη χάνετε το θάρρος σας! ο φασισμός πεθαίνει! ο Χίτλερ πεθαίνει!

Η στάση του αυτή του χάρισε το σεβασμό από τους γερμανούς δημίους του, οι οποίοι δίστασαν να προχωρήσουν στην εκτέλεση του, εκτέλεση την οποία πραγματοποίησε τελικά οι συνεργάτες τους, μέλη των ταγμάτων ασφαλείας Κορίνθου από τους οποίους ο ηρωικός Χρήστος Αντωνίου ζήτησε να γίνουν Έλληνες έστω την ύστατη στιγμή.

Τα παραπάνω έχουν αποτυπωθεί από αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι κατέθεσαν τη μαρτυρία τους κατά την τελετή εγκατάστασης της αναμνηστικής Πλάκας για τον ήρωα που υπάρχει στον χώρο εκτέλεσης κατά το έτος 1995.

Επιβάλλεται λοιπόν να τιμηθεί ο ήρωας αυτός, όπως του αξίζει.

Προτείνουμε να τιμηθεί με ανέγερση στον τόπο εκτέλεσης του ενός λιτού και απέριττου μνημείου για το οποίο ήδη υπάρχουν σχέδια και τα οποία -όπως τουλάχιστον γνωρίζουμε- εντελώς αφιλοκερδώς έχει διαθέσει ο εκλιπών δημιουργός τους προς υλοποίηση.

Τα σχέδια αυτά τα επισυνάπτουμε στην παρούσα και θεωρούμε ότι θα πρέπει άμεσα ο δήμος κορινθίων να προβεί στην κατασκευή του μνημείου αυτού.

Δεν μπορεί σε κεντρικές οδούς της πόλης μας να τιμώνται αμφιλεγόμενα πρόσωπα και να μην τιμώνται ήρωες του βεληνεκούς του Χρήστου Αντωνίου «Σωκράτη».

Η έλλειψη απόδοσης τιμών στον συγκεκριμένο ήρωα δεν περιποιεί τιμή στο δήμο Κορινθίων και η κατάσταση αυτή πρέπει να διορθωθεί άμεσα.

Αναμένουμε, όπως και το σύνολο των Κορινθίων που σέβονται την ιστορία της πόλης της Κορίνθου, την απάντηση όλων όσων διοικούν τον Δήμο Κορινθίων.

Κόρινθος 23/10/2018

Το ΔΣ
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 23, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Το ίδρυμα προστασίας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Κορινθίας για τον Χρήστο Αντωνίου γνωστό ως «Σωκράτη»"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator