Άκης Τσελέντης: "Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μετασεισμό 5,8 με 6R"

0


Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κ. Άκης Τσελέντης, σε επικοινωνία του με το CNN Greece, ανέφερε πως η μετασεισμική ακολουθία στην Ζάκυνθο εξελίσσεται φυσιολογικά, μετά τη μεγάλη δόνηση των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε το νησί τα ξημερώματα. Όπως σημείωσε, έχουν σημειωθεί δεκάδες μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο να μετράται στα 5,1 Ρίχτερ, ενώ προειδοποίησε τους κατοίκους να είναι σε επαγρύπνηση καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, τις επόμενες ημέρες θα σημειωθεί ένας μεγάλος μετασεισμός της τάξης των 5,8 με 6 βαθμών.

«Η μετασεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική. Έχουμε δεκάδες μετασεισμούς, πάνω από 30 μετασεισμούς πάνω από 3, πάνω από 10 μεγαλύτερους του 4 και έχουμε και έναν ισχυρό μετασεισμό 5,1. Αυτό, όμως, δεν αρκεί. Ένας σεισμός του 6,4 πρέπει να δώσει έναν πολύ μεγάλο μετασεισμό για να ησυχάσουμε. Πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε έναν μετασεισμό της τάξης του 5,8 με 6. Αυτό πρέπει να γίνει», είπε ο κ. Τσελέντης, καλώντας τους κατοίκους του νησιού να είναι σε εγρήγορση, «όχι γιατί θα έχουμε έναν ακόμη μεγάλο σεισμό, αλλά ένας ισχυρός μετασεισμός της τάξης του 6 μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στα ήδη επιβαρυμένα κτήρια».

Ο ίδιος τόνισε πως το νησί άντεξε τη μεγάλη δόνηση, σημειώνοντας πως «οποιαδήποτε άλλη περιοχή και χώρα, ένας σεισμός 6,4 θα είχε τρομακτικές επιπτώσεις». Αναφορικά με τις υλικές ζημιέςπου προκλήθηκαν από τον μεγάλο σεισμό, υπογράμμισε πως είναι «λίγες, αμελητέες» για το μέγεθος της δόνησης.

«Τα νησιά είναι δομημένα με ένα αντισεισμικό κανονισμό που είναι πολύ σωστός και από τους καλύτερους στην Ευρώπη».
«Ο σεισμός έδωσε και ένα μικρό κύμα, τσουνάμι, γύρω στα 10 εκατοστά. Το καταγράψαμε στην Κυπαρισσία και στην Ηλεία», είπε και τόνισε για ακόμη μία φορά πως «το φαινόμενο εξελίσσεται φυσιολογικά».

Όσον αφορά για το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό σημείωσε πως πρόκειται για αυτό «νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, στη συστοιχία του ελληνικού τόξου, εκεί που βυθίζεται η αφρικανική πλάκα κάτω από την ευρασιατική και τερματίζει νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς Ζακύνθου».

Δημοσίευση: Οκτωβρίου 26, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Άκης Τσελέντης: "Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μετασεισμό 5,8 με 6R""

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator