Να ανάψουμε κερί για τις 24 Ιουνίου!

0


Μήπως ο Ερντογάν πιστεύει ότι του την έχουμε στημένη;

Του Κώστα Βενιζέλου

Κανονικά ο Ταγίπ Ερντογάν θα έπρεπε να είναι εκνευρισμένος, αλλά φαίνεται πως, εάν δεν σπάζει πλάκα μαζί μας, θα διερωτάται εάν υπάρχει από ελληνικής πλευράς κάποιο μυστικό σχέδιο σε βάρος της Τουρκίας.

Διερωτάται εάν εξυφαίνεται μια συνωμοσία σε βάρος του, την οποία οι Ελληνοκύπριοι την έχουν βαθιά κρυμμένη μέχρι να εκδηλωθεί με μυστικότητα. Μπορεί να μην το πολύ-πιστεύει αλλά έχει μια ανησυχία, που προκύπτει από το γεγονός ότι γενικώς δεν καταγράφεται αντίδραση. Το μυαλό του σκέφτεται διάφορα μήπως και του την έχουμε στημένη.

Πώς μπορεί -θα σκέφτεται- να υπάρχουν ακόμη κάποιοι μετά από τόσα χρόνια που να προσεύχονται να εκλεγεί ενισχυμένος; Ή να τον θεωρούν τον μόνο που μπορεί να λύσει το Κυπριακό; Εξαγγέλλει ενέργειες, προβαίνει σε κινήσεις, εκβιάζει, εκτοξεύει απειλές, ισλαμοποιεί τα κατεχόμενα, αλλά στην ελληνική πλευρά δίνουν την πιο βολική εξήγηση.

Κάποιοι σε Λευκωσία και Αθήνα θεωρούν όλες τις τουρκικές κινήσεις ως προεκλογικές. Η αδυναμία αντίδρασης, η αδράνεια, απόρροια των φοβικών συνδρόμων, καλύπτεται πίσω από τη δικαιολογία των εκλογών. Υπάρχει και εκείνη η τάση της πολιτικής αφέλειας, που εκφράζει διάφορες ομάδες, σε Ελλάδα και Κύπρο, που περιμένει εδώ και δεκαοκτώ χρόνια το μεγάλο άνοιγμα Ερντογάν προς την επίτευξη συμφωνίας. Οι τελευταίοι δεν συνειδητοποιούν πως για την Τουρκία η όποια συμφωνία περνά μέσα από τη διασφάλιση του στρατηγικού της στόχου για έλεγχο της Κύπρου.


Ο Ερντογάν έχει διαψεύσει επανειλημμένα αυτή τη σχολή σκέψης, η οποία ωστόσο επιμένει να κολυμπά στις ψευδαισθήσεις και να αναπτύσσει μια πολιτική που παραμένει αιχμάλωτη στη γνωστή προσέγγιση «λύση να ‘ναι και ό,τι να είναι». Είναι μια πολιτική εκτίμηση που δεν θα αντέξει την επομένη των τουρκικών εκλογών και θα διαψευστεί. Περιμένοντας και επενδύοντας στον Ερντογάν ότι θα αλλάξει μετά τις εκλογές μπορεί να είναι ψευδαίσθηση, όμως έχει κόστος. Αυτή η προσέγγιση, δυστυχώς, εδραιώνει τα κατοχικά δεδομένα και διευκολύνει τους σχεδιασμούς του νεοσουλτάνου.

Ο Ερντογάν σε ένα είναι συνεπής. Κάνει αυτά που εξαγγέλλει. O Ερντογάν δεν είναι αστάθμητος καθώς από τη μια κινείται βάσει του εθνικού του συμφέροντος και από την άλλη της δικής του προσωπικής ατζέντας για να καταστεί χαλίφης της ευρύτερης περιοχής.

Την ίδια ώρα, δεν τεκμηριώνεται πολιτικά η άποψη πως ο Ερντογάν μετά τις εκλογές θα επιχειρήσει στροφή προς τους Αμερικανούς. Μάλλον θα επιμένει στην πολιτική της αντιπαράθεσης καθώς δεν εμπιστεύεται την Ουάσινγκτον και λόγω της υπόθεσης Γκιουλέν και επειδή θεωρεί πως οι αμερικανικές υπηρεσίες βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα-φιάσκο της 15ης Ιουλίου 2015.

Όσο κι εάν οι θαυμαστές του εξακολουθούν να το πιστεύουν, ο Ερντογάν μετά τις εκλογές δεν πρόκειται να… βυθίσει τον Πορθητή, ούτε θα σταματήσει τις προκλήσεις σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ. Αυτή είναι η πραγματικότητα και εάν δεν αναγνώσουμε σωστά τις προθέσεις του, πώς θα αντιμετωπιστούν;

Είναι σαφές ότι οι στρατηγικοί στόχοι της Άγκυρας δεν θα διαφοροποιηθούν εκτός κι εάν αντιληφθεί πως καθίστανται ανέφικτοι. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αποτρεπτικές πολιτικές. Υπάρχει σχέδιο αποτροπής; Εάν υπάρχει, είναι αόρατο. Στο Προεδρικό προφανώς ξέχασαν να εισέλθουν στη δεύτερη θητεία, παραμένοντας μετεκλογικές διακοπές.

ΣΗΜEΙΩΣΗ: Πάγωμα στην παράδοση των S-400 στην Τουρκία δεν υπάρχει. Mια έρευνα για το τι προβλέπει το συμβόλαιο θα το επιβεβαιώσει. Η είδηση από το δημοσίευμα της Χουριέτ ήταν πως οι Αμερικανοί ζήτησαν από τους Τούρκους να τους αποθηκεύσουν, όπως έγινε με τους «κυπριακούς» S-300. Οι Τούρκοι δεν το αποδέχθηκαν.

HellasJournal
Δημοσίευση: Ιουλίου 02, 2018
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Να ανάψουμε κερί για τις 24 Ιουνίου!"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator