Π.ΑΛΕΥΡΑΣ: ΕΘΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

0


Ανυπεράσπιστοι βρίσκονται σήμερα οι Έλληνες κτηνοτρόφοι στα τερτίπια επιτήδειων εισαγωγέων γάλακτος, οι οποίοι με αθέμιτες πρακτικές απειλούν την ύπαρξη του πλέον παραγωγικού κλάδου της αγροτικής μας οικονομίας.

Με τις αθρόες εισαγωγές φθηνού αιγοπρόβειου γάλακτος από χώρες της Ευρώπης κυρίως Ιταλίας και των Βαλκανίων, σε συνδυασμό με πλημμελείς ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών της Πολιτείας, επωφελούνται «κάποιοι» κερδοσκόποι , προβαίνοντας σε αθέμιτες και παράνομες πρακτικές κατά την τυροκόμηση, συμπιέζοντας τις τιμές του εγχώριου προϊόντος στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 25 / ετίας.

Έτσι προκλήθηκαν αλυσιδωτά φαινόμενα νόθευση της αγοράς και στρέβλωσης του υγιούς ανταγωνισμού, με τεράστια οικονομική ζημιά στους παραγωγούς και παραπλάνηση των καταναλωτών.

Ήδη οι τιμές παραγωγού του αιγοπρόβειου γάλακτος σε σχέση με πέρυσι έχουν μειωθεί κατά 15-20 λεπτά το κιλό.

Άλλωστε τους τελευταίους μήνες οι κτηνοτρόφοι δέχονται καθημερινά τηλέφωνα για μειώσεις τιμών από την υπάρχουσα συμφωνία και σύμφωνα με καταγγελίες εκπροσώπων κτηνοτροφικών οργανώσεων, τελευταία ακούγεται ότι τυροκόμοι «παρατάνε» γάλατα κτηνοτρόφων.

Παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις όμως των κτηνοτροφικών οργανώσεων πριν από 1 χρόνο, για την επικείμενη καταστροφή στο γάλα και τη φέτα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποδείχθηκε ανίκανο να αντιδράσει , δηλώνοντας μόνο ότι: «Δεν γίνεται να παρέμβουμε στις τιμές του γάλακτος, καθώς μιλάμε για καθεστώς ελεύθερης αγοράς. Στο πλαίσιο λειτουργίας της Ε.Ε. η διακίνηση γάλακτος μεταξύ των ΚΜ, για τη μεταποίηση και παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων δεν αντίκειται στην εθνική και Ενωσιακή νομοθεσία».

Προφανώς και δεν μπορούν να σταματήσουν οι εισαγωγές από την ΕΕ, είναι όμως ευθύνη του Υπ.Α.Α@Τρ να διαπιστώνει που κατευθύνεται το γάλα που νόμιμα έρχεται στη χώρας μας. Τη στιγμή μάλιστα που φέτα μπορεί να παράγεται μόνο από ελληνικό γάλα.

Ευθύνη του ΥΠ.Α.Α.Τ είναι επίσης η έγκριση και λειτουργία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, προκειμένου να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της ισχύς, σε θέματα πιστοποίησης του εθνικού μας προϊόντος , αλλά και ως εργαλείο αυτοελέγχου της αλυσίδας παραγωγής.

Ενδέχεται να υπάρχουν διαφωνίες και σκοπιμότητες για τον έλεγχο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης , το Υπ. Αγρ. Αν και Τρ. όμως είναι αυτό που βάζει τους κανόνες , καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο και τελικά αποφασίζει.

Υπενθυμίζω επίσης την απώλεια των δύο προγραμμάτων της Ε.Ε. προώθησης της Φέτας, συνολικού προϋπολογισμού 6,5 εκατ ευρώ, που σκοπό είχαν την ανάδειξη στις αγορές – στόχους, τη ποιότητα, τη παράδοση και τη μοναδικότητας της Ευρωπαϊκής φέτας Π.Ο.Π., ώστε να τη καταστήσουν συνειδητή επιλογή των ευρωπαίων καταναλωτών ,αυξάνοντας έτσι το μερίδιο αγοράς και τις εξαγωγές.

Η ανικανότητα όμως της πολιτείας , η παντελής έλλειψη ελέγχων στην αγορά και η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, δημιούργησαν ένα χάος το οποίο δυστυχώς πληρώνουν οι αθώοι, δηλ. οι Έλληνες κτηνοτρόφοι.

Για του λόγους αυτούς, θεωρούμαι επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων άμεσης αποδοτικότητας (λαμβάνοντας υπ΄όψη τις προτάσεις των κτηνοτροφικών συλλόγων) για τη διάσωση της ελληνικής κτηνοτροφίας, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής μας οικονομία.

Ο επικεφαλής της Παράταξης

Παναγιώτης Αλευράς
Περιφερειακός Σύμβουλος
πρ. Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μεσσηνίας
Δημοσίευση: Ιουνίου 04, 2018
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Π.ΑΛΕΥΡΑΣ: ΕΘΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ "

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator