Τα «εθνίκια» του βάλτου

0


Του Παναγιώτη Παστουσέα

Με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων, ξεφύλλισα ξανά το βιβλίο που πολλοί από εμάς διαβάσαμε στα παιδικά μας χρόνια, «Στα Μυστικά του Βάλτου».

Όπως είναι γνωστό η ιστορία του βιβλίου εξελίσσεται στην λίμνη των Γιαννιτσών, που αργότερα αποξηράνθηκε και στην οποία λαμβάνουν μέρος συγκρούσεις μεταξύ των Ελλήνων και των Βουλγάρων Κομιταζίδων Εξαρχικών που είχαν σκοπό την Βουλγαροποίηση των χριστιανικών πληθυσμών και την επιβολή στα χώρια της Μακεδονίας (τότε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) της Βουλγαρικής Εξαρχίας.

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, προφανώς κατόπιν πιέσεων της Ρωσίας που έπαιζε τότε το χαρτί του πανσλαβισμού (αυτό για όσους περιμένουν το ξανθό γένος να μας σώσει), εξέδωσε διάταγμα ίδρυσης της Βουλγαρικής Εξαρχίας στο οποίο προβλεπόταν η επέκτασή της στα χωρία της Μακεδονίας εφόσον «το όλον ή τουλάχιστον τα 2/3 των ορθοδόξων κατοίκων θέλουν να υπόκεινται εις την Βουλγαρικήν Εξαρχίαν» αυτός ο όρος ήταν η αιτία να ακολουθήσουν στην συνέχεια οι βουλγαρικές θηριωδίες σε βάρος των Ελλήνων για την απόσπαση τους από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και δια της βίας δηλώσεως των 2/3 των κατοίκων ότι είναι «Εξαρχικοί».

Όπως είναι γνωστό τα Γιαννιτσά και η αποξηραμένη λίμνη τους είναι λίγο νοτιότερα των συνόρων με τα Σκόπια, επομένως στο βιβλίο θα περίμενε να διαβάσει κάποιος τις συγκρούσεις των Ελλήνων με Βορειομακεδόνες ή Νεομακεδόνες ή δεν ξέρω με τι άλλο είδος Μακεδόνων υπήρχε τότε που κατοικούσαν στη περιοχή των σημερινών Σκοπίων. Αντί αυτού διαπιστώνεται, με έκπληξη, ότι πέραν των Βουλγάρων Κομιτατζήδων δεν αναφέρεταιι τίποτε άλλο.

Αναρωτιέται κανείς πώς αυτοί, οι τότε Βούλγαροι Κομιτατζήδες Εξαρχικοί, μεταλλάχτηκαν σε σημερινούς Μακεδόνες ή Νεομακεδόνες ή Βορειομακεδόνες ή Ανωμακεδόνες.

Στον Βάλτο των Γιαννιτσών άλλα και σε όλη τη Μακεδονία άφησαν τα κόκαλά τους πολλά «Εθνίκια» από την Κρήτη την Μάνη αλλά και όλη την Ελλάδα που προσφέρθηκαν εθελοντικά για την προστασία και στήριξη του Ελληνικού πληθυσμού που υπέφερε (όπως ο Παύλος Μελάς ο Τέλλος Άγρας, ο Καπεταν Λίτσας. ο Καπετάν Ακύλας και πολλοί άλλοι).

Δυστυχώς είμαι ένα αμόρφωτο «Εθνίκι», δεν έχω διαβάσει ιστορία, απλώς έτυχε να διαβάσω μόνο το «Στα Μυστικά του Βάλτου» και συγχωρέστε μου, εσείς οι μορφωμένοι που είστε στη κυβέρνηση, το ότι δεν μπορώ να ξεπεράσω αυτό το βιβλίο.

Α… να μην ξεχάσω, να θυμίσω, στους μορφωμένους, ότι αυτή η χώρα, που έτυχε να κυβερνούν σήμερα, είναι καρπός του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού κα της Γαλλικής Επανάστασης που κήρυξε την «αρχή των εθνοτήτων» και κάποια αμόρφωτα «Εθνίκια» με βάση αυτή την αρχή (γιατί κάποτε δεν ήταν όλα αυτονόητα όπως είναι σήμερα) αγωνίστηκαν να φτιάξουν αυτό το κράτος που αυτοί οι μορφωμένοι κυβερνούν σήμερα χλευάζοντας τους..

* Ο Παναγιώτης Παστουσέας είναι Αντιναύαρχος ε.α
Liberal
Δημοσίευση: Ιουνίου 26, 2018
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Τα «εθνίκια» του βάλτου"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator