Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών: Καμία εκχώρηση του ονόματος Μακεδονία

0
Ζητεί από την ελληνική διπλωματία να απαιτήσει την απάλειψη όλων εκείνων των στοιχείων που προωθούν τον επεκτατισμό των Σκοπίων

Εμμένει η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στη θέση της για μη εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας με γεωγραφικό ή άλλο προσδιορισμό και αποκλείει την υποχώρηση της ελληνικής πλευράς για τη χρήση εκ μέρους της γείτονος χώρας εθνικής ταυτότητας και γλώσσας που να χαρακτηρίζονται ως «μακεδονικές». Οι θέσεις αυτές της Εταιρείας είχαν διατυπωθεί και σε ψήφισμά της για το ονοματοδοτικό ζήτημα στις 16 Ιανουαρίου.

Σε ανακοίνωσή της, η Εταιρεία εκφράζει την ανησυχία της για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση των Σκοπίων.
«Διαπιστώνεται βέβαια κάποια σχετική πρόοδος σε ορισμένα ζητήματα. Είναι πιθανόν το γειτονικό κράτος να αποδεχθεί την αναγκαιότητα της τροποποίησης του συντάγματός του, όπως και την ισχύ του νέου ονόματος για όλους, συμπεριλαμβανομένου και του εσωτερικού της χώρας του», τονίζει και εξηγεί:
«Διαφαίνεται όμως ότι αυτά θα συνοδευθούν από τη συμφωνία σε ένα όνομα κοινής αποδοχής, το οποίο θα περιλαμβάνει το όνομα της Μακεδονίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Κατά συνέπεια, ανακύπτει το ερώτημα για το εάν η εθνική ταυτότητα και η γλώσσα των Σκοπίων θα χαρακτηρισθούν ως "μακεδονικές".
Η ονομασία του κράτους και η εθνική ονομασία αποτελούν το πραγματικό όχημα του ψευδεπίγραφου «αλυτρωτισμού» των Σκοπίων, που στην πραγματικότητα είναι επεκτατισμός. Η υποχώρησή μας στο θέμα του ονόματος θα σημάνει την εκ μέρους μας αποδοχή ότι υπάρχει μακεδονικό κράτος και έθνος, το οποίο δεν μπορεί παρά να διεκδικήσει στο μέλλον το σύνολο των εδαφών, τα οποία θα θεωρεί δικά του».
Ζητεί, δε, από την ελληνική διπλωματία να απαιτήσει την απάλειψη όλων εκείνων των στοιχείων που προωθούν τον επεκτατισμό των Σκοπίων, όπως των σχετικών άρθρων του συντάγματος, βιβλίων και άλλων κειμένων, ως προϋπόθεση για την εξεύρεση τυχόν κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος, ενώ αναμένει από την πολιτική ηγεσία της χώρας «να εκφέρει ενιαίο λόγο για την υπεράσπιση των Δικαίων της Μακεδονίας».

Σε σχετικές δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Εταιρείας κ. Βασίλειος Ν. Πάππας μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η Ε.Μ.Σ. εν όψει της έντονης επαναδραστηριοποίησης της διαπραγμάτευσης του θέματος των Σκοπίων, ανακοινώνει τις πάγιες θέσεις της, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο Ψήφισμα της 16/1/2018 και επαναλαμβάνει, ότι θεωρεί κυρίαρχο το ζήτημα του ονόματος του γειτονικού κράτους, στο οποίο, για κανένα λόγο δεν πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα της Μακεδονίας».

Voria
Δημοσίευση: Ιουνίου 19, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών: Καμία εκχώρηση του ονόματος Μακεδονία"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator