Ξανά η "ανάπτυξη"; Μας κοροϊδεύουν κανονικά με τη λέξη-καραμέλα

0
Ο όρος «ανάπτυξη» έγινε καραμέλα στο στόμα των πολιτικών. Και ο τρόπος που εκφωνείται είναι σαν να ανακάλυψαν την Αμερική. Ακούω να υπόσχονται το αυτονόητο, που δεν είναι απαραίτητο να διαθέτει κάποιος ντοκτορά στην οικονομία για να γνωρίζει, αυτό που γνωρίζει ακόμη κι αυτός που δεν έχει τίτλους σπουδών. Ότι η ανάπτυξη δεν έρχεται με ευχολόγια, αλλά με δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών.

Δεν άκουσα όμως να αναφέρεται κάποιος σε όλους τους λόγους για τους οποίους δεν έχουμε ανάπτυξη, ούτε να κατονομάζουν τους υπαίτιους. Πολύ περισσότερο, δεν τολμούν να εκστομίσουν ούτε τις αιτίες, λόγω των οποίων απειράριθμες επιχειρήσεις έχουν κλείσει. Πρόκειται επομένως για κούφια λόγια, προκειμένου να πεισθεί ο ψηφοφόρος ότι η κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, η ανάπτυξη που υπόσχεται θα λύσει τα προβλήματα.

Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι θα εκλείψουν όλες οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να εξηγηθεί στον λαό, ότι προκειμένου να λειτουργήσει μια καινούργια επιχείρηση, απαιτείται χρόνος κάποιων ετών. Που στην Ελλάδα, με τις υπάρχουσες δομές, υπάρχουν περιπτώσεις αναμονής έγκρισης αδείας έως και 15ετία. Μόλις προχθές, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα μειώσει κι άλλο τον χρόνο αδειοδότησης για ίδρυση επιχείρηση, ώστε να φτάσει στις… 8 ημέρες.

Οι δομές, επομένως, πρέπει να αλλάξουν. Και πάνω απ’ όλα η αποφασιστικότητα της πολιτείας να προστατέψει την επιχειρηματικότητα. Και δεν τολμά να το κάνει, άλλοτε για ιδεολογικούς, άλλοτε για μικροπολιτικούς ψηφοθηρικούς λόγους. Δεν χρειάζεται να πράξει άλλο τι, παρά μόνο να εφαρμόσει τους νόμους. Να θυμηθεί αυτό που έγραψε ο Ροΐδης, πριν από 120 χρόνια, ότι μόνον ένας νόμος χρειάζεται, με ένα άρθρο, που να λέει «εφαρμόστε τους νόμους».

Το Σύνταγμα προστατεύει το δικαίωμα της απεργίας, κατά τον ίδιο τρόπο που προστατεύει το δικαίωμα της εργασίας. Πότε η πολιτεία προστάτεψε αυτούς που θέλουν να εργαστούν, και αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων ενός κλάδου, ενώ τις αποφάσεις παίρνει μια μικρή μειοψηφία, διότι ο τρόπος εκλογής των Δ.Σ. των σωματείων εργαζομένων δεν είναι όπως επιβάλλεται αντιπροσωπευτικός;

Ακόμη όμως και σ' αυτήν την περίπτωση, δικαιούται όποιος επιθυμεί να μη απεργήσει, να το πράξει. Αλλά, τότε έρχεται η βία. Πολλές φορές σταθήκαμε μάρτυρες βίαιων συμπεριφορών από συνδικαλιστές, κατ’ αυτών που δεν υποτάσσονται στις αποφάσεις τους. Και παρατηρείται το φαινόμενο, αφενός να αδιαφορεί η πολιτεία, αφετέρου να ανέχεται η κοινωνία, φοβούμενη την μήνη των "προοδευτικών" που κυριαρχούν σε πολλούς τομείς της.

Οι εικόνες συνδικαλιστών που ξεγύμνωναν στις αρχές του ’90, όποιον αντιδρούσε στις αποφάσεις τους, είναι χαρακτηριστικό δείγμα της δύναμης που απέκτησαν κάποιοι συνδικαλιστές, διότι αποτέλεσαν το ένα χέρι των κομμάτων. Ελάχιστα είναι τα φαινόμενα υγιούς συνδικαλισμού, τόσο απαραίτητου σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Επέτυχαν επομένως κάποιοι κλάδοι -νόμιμα, αλλά πολιτικά ηθικά;- προνόμια εις βάρος του ελληνικού λαού, ο οποίος πληρώνει αρκετούς, κυρίως κρατικοδίαιτους, συνδικαλιστές, προκειμένου αυτοί να ευημερούν.

Εκείνο που πρέπει επίσης να μας πουν οι πολιτικοί που μιλούν για ανάπτυξη, είναι αν θα επιχειρήσουν να συγκρουστούν με τα κόμματα και τους φορείς, που υποστηρίζουν αντιλαϊκές ενέργειες. Θα καταγγείλουν δημόσια, ότι πολιτικοί σχηματισμοί υπάρχουν και τρέφονται, όταν αυξάνεται η ανεργία και η εξ αυτής η δυστυχία των πολιτών; Και που έχουν βέβαια ισχυρό λόγο να συμβαίνει αυτό. Και αν δεν το υποκινούν -προσωπικά πιστεύω ότι το πράττουν- το εκμεταλλεύονται;

Προ ολίγου καιρού μας αποκάλυψε η κ. Αχτσιόγλου, ότι τον ΣΥΡΙΖΑ τον ψηφίζουν οι φτωχοί. Δεν σκέφθηκε, ότι ακολουθεί το εξής ερώτημα: Αν είναι ικανοποιημένοι οι πολίτες, ποιοι θα ψηφίζουν την Αριστερά; Και ακολουθεί αβίαστα η απάντηση, ότι για να υπάρχει Αριστερά δεν πρέπει να ευημερούν οι πολίτες. Γι’ αυτό, και σε κάθε φιλεργατικό μέτρο αστικών κυβερνήσεων, η Αριστερά θα βρει πρόσχημα για να απορριφθεί. Πόσες φορές δεν το είδαμε αυτό;

Ήρθε το καλοκαίρι. Να ετοιμαστούμε για τις απεργίες της ΠΝΟ, που έχει καταγγελθεί ότι παριστάνει την Ομοσπονδία με μαϊμού σωματεία-σφραγίδες.

Μακεδών
Voria
Δημοσίευση: Ιουνίου 03, 2018
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ξανά η "ανάπτυξη"; Μας κοροϊδεύουν κανονικά με τη λέξη-καραμέλα"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator