3 Ιουνίου 2018. Μνημόσυνο στο ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΦΑΓΕΙΟ της Στιμάγκας Κορινθίας!

0





Την ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ, ξεκινά Εορταστική Πεζοπορία της ΚΝΕ στα Αντάρτικα Μονοπάτια του Χελμού!

«Στιμάγκα καί Ἑλληνοχώρι, τό δεύτερο μεγαλύτερο σφαγεῖο τοῦ ΕΑΜ στήν Κορινθία. Μετά τό Μοναστήρι τοῦ Ἁγίου Γεωργίου στόν Φενεό καί τήν Τρῦπα στό Κακοβούνι, ἡ Στιμάγκα μαζί μέ τό διπλανό χωριό Ἑλληνοχώρι εἶναι ὁ μεγαλύτερος Τόπος-Σφαγεῖο τῆς Κορινθίας. Στό Ἡρῶο πού ὑψώθηκε στή μνήμη τῶν θυμάτων τήν δεκαετία τοῦ ᾽60 ἦταν γραμμένα τά ὀνόματα 814 θυμάτων (Λέω «ἦταν» γιατί οἱ πλάκες μέ τά ὀνόματα τῶν θυμάτων θρυματίσθηκαν στά χρόνια της Αλλαγής, ὅπως μέ πληροφόρησαν κά¬τοικοι τοῦ χωριοῦ).
(Το ανωτέρω απόσπασμα είναι από το έργο μου «ΑΘΩΩΝ ΑΙΜΑ, «Ελεύθερος Μωριάς» 1943-44»)

Την ίδια ημέρα γίνεται και ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ Πεζοπορία της ΚΝΕ που ξεκινά από την ορεινή Κορινθία, πλησίον από το Κόκκινο Σφαγείο του Φενεού, και καταλήγει στα Καλάβρυτα.

Εδώ οδήγησε η μονόπλευρη πολιτική λήθης και η απόκρυψη των εγκλημάτων των κομμουνιστών.

Την ημέρα που οι συγγενείς των θυμάτων τους στη Στιμάγκα –όσοι τουλάχιστον εξ αυτών θυμούνται ή ενδιαφέρονται αρκετά και παρευρίσκονται- κάνουν μνημόσυνο, το ΚΚΕ ξεκινά εκεί κοντά πεζοπορία με «...στόχο να γνωρίσουν οι νέοι και οι νέες την ιστορία του επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα, τις ηρωικές σελίδες που έγραψαν πρωτοπόροι αγωνιστές πολεμώντας ενάντια σε ντόπιους και ξένους ιμπεριαλιστές με σκοπό να κερδίσουν πραγματική λευτεριά..».

Ξεκινούν από τη λίμνη Δόξα, πολύ κοντά στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στον Φενεό και την Τρύπα στη Ντουρντουβάνα που το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΟΠΛΑ/ΚΚΕ έσφαξε αρκετές εκατοντάδες (από την Τρύπα έχουν ανασυρθεί 409 σκελετοί,αλλά υπάρχουν μέσα και άλλοι. Όμως, για μήνες πριν βρεθεί η Τρύπα, οι σφαγές γίνονταν στο δάσος γύρω από το Μοναστήρι).Φυσικά, οι πεζοπόροι δεν θα Ακούσουν ΤΙΠΟΤΕ γι αυτά.

Οι πεζοπόροι στη συνέχεια θα περάσουν από το χωριό του Χελμού Πλανητέρου. Ούτε εκεί θα τους πουν ότι εκεί κοντά, στην πλαγιά του Χελμού Μαγέρου, ο ΕΛΑΣ στις 8 Δεκεμβρίου 1943 δολοφόνησε κατά φρικτότρόπο 75 αιχμαλώτους Γερμανούς στρατιώτες και προκάλεσε το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων στις 13 Δεκεμβρίου.

Δεν θα σταματήσουν στο Βεσίνι (Σουληνάρι) Καλαβρύτων όπου το Πάσχα του 1944 ο ΕΛΑΣ δολοφόνησε τους 36 τελευταίους νεαρούς αστυνομικούς, από τους συνολικά 42 που δολοφόνησε. Τους αστυνομικούς τους είχε συλλάβει στο Δερβένι της Κορινθίας.

Η πορεία θα καταλήξει στα Καλάβρυτα, όχι για να ζητήσουν συγγνώμη για εκείνη την τραγωδία, αλλά για να γιορτάσουν τη δεύτερη τραγωδία της πόλεως, την καταστροφή της στις 11-12 Απριλίου 1948 όταν έπεσε στα χέρια του «ΔΣΕ». Από την πόλη των Καλαβρύτων οι κομμουνιστές φόρτωσαν μεταξύ 400 και 500 φορτία ζώων με όπλα, πολεμοφόδια, υλικά διάφορα, τρόφιμα και γενικό πλιάτσικο από καταστήματα και σπίτια, συν 400 Εκατομύρια δραχμές από την Εθνική Τράπεζα!

Η επίθεση του «ΔΣΕ» στα Καλάβρυτα στοίχισε τη ζωή σε 9 αξιωματικούς, 45 στρατιώτες, 36 χωροφύλακες, 12 ΜΑΥ, και 13 ιδιώτες. Σημειωτέον ότι ο 1 αξιωματικός –ο αντς/ρχης Ν. Αρβανιτάκης- αυτοκτόνησε και 4 αξιωματικοί εκτελέστηκαν ως αιχμάλωτοι, μαζί με 5 τραυματίες στρατιώτες, 7 χωροφύλακες αιχμαλώτους και τον ιατρό Δημήτριο Δούβο (εσφάγη μαζί με τους τραυματίες στρατιώτες που περιποιόταν). Έγιναν και βιασμοί γυναικών, άγριοι ξυλοδαρμοί πολιτών, και ολικό πλιάτσικο σε οτιδήποτε μπορούσε να μεταφερθεί!

Αυτά θα γιορτάσουν, χωρίς ίχνος ντροπής ή μεταμέλειας την Κυριακή 3 Ιουνίου.

Αυτά τα «κατορθώματά» τους, δυστυχώς για την Ελλάδα, τα περνούν στη νέα γενιά.

Όσοι μπορείτε να παραβρεθείτε την Κυριακή στο Μνημόσυνο στη Στιμάγκα.

Είναι τιμή στους αθώους νεκρούς.

Η Στιμάγκα δεν είναι μακριά από την Κόρινθο και ένα θαυμάσιο μέρος!

Ioannis Bougas
Δημοσίευση: Ιουνίου 01, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "3 Ιουνίου 2018. Μνημόσυνο στο ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΦΑΓΕΙΟ της Στιμάγκας Κορινθίας!"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator