Η ελληνική κυβέρνηση συμβιβάζεται, η σκοπιανή όχι

0



Εκτός του βασικού πυρήνα των «αγκαθιών» που διατηρούνται στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό έμειναν και χθες ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νικολά Ντιμιτρόφ.

Η πλευρά των Σκοπίων φάνηκε ανέτοιμη να προχωρήσει στον μεγάλο συμβιβασμό για το θέμα της ονομασίας, με αποτέλεσμα οι συνομιλίες να περιοριστούν στα περιφερειακά θέματα, όπως το χρονικό πλαίσιο που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Φιλελεύθερος, η πίεση του χρόνου στρέφεται πλέον στη σκοπιανή πλευρά, καθώς η πΓΔΜ «καίγεται» να προλάβει τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο και την απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά και τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Σημειώνεται, μάλιστα, πως ακόμη και αύριο αν υπάρξει μια συμφωνία σε erga omnes χρήση της νέας ονομασίας και συνταγματικές αλλαγές, θα χρειαστεί διάστημα ίσως και πέραν των έξι μηνών για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Οι καθυστερήσεις που έχουν υπάρξει οφείλονται πιθανόν όχι μόνο στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κ. Ζάεφ να προωθήσει τη λύση, αλλά και στον πειρασμό που ίσως υπήρξε στη σκοπιανή ηγεσία να αφεθεί να κυλήσει ο χρόνος, με την προσδοκία ότι θα μπορούσαν να παρακαμφθούν οι ελληνικές αντιρρήσεις και να προχωρήσει η ευρωατλαντική πορεία με το θέμα της ονομασίας σε εκκρεμότητα.

Η ελληνική πλευρά και στην Αχρίδα κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να συμβεί αυτό και να υπάρξουν βήματα προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ χωρίς να έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας, για όλες τις πτυχές του ονοματολογικού.

Αντιλαμβανόμενη όμως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κ. Ζάεφ, η Αθήνα θα συνεχίσει να έχει εποικοδομητική στάση στη διαδικασία, διευκολύνοντας με όποιο τρόπο έχει στη διάθεσή της τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, ώστε να λάβει τη δύσκολη αλλά καθοριστική απόφαση...

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο υπουργοί μετά το εντατικό μπαράζ των συνομιλιών, που ξεκίνησαν στις 22 Μαρτίου στα Σκόπια και συνεχίστηκαν στη Βιέννη και την Αχρίδα, δεν έκλεισαν νέο ραντεβού αποκλειστικά για το θέμα της ονομασίας, αλλά θα συναντηθούν και πάλι στις 3-4 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της τετραμερούς διαβαλκανικής διασυνοριακής συνάντησης (Ελλάδας-Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ, Αλβανίας) και στις 11-12 Μαΐου στο Σούνιο, όπου θα συναντηθούν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας, των χωρών Βίζεγκραντ και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Δημοσίευση: Μαΐου 15, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η ελληνική κυβέρνηση συμβιβάζεται, η σκοπιανή όχι"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator