Ουγκαγκά μπουμ

0Στο φευγιό του Βασίλη Τριανταφυλλίδη –αυτός έφυγε, ο Χάρρυ Κλυνν εδώ θα μείνει— οι λέξεις πρέπει να βρεθούν απαραίτητα και να ‘ναι περιεκτικές και, όσο γίνεται, επί της ουσίας. Αλλα αν δεν βρίσκεις τι να πεις αρκεί αυτό, από το 1978: «Ουγκαγκά μπουμ μπουμ χι, γκάπα γκουμ μπιρλί γκαγκά»...

Στάθης Παχίδης

Αν δεν έχεις την απάντηση, αν δεν ξέρεις τι να πεις, αν οι λέξεις έχουν τελειώσει, αν πρέπει να πεις το ανείπωτο, η λύση από το μακρινό 1979 είναι μία:

«Ουγκαγκά μπουμ μπουμ χι, γκάπα γκουμ μπιρλί γκαγκά—αούγκικι, αούγκικι μπάγκαλα γκαουγκακά». (Δίσκος «Δοξάστε με», τραγούδι των Χάρρυ Κλυνν – Γιάννη Κακουλίδη – Γιώργου Κριμιζάκη).

Κι όμως σήμερα, στο φευγιό του Βασίλη Τριανταφυλλίδη –αυτός έφυγε, ο καλλιτέχνης Χάρρυ Κλυνν εδώ θα μείνει— οι λέξεις πρέπει να βρεθούν απαραίτητα και να ‘ναι περιεκτικές και, όσο γίνεται, επί της ουσίας. Πέρα από τα ισοπεδωτικά «δεδικαίωται» ή τα επιγενόμενα διχαστικά «ναι, μεν αλλά», είναι κάποια επιτεύγματα του απελθόντος, που χωρίς καμιά αμφισβήτηση, διαμόρφωσαν ευρέως αισθητική και καθημερινότητα—μακριά μας κάθε διάθεση αγιογραφίας.

– Χαζεύεις την ερμηνεία στα «201» καναρίνια» (1964), ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου σε σενάριο Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη και αναρωτιέσαι πού και πώς αυτός ο τότε καχεκτικός Ποντιόπαις από τα Τσαμούρεα βρήκε κι αφομοίωσε τρόπους και ύφος παιξίματος στα 24 του χρόνια, που ακόμη και σήμερα μοιάζουν και δύσκολοι και αστραφτεροί και έως τώρα μοντέρνοι.

– Μετά ήρθε η υπερατλαντική σύνδεση και το «μόνος εναντίον όλων» στη σόουμπιζ ή αλλιώς stand up comedy. Κανείς πριν απ’ αυτόν. Ο Χάρρυ Κλυνν ήταν ο εισαγωγέας, ο ιδρυτής, ο εισηγητής του είδους στη χώρα και στη γλώσσα με τη δική του προσωπική μίξη και σφραγίδα: Με αμερικανική τεχνικά επιρροή, με ελληνοποντιακή αγοραία θέαση του χιούμορ αλλά και έχοντας θητεύσει πριν, πλάι σε έναν επίσης μοναχικό μύθο της διασκέδασης, τον πολύμορφο Γιώργο Οικονομίδη.

– Κανείς πριν απ’ αυτόν και στη δισκογραφία: Βάζει πρώτος στο βινύλιο κείμενα με τραγούδια δεμένα μαζί, υπερβαίνει σατιρικά γραμμές και όρια, γίνεται έντονα πολιτικός, καταρρίπτει ρεκόρ πωλήσεων και μπαίνει στο στόμα όλων από το 1978 με το δίσκο «Για δέσιμο» με μια ομάδα εξεχόντων συνεργατών όπως ο Γιάννης Κακουλίδης, ο Νίκος Στρατηγός, ο Γιώργος Κριμιζάκης. Η συμπύκνωση του βάρους μιας ατάκας είναι το φόρτε του και βόμβες του επιπέδου «Και τσαααακ», «Είδα εξ όψεως το τέρας», «Πατάτες», «Δε μας χ… ρε Νταλάρα», «Βλέπω άφησες και μούσι, Δημητράκη» είναι σε χρήση μέχρι σήμερα. Η ομάδα κατορθώνει και σκιαγραφεί τον εν τω μεταξύ νεόπλουτο Νεοέλληνα δημιουργώντας αρχετυπικούς χαρακτήρες μόνο με ήχους και φωνές, χωρίς εικόνα.

Η επιθεώρηση, η τηλεόραση, τα εκτυφλωτικά φώτα, η μεγάλη επιτυχία ακολουθούν και ναι, πολλές φορές το απαστράπτον ταλέντο του Χάρρυ Κλυνν μοιάζει να αναλώνεται άσκοπα και να χάνει την κέντρωση στα επόμενα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά οι κορυφές που, πρώτος αυτός ανέβηκε, εξακολουθούν να μαρτυρούν το εύρος της καλλιτεχνικής προσφοράς του στις ανάσες της καθημερινότητας μας μέχρι σήμερα.

Σήμερα, που οι λέξεις τελειώνουν, που τα αστεία ξεθωριάζουν, που έπρεπε να μιλήσεις κάπως για το ανείπωτο: «Ουγκαγκά μπουμ μπουμ χι, γκάπα γκουμ μπιρλί γκαγκά —αούγκικι, αούγκικι μπάγκαλα γκαουγκακά».
Δημοσίευση: Μαΐου 28, 2018
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ουγκαγκά μπουμ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator