Η Ε.Ε. βρίσκεται σε βαθιά σύγχυση

0Επανεκκίνηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προτείνει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Ο πρώην πρόεδρος επισημαίνει με λύπη, στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico, την απουσία ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στην Ε.Ε. μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, το 1992. «Την εποχή εκείνη, η Κίνα δεν είχε τη σημασία που έχει σήμερα, ενώ οι ΗΠΑ ήταν στενά συνδεδεμένες με την Ευρώπη, χάρη στην κοινή μας εμπορική πολιτική. Σήμερα, όλα αυτά άλλαξαν και η Ευρώπη δεν προχώρησε μπροστά», λέει ο πάντα δημοφιλής Γάλλος πολιτικός. Η Ε.Ε. βρίσκεται τώρα σε κατάσταση «βαθιάς σύγχυσης», εξαιτίας των γραφειοκρατικών της αγκυλώσεων και της αδυναμίας των παραδοσιακών παραγωγικών μεθόδων να υιοθετήσουν τις καινοτομίες.

Νέα όργανα

Σε βιβλίο του από το 2014, ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν κάλεσε σε ανανέωση του ευρωπαϊκού σχεδίου, μέσω της «επείγουσας» σύστασης «σκληρού πυρήνα» 12 ευρωπαϊκών κρατών που θα περιλαμβάνουν τα έξι ιδρυτικά κράτη της Ε.Ε. (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο), καθώς και τις Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Αυστρία, Φινλανδία και Πολωνία. Το φιλόδοξο σχέδιο του πρώην προέδρου περιελάμβανε τη δημιουργία νέων θεσμικών οργάνων, ενιαίου προϋπολογισμού και φορολογικού κώδικα.

Ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν επισημαίνει σήμερα ότι δεν προτείνει τη δημιουργία Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων» καθώς παρουσίαζε το σχέδιό του την Τετάρτη, στα εγκαίνια της δεξαμενής σκέψης δικής του έμπνευσης με όνομα Re-imagine Europa. Μιλώντας στα εγκαίνια, η γενική διευθύντρια του think tank Ερικα Βίντεγκρεν επεσήμανε ότι οι χώρες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα δεν είναι αναγκαία αυτές του 2014, καθώς οι διεθνείς συσχετισμοί έχουν έκτοτε μεταβληθεί ραγδαία. Ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν επέμεινε ότι προτεραιότητα του ινστιτούτου θα είναι ο εκσυγχρονισμός των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων.

Την ίδια στιγμή, το μεταναστευτικό συνεχίζει, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο, να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Η δημογραφική πίεση θα συνεχισθεί, ενώ η Ε.Ε. έχει φθάσει στα όριά της σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία μεταναστών», λέει ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν.
Δημοσίευση: Μαΐου 21, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η Ε.Ε. βρίσκεται σε βαθιά σύγχυση"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator