Στα Νεκροταφεία του Αγίου Γεωργίου κάνουν Ανάσταση οι Κοζανίτες

0



Το ξεχωριστό ανά την Ελλάδα «έθιμο» -αν μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει ως έθιμο- της Ανάστασης στα Νεκροταφεία, θα τηρήσουν με τη δέουσα ευλάβεια και φέτος οι κάτοικοι της Κοζάνης.

Δεκάδες είναι αυτοί που εδώ και χρόνια το βράδυ της Ανάστασης προσέρχονται στα Κοιμητήρια του Αγίου Γεωργίου της πόλης και συγκεντρώνονται στο μνήμα του συγγενή τους με λαμπάδες και κόκκινα αβγά στα χέρια, αναμένοντας να λάβουν το Αναστάσιμο Φως και να ακούσουν από τους ιερείς το «Χριστός Ανέστη».

Ένα κόκκινο αβγό μένει στο μνήμα του εκλιπόντος συγγενούς μαζί με τα κεριά των συγγενών για την ψυχή του νεκρού τους, ενώ κάθε άλλο παρά… σοκαριστική και τρομακτική είναι η εικόνα το βράδυ της Ανάστασης στα Κοιμητήρια, αφού δεκάδες κόσμου χωρίς περιττές ετοιμασίες και… άσκοπες επίσημες ενδυμασίες, με τις αναμμένες λαμπάδες και τα αναμμένα καντηλάκια, δημιουργούν ατμόσφαιρα ιδιαίτερης θαλπωρής παρά φόβου…

Η ζεστή αυτή Ανάσταση, είναι μια μικρή ανακούφιση -όσο γίνεται αυτό βέβαια- στον πόνο και το πένθος των συγγενών που εύχονται και προσδοκούν «Ανάσταση νεκρών…».

Μάλιστα την Μεγάλη Παρασκευή γίνεται και Περιφορά του Επιταφίου σε όλο τον χώρο του Νεκροταφείου, με πομπή πολλών πιστών, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης και πολλών ιερέων αλλά και εκπροσώπων τοπικών πολιτικών και πολιτειακών φορέων.

Ένα έθιμο, οι ρίζες του οποίου χάνονται στα βάθη των αιώνων, επιτάσσει τους Κοζανίτες να υποδέχονται κάθε χρόνο το ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου στα κοιμητήρια της πόλης δίπλα στους τάφους και στα οστεοφυλάκια των συγγενικών τους προσώπων.

Κι όμως, τα μεσάνυκτα του Μ.Σαββάτου το κλίμα στα νεκροταφεία της πόλης είναι άκρως εορταστικό! Άνθρωποι όλων των ηλικιών ανταλάσσουν ευχές, παιδιά παίζουν στους διαδρόμους, τα καντήλια ανάβουν με το Άγιο Φως και σε κάθε τάφο τοποθετούνται κόκκινα αυγά.
Δημοσίευση: Απριλίου 05, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Στα Νεκροταφεία του Αγίου Γεωργίου κάνουν Ανάσταση οι Κοζανίτες"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator