ΟΗΕ: Η Συρία έχει το δικαίωμα να αμύνεται απέναντι στους τρομοκράτες

0Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες που εξαπέλυσαν εναντίον της Μόσχας οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία για τη μη εφαρμογή της εκεχειρίας στη Συρία, εκτιμώντας ότι το κίνητρο των χωρών αυτών δεν προέρχεται από τις ανησυχίες τους για την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα.

Πρόκειται για «μομφές χωρίς τέλος εναντίον της Ρωσίας» είπε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που ήταν αφιερωμένη στη Συρία. Στις ομιλίες τους, οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας αναφέρθηκαν αντίστοιχα 22, 16 και 12 φορές ο καθένας τους στη Ρωσία.

Ο Ρώσος διπλωμάτης εκτίμησε ότι ακολουθείται μια «πολιτική γραμμή» που «δεν υποκινείται από τις ανθρωπιστικές ανησυχίες» των χωρών αυτών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πάνω απ' όλα επιδιώκουν να υπερασπιστούν τις ομάδες εκείνες που αντιτίθενται στο καθεστώς της Δαμασκού.

Το ψήφισμα 2401, που εγκρίθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, δεν προέβλεπε [την άμεση κατάπαυση του πυρός» αλλά στόχος του ήταν να καθοριστεί μια μεσοπρόθεσμη διαδικασία και αφορούσε όλη τη Συρία, πρόσθεσε. Η Δαμασκός «έχει το δικαίωμα να αμύνεται απέναντι στους τρομοκράτες», τόνισε.

Ο Nebenzya διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η Μόσχα καταβάλλει «συγκεκριμένες προσπάθειες» ώστε να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους. Όπως είπε, Ρώσοι στρατιώτες συμμετείχαν στην ασφάλεια των ανθρωπιστικών κομβόι του ΟΗΕ στην Ανατολική Γούτα, μια πληροφορία που έχει επιβεβαιωθεί από δυτικές διπλωματικές πηγές.

Μία από αυτές τις πηγές, επικαλούμενη έναν αξιωματούχο του ΟΗΕ, είπε ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί φρόντισαν ώστε να μην διατρέξει ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο μια πρόσφατη αποστολή, η οποία τελικά διακόπηκε πριν ολοκληρωθεί λόγω των συγκρούσεων στην Ανατολική Γούτα.

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι αν δεν δράσει ο ΟΗΕ στη Συρία, θα το κάνουν οι ίδιες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πίεσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να ζητήσει κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Γούτα και τη Δαμασκό, προειδοποιώντας ότι αν ο Οργανισμός δεν καταφέρει να αναλάβει δράση, η Ουάσινγκτον «είναι προετοιμασμένη να δράσει, αν χρειαστεί», όπως είχε κάνει πέρσι, όταν έπληξε με πυραύλους μια αεροπορική βάση του συριακού καθεστώτος μετά από μια επίθεση με χημικά όπλα.

«Δεν είναι το μονοπάτι που θα προτιμούσαμε αλλά είναι ο δρόμος που έχουμε δείξει ότι θα πάρουμε και είμαστε έτοιμοι να τον πάρουμε ξανά», είπε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Nikki Haley, στη συνεδρίαση του ΣΑ με αντικείμενο τη μη τήρηση της εκεχειρίας στη Συρία.

Οι ΗΠΑ κατέθεσαν στο Συμβούλιο ένα νέο προσχέδιο ψηφίσματος με το οποίο ζητούν την επιβολή κατάπαυσης του πυρός τόσο στη Δαμασκό όσο και στην ανταρτοκρατούμενη Ανατολική Γούτα, όπου οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Bashar al-Assad δηλώνουν ότι στοχοτεθούν «τρομοκρατικές» οργανώσεις οι οποίες εξαπολύουν επιθέσεις στη συριακή πρωτεύουσα.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν περιγράψει την Ανατολική Γούτα ως «κόλαση επί της γης». Στο προσχέδιο ψηφίσματος η Ουάσινγκτον ζητά την άμεση παύση των εχθροπραξιών για διάστημα 30 ημερών. Επίσης καλεί τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres «να παραουσιάσει κατεπειγόντως» τις προτάσεις του για την επίβλεψη της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός και τις μετακινήσεις των αμάχων.

Δεν είναι σαφές το πότε θα μπορούσε να τεθεί σε ψηφοφορία το κείμενο αυτό.

Το προσχέδιο είναι «απλό, δεσμευτικό» και «δεν αφήνει κανένα περιθώριο», τόνισε η Haley, καταγγέλοντας τη στάση της Μόσχας και της Δαμασκού που, όπως υποστήριξε «δεν είχαν ποτέ την πρόθεση να εφαρμόσουν» μια εκεχειρία.

Ο Guterres από την πλευρά του, αναλύοντας τη μη εφαρμογή της εκεχειρίας, ζήτησε να υπάρξει άμεση πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια στην Ανατολική Γούτα και να επιτραπεί η απομάκρυνση πολιτών για ανθρωπιστικούς λόγους. Χωρίς να κατονομάσει τη Ρωσία, κάλεσε «όλες τις χώρες] να φροντίσουν ώστε να εφαρμοστεί η κατάπαυση του πυρός και να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες.
Δημοσίευση: Απριλίου 11, 2018
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΟΗΕ: Η Συρία έχει το δικαίωμα να αμύνεται απέναντι στους τρομοκράτες"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator