Όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια ο Θεός γελάει

0Του Τάσου Ευαγγελίου

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας άνοιγε, δια του Νίκου Κοτζιά, το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων έχοντας δεσμευθεί (όπως όλα δείχνουν από την επιμονή στην ολοκλήρωση των διαδικασιών) έναντι τρίτων και λαμβάνοντας ενδεχομένως ανταλλάγματα μια παράπλευρη στόχευση ήταν η πρόκληση ρήγματος στη Ν.Δ.

Ο κυβερνητικός του εταίρος ήταν ενήμερος. Η πλήρης συστράτευση του κόμματός του με τον ΣΥΡΙΖΑ του είχε ήδη προκαλέσει μεγάλο πλήγμα και το ενδεχόμενο στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση να βρεθεί εκτός Βουλής ήταν (όπως και παραμένει) ανοιχτό. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, δεν είχε αντιμετωπίσει τη σχετική εξέλιξη αρνητικά.

Η στάση που τήρησε και η χάραξη κόκκινων γραμμών ως προς το ζήτημα της ονομασίας επίσης δεν τελούσε εν αγνοία του Πρωθυπουργού και των στελεχών του επιτελείου του. Άλλωστε δεν προβλημάτιζε. Αντιθέτως εξυπηρετούσε και τη δική τους κεντρική στόχευση και τον σχεδιασμό για πρόκληση ρήγματος κυρίως στην Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Μάλιστα τα σενάρια που είχαν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας και ενέπλεκαν ολιγάρχες της βορείου Ελλάδος στη δημιουργία ενός νέου κόμματος με έδρα τη Θεσσαλονίκη και τα οποία θα συνυπήρχαν με τον κυβερνητικό εταίρο του Αλέξη Τσίπρα θα συνέβαλαν στην πλαγιοκόπηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του κόμματός του.

Στον σχεδιασμό αυτό προβλεπόταν η μη ψήφιση της συμφωνίας για την ονομασία των Σκοπίων από τους ΑΝΕΛ αλλά η συνέχιση της στήριξής τους προς την Κυβέρνηση που αναζητούσε, αν δεν είχε συμφωνήσει, βουλευτές από άλλες παρατάξεις ή ανεξάρτητους για να υποστηρίξουν τη συμφωνία.

Όμως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι παλαιότεροι για ανάλογες περιπτώσεις, «όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια ο Θεός γελάει». Έτσι και έγινε. Μια σειρά γεγονότων και η ρελάνς του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ζήτημα της ονομασίας, τίναξε στον αέρα τους σχεδιασμούς και έφερε τον Πάνο Καμμένο απέναντι από τον Αλέξη Τσίπρα.

Η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στρίμωξε κυρίως τον Πάνο Καμμένο, που είδε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες να μετέχουν σε δύο συλλαλητήρια, στους οποίους όμως ο ίδιος δεν μπορούσε να απευθυνθεί πλέον. Και δεν έφτανε αυτό, ήρθε η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, δύο στελεχών πολιτικός προϊστάμενος των οποίων είναι ο ίδιος ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εκ της θέσεως του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Η σιωπή που επέβαλε το Μέγαρο Μαξίμου στον Πάνο Καμμένο δεν τηρήθηκε αφού ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, από το εξωτερικό, όπου επέλεξε να βρίσκεται διαρκώς αυτή την περίοδο, τίναξε και αυτό το αφήγημα της Κυβέρνησης (που περιλάμβανε θέσεις περί ενός συνήθους συμβάντος) στον αέρα με αναφορές σε καταστάσεις ομηρίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Το Μέγαρο Μαξίμου αναγκάστηκε να... αδειάσει τον Πάνο Καμμένο κατ' επανάληψη με πρωτεργάτη τον αναπληρωτή του, Φώτη Κουβέλη, ο οποίος κάθε φορά που δίνει συνέντευξη ή κάνει οποιαδήποτε δήλωση για οποιοδήποτε θέμα δεν παραλείπει να επισημάνει ότι δίνει αναφορά στον Πρωθυπουργό και όχι στον πολιτικό του προϊστάμενο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει βρεθεί στο περιθώριο. Συμπληρώνεται ένα τρίμηνο περίπου που δέχεται απανωτά χτυπήματα. Όμως σε καμία περίπτωση δεν άνοιξε θέμα αποχώρησής του από την κυβέρνηση. «Μαζί μέχρι το τέλος» δήλωνε κατ' επανάληψη για τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα δείχνοντας ότι δεν αφήνει εύκολα τη διακυβέρνηση και δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Μόνιμος φόβος του ήταν και το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να βρει άλλο... δεκανίκι και να συνεχίσει να κυβερνά μέχρι το 2019 χωρίς αυτόν.

Γελώντας ο Θεός τίναξε και αυτά τα σενάρια στον αέρα. Ένα επεισόδιο σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ένας πρόεδρος ΠΑΕ, στενός φίλος του Π. Καμμένου και υποστηρικτής, κατά δήλωσή του, του Αλέξη Τσίπρα, εισβάλλει στο γήπεδο της ομάδας του του ΠΑΟΚ και οι φωτογραφίες τον εμφανίζουν να φέρει όπλο.

Και ο Θεός όχι απλά γελά. Ξεκαρδίζεται έχοντας μπροστά τα σχέδια που είχαν καταρτίσει οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος. Και μπορεί ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να ανέχθηκε τα πάντα. Να ήταν έτοιμος ακόμη και για μια επαναχάραξη των κόκκινων γραμμών του (άλλωστε οι μισοί περίπου βουλευτές του δηλώνουν έτοιμοι να συνυπογράψουν ακόμη και την πρόταση για τα Σκόπια) αλλά η υπόθεση το Ιβάν Σαββίδη χτυπά το μαλακό υπογάστριο του συστήματός του.

Τον έχει υποστηρίξει με επίσημες δηλώσεις του. Τον έχει συνοδεύσει στο κανάλι που απέκτησε την ημέρα που μιλούσε στους εργαζομένους του και τώρα... Τώρα βλέπει τον κυβερνητικό του εταίρο να τον αδειάζει. Να καθιστά τον εκ Ρωσίας, ποντιακής καταγωγής, προερχόμενο επιχειρηματία «αποδιοπομπαίο τράγο» και να υποκρίνεται πως δεν τον γνωρίζει ή τον συνάντησε τυχαία. Όπως έκανε και με άλλους για παράδειγμα με τον Χρήστο Καλογρίτσα.

Πλέον ή θα τον αδειάσει και ο ίδιος, ή θα τον υποστηρίξει. Μέχρι τέλους ή μέχρι τις εκλογές αναμένοντας ανταπόδοση μέσω των ψήφων που ελέγχει ή θεωρεί πως ελέγχει ο εν λόγω επιχειρηματίας. Αυτό όμως θα φέρει τις εκλογές πολύ νωρίτερα. Ίσως και μια πραγματική ρήξη μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου. Ρήξη οριστική με ότι αυτό συνεπάγεται.

Και ο θεός τώρα δεν μπορεί να σταθεί βλέποντας μια συγκυβέρνηση να έχει φέρει μέσα σε τρία χρόνια τα πάνω κάτω στην οικονομία την παιδεία την υγεία τα εθνικά θέματα και να κινδυνεύει από ένα... γκολ και ένα σφύριγμα. Άντε και για τίποτα πυρομαχικά και έναν μεσάζοντα (παλαιό φίλο του εκ Ρωσίας προερχόμενου επιχειρηματία).

Liberal
Δημοσίευση: Απριλίου 16, 2018
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια ο Θεός γελάει"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator