Κορινθιακός: 1εκ. ευρώ για πλωτά φράγματα κατά των μεδουσών - Ημερίδα στην Πάτρα από την Περιφέρεια

0



Οι μέδουσες που ταλαιπώρησαν το περσινό καλοκαίρι λουόμενους κι επιχειρηματίες κατά μήκος των ακτών του Κορινθιακού και του Πατραϊκού κόλπου φαίνεται πως πονοκεφαλιάζουν ακόμα τους πάντες καθώς ο κίνδυνος να ζήσουμε άλλη μια θερινή περίοδο με την… συντροφιά τους, ακούγεται ως εφιάλτης. Το θέμα που απασχολεί διαρκώς ημερίδες και συσκέψεις φαίνεται πως έχει απασχολήσει και την Περιφέρεια Πελοποννήσου η οποία δείχνει να προκρίνει τη λύση της τοποθέτησης προστατευτικών διχτύων σε μερικές από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της που είχαν πνιγεί πέρυσι από τις τσούχτρες όπως για παράδειγμα το Λουτράκι.

Τον σχετικό φάκελο με τα στοιχεία για το πρόβλημα με τις μέδουσες στον Κορινθιακό και κυρίως τα θέματα που δημιούργησε στο Λουτράκι, κατέθεσε στην Περιφέρεια το Λιμενικό Ταμείο και ο οικείος Δήμος. Από την πλευρά της η Περιφέρεια Πελοποννήσου προώθησε πριν από δύο εβδομάδες το αίτημα στο Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έγκρισης, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενός εκατομμυρίου ευρώ για την προμήθεια και τοποθέτηση των προστατευτικών αυτών διχτύων.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται η απάντηση του Υπουργείου με τις πληροφορίες από το Λουτράκι να επισημαίνουν ότι υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες το αίτημα να γίνει αποδεχτό και να εκταμιευτεί το σχετικό κονδύλι. Στόχος της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι με το που λάβει την απάντηση να προκηρύξει αμέσως Ανοικτό Δημόσιο Διαγωνισμό για να ανακηρύξει τον ανάδοχο του έργου.

Οι διαδικασίες έχουν το χαρακτήρα του κατεπείγοντος λόγω του μεγέθους του προβλήματος. Σε τέσσερις περιοχές του Δήμου - Λουτρακίου-Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων θα τοποθετηθούν τα δίχτυα σύμφωνα με το σχεδιασμό, τε το βάρος να πέφτει όπως είναι φυσικό στην κεντρική παραλία του Λουτρακίου.

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Το πρόβλημα των μεδουσών προβληματίζει έντονα τους επιχειρηματίες της βορείου Πελοποννήσου οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν μπορούν να βγάλουν δεύτερη σεζόν με τις μέδουσες στις ακτές. Το θέμα απασχόλησε και την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου-Νοτιοδυτικής Ελλάδας της οποίας η πρώτη συνεδρίαση μετά τις πρόσφατες εκλογές έγινε στο Λουτράκι. Το θέμα ήταν στην ημερήσια διάταξη και παρόντες ήταν τόσο οι τοπικοί φορείς όσο και ο αρμόδιος Αντιεπεριφερειάρχης Πελοποννήσου.

Όπως εξήγησε μιλώντας πριν λίγες ημέρες «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο Πατρινός πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Βαγενάς, υπήρξε η διαβεβαίωση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ότι θα τοποθετηθούν μεταλλικά πλέγματα και δίχτυα. Παράλληλα έγινε αναφορά και σε κάποια επιπρόσθετε μέτρα που θα ληφθούν στην πορεία και τα οποία αναμένεται να εξειδικευτούν το προσεχές διάστημα.

«Ως Ομοσπονδία βγάλαμε μια ανακοίνωση όπου ζητάμε να γίνει κάτι σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ζητάμε να γίνει μια συνάντηση με την παρουσία και των δύο Περιφερειών γιατί αφορά όλη την ακτογραμμή Πατραϊκού και Κορινθιακού. Ζητήσαμε από την αυτοδιοίκηση να μειώσει τα δημοτικά τέλη στις περιοχές που έχουν το πρόβλημα. Και τρίτον να υπάρξει ένα καθεστώς προστασίας των συναδέλφων στα πρότυπα των πυρόπληκτων-σεισμόπληκτων. Σίγουρα πρόληψη από τώρα, είμαστε ήδη στην Άνοιξη. Θεωρώ ότι μπορεί να γίνει άμεσα η σύγκλιση και να δούμε τι θα κάνουμε», δηλώνει ο κ. Βαγενάς.

ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΗΜΕΡΙΔΑ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Από την πλευρά της η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος επιθυμεί αντιμετωπίσει σοβαρά και βάθος το πρόβλημα, όπως δηλώνει στο thebest.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος. «Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πάρα πολύ τους επιχειρηματίες της περιοχής και στοχεύουμε να το δούμε μαζί με όλους του εμπλεκόμενου ώστε να το προσεγγίσουμε συνολικά και σοβαρά. Είναι ένα δύσκολο ζήτημα που δεν χρίζει επιφανειακής αντιμετώπισης», σχολιάζει ο κ. Αλεξόπουλος.

Σε αυτό το πλαίσιο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος σχεδιάζει, εντός του Απριλίου, να διοργανώσει μια μεγάλη ημερίδα όπου θα κληθούν να συμμετάσχουν όσοι μπορούν να συνεισφέρουν, μεταξύ των οποίων ειδικοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο, εκπρόσωποι του Υπουργείου και όλοι οι τοπικοί παραγωγικοί φορείς.

Στο ερώτημα εάν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θεωρεί ότι η τοποθέτηση διχτύων δεν θα είχε αποτέλεσμα ο κ. Αλεξόπουλος σημειώνει: «Δεν τα έχουμε δει κάπου να εφαρμόζονται. Ας τα δούμε πρώτα, γι΄ αυτό εμείς θα καλέσουμε στην ημερίδα και τους επιστήμονες, θα καταγράψουμε τις απόψεις όλως και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας.»

ΠΗΓΗ
Δημοσίευση: Απριλίου 02, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Κορινθιακός: 1εκ. ευρώ για πλωτά φράγματα κατά των μεδουσών - Ημερίδα στην Πάτρα από την Περιφέρεια"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator