Κάποιοι θα λογοδοτήσουν στο Στρατοδικείο της Ιστορίας για τα Ίμια

0


Γράφει ο Κωνσταντίνος Ζιαζιάς 
Στρατηγός, πρώην Αρχηγός ΓΕΣ

Αναμφίβολα, 22 χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων, δεν έχουν κλείσει οι πληγές, που άνοιξαν εκείνη την “σκοτεινή ” νύχτα στο σώμα της Πατρίδος μας και οι υπεύθυνοι δεν λογοδότησαν πουθενά, βέβαια θα λογοδοτήσουν οπωσδήποτε στο ”Στρατοδικείο της Ιστορίας”.

Τις συνέπειες της πολιτικο-στρατιωτικής κρίσης των Ιμίων, υφίσταται και σήμερα η Χώρα μας. Η Τουρκία εφαρμόζοντας μια αναθεωρητική και ασύμμετρη εξωτερική πολιτική, επιχειρεί απροκάλυπτα και με την απειλή χρήσης βίας, να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς στο Αιγαίο και να παγιοποίηση γκρίζες ζώνες σε αυτό.

Η Άγκυρα επιβάλλει, σταδιακά, την ΦΙΝΛΑΝΔΟΠΟΙΗΣΗ κρίσιμων περιοχών στο Αιγαίο και ισχυρίζεται ότι είναι γκρίζες ζώνες, όπως συμβαίνει την τελευταία περίοδο στην περιοχή των Ιμίων.

Είναι πασιφανές, σε όλους τους επαΐοντες, ότι η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να «αντιληφθεί”, να ”διαβάσει” έγκαιρα και σωστά τις κινήσεις και τις προθέσεις των Τούρκων, το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου, δεν μπόρεσε να εκτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και το συσχετισμό δυνάμεων που είχαν διαμορφωθεί στην περιοχή των Ιμίων, την δεδομένη χρονική στιγμή, για να ενισχύσει την ελληνική παρουσία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι προσχεδιασθείσες από τους Τούρκους προϋποθέσεις για την δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων στην περιοχή των Ιμίων και μάλιστα με σοβαρό κίνδυνο να έχουμε και πάλι ανθρώπινες απώλειες.

Είναι φανερό ότι κανένα από τα θεσμικά όργανα δεν συγκλήθηκαν πριν το “πολεμικό συμβάν”, όταν η κρίση ήταν σε εξέλιξη, αλλά και αμέσως μετά, στο όνομα της στρατηγικής του κατευνασμού και όχι της αποτροπής, στο όνομα της ” αποφασιστικότητας. “Είναι γεγονός ότι δεν πρέπει να νιώθουμε “υπερήφανοι” για την κατάληξη του ”πολεμικού επεισοδίου” στην θαλάσσια περιοχή των Ιμίων και μάλιστα εντός των χωρικών μας υδάτων.

Η βασική επιδίωξη της Τουρκίας ήταν και είναι να προκαλέσει θερμό επεισόδιο και μετά να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα να συρθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αν συμβεί αυτό, η Τουρκία θα έχει πετύχει τον στρατηγικό της στόχο που επιδιώκει εδώ και δεκαετίες. Διότι σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων ή και σε ένα διεθνές δικαστήριο, η Ελλάδα έχει μόνο να χάσει, διότι δεν διεκδικεί τίποτε ενώ η Τουρκία διεκδικεί τα πάντα...

Συνιστά ασυγχώρητη αφέλεια, αν η Χώρα μας εκτιμά, ότι οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ ή η ανύπαρκτη (διπλωματικά και στρατιωτικά) Ε.Ε., θα στηρίξουν οπωσδήποτε την Ελλάδα, αν η Τουρκία επιχειρήσει να προσβάλει την ελληνική κυριαρχία. Για αυτό απαιτείται, έστω και τώρα, έστω και την τελευταία ώρα επιπλέον ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας. Μια αποτροπή που πρέπει να στηρίζεται στην αξιοπιστία και να είναι περισσότερο εμφανής, πιστευτή και δυναμική.

Πρακτικά και σε πρώτο χρόνο είναι Εθνική ανάγκη, είναι χρέος όλων των Πολιτικών Δυνάμεων, να ομονοήσουν και να συμφωνήσουν να προχωρήσουμε σε αύξηση της στρατιωτικής Θητείας, για άμεση αύξηση της επάνδρωσης των εμπρός Σχηματισμών και εκπαίδευσης της εφεδρείας. Μια αύξηση που είναι επιθυμία όλων των στρατιωτικών ηγεσιών, που όμως δεν υιοθετείται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις επιχειρησιακές απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και τις υφιστάμενες απειλές εναντίον της Εθνικής κυριαρχίας μας.

Παράλληλα θα πρέπει να διατεθούν οι ανάλογες πιστώσεις για την αύξηση της διαθεσιμότητας των οπλικών μας συστημάτων και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Εάν δεν υπάρχουν αυτές οι πιστώσεις, τότε δεν είναι ντροπή να δημιουργήσουμε ένα Ταμείο Εθνικής Άμυνας και να απευθυνθούμε και πάλι στον λαό μας να συνεισφέρει για την Εθνική μας Άμυνα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, για την Πατρίδα. Να είστε βέβαιοι ότι άπαντες θα συνεισφέρουν οι πλούσιοι, οι φτωχοί, η ομογένεια, η εκκλησία. Εθνικοί Ευεργέτες υπάρχουν και σήμερα αρκεί να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και σήμερα υπάρχει το ανάλογο πατριωτικό κλίμα στην Πατρίδα μας, στο ΄Εθνος μας.

Οι ΕΔ συνιστούν την τελευταία «γραμμή άμυνας» του έθνους και της κοινωνίας. Τίποτε δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν υπάρχει ασφάλεια και ειρήνη, η οποία βεβαίως δεν εξασφαλίζεται με δηλώσεις, κραυγές, συνθήματα και ιδεοληψίες, αλλά με επιτυχημένη στρατηγική αποτροπής την οποία μόνο αποτελεσματικές ΕΔ μπορούν να εγγυηθούν και με ειλικρινείς και αποτελεσματικές συμμαχίες με άλλα κράτη.

Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ , ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΙΜΙΑ

Militaire
Δημοσίευση: Μαρτίου 05, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Κάποιοι θα λογοδοτήσουν στο Στρατοδικείο της Ιστορίας για τα Ίμια"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator