Λύση που θα σέβεται την ιστορία μας

0



Το ζήτημα των Σκοπίων είναι στην κορυφή όλων. Για κάθε ελληνίδα και κάθε έλληνα. Την Κυριακή έγινε μια μεγάλη συγκέντρωση για τη Μακεδονία. Η θέση όλων μας ήταν εκεί. Στην πρώτη γραμμή. Αν αυτός δεν είναι λόγος για να βγει η ελληνική κοινωνία στους δρόμους, ποιος αλήθεια είναι; Την ώρα μιας κρίσιμης διαπραγμάτευσης, είναι ανάγκη να ξέρουν όσοι συζητούν, την άποψη όλων των Ελλήνων. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, χωρίς αυτή να γίνει αποδεκτή από τον ίδιο τον λαό. Και βεβαίως οι βουλευτές είμαστε δίπλα στους πολίτες.

Ακούμε το τελευταίο διάστημα να συνεχίζονται οι ανιστόρητες αιτιάσεις των γειτόνων. Βλέπουμε να δείχνουν φαινομενική διάθεση συμβιβασμού, χωρίς παραίτηση ωστόσο από καμία αξίωση, από καμία διεκδίκηση. Θέλουν λύση άμεσα, για να προχωρήσουν στον δικό τους εθνικό σχεδιασμό.

Και αυτό ακριβώς οφείλει να εκμεταλλευτεί η ελληνική διπλωματία. Όποιος βιάζεται για λύση, πρέπει να είναι έτοιμος να κάνει αρκετά βήματα πίσω. Αν τα Σκόπια θέλουν να τελειώνουν με την εκκρεμότητα του ζητήματος, ας κάνουν γενναίες κινήσεις προς τη δική μας πλευρά.

Με το ιστορικό της προκλητικότητας που έχουν επιδείξει τα τελευταία 25 χρόνια, με την απόπειρα παραχάραξης της ιστορίας, με τους επαίσχυντους χάρτες μιας «μεγάλης Μακεδονίας» και τον αλυτρωτισμό, δεν πείθουν κανέναν πως μπορούν να κάνουν τα αναγκαία βήματα. Έχω ερωτηθεί πολλές φορές και θέλω να είμαι ξεκάθαρη: δεν θέλω να υπάρχει η λέξη Μακεδονία στην ονομασία, αλλά ούτε και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Αλλά και οι αναφορές περί ιστορικής ευκαιρίας για επίλυση του ζητήματος, έχουν βάση μόνο όταν σημαίνουν ένα μεγάλο τακτικό πλεονέκτημα της χώρας μας στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Με άλλα λόγια λύση που θα σέβεται την ιστορία.

Κανείς δεν ξέρει τι συζητείται αυτή τη στιγμή πίσω από τις κλειστές πόρτες. Υπάρχει μια μυστική διπλωματία, διαρροές ονομασιών και συναντήσεις. Δεν ξέρουμε τι υποσχέσεις δίνονται, τι υποχρεώσεις αναλαμβάνονται και ποια ρητορική χρησιμοποιείται. Βλέπουμε από την κυβέρνηση μια ήπια πλεύση, σαν να μη διαπραγματεύεται για την ιστορία μας. Να είναι όμως βέβαιοι όσοι συζητούν για λογαριασμό μας πως υπάρχουν αδιαπραγμάτευτες εθνικές αξίες. Και το ζήτημα των Σκοπίων είναι στην κορυφή όλων. Για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Αυτό που νιώθω να πω, είναι ένα: όσοι διαπραγματεύονται, ας μη γυρίσουν με λύση που μας προσβάλλει και μας προκαλεί.

Παραπολιτικά
Δημοσίευση: Φεβρουαρίου 16, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Λύση που θα σέβεται την ιστορία μας"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator