Το μήνυμα εστάλη...

0Η Μακεδονία (με τη συγκέντρωση) ένωσε όλους τους Έλληνες κάτω από μία σημαία για έναν σκοπό

Από τη δρα Ελένη Παπαδοπούλου

Ο ταν τo 1993 o Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είπε την περίφημη φράση για την ονομασία των Σκοπίων ως Πρώην Δημοκρατία της Μακεδονίας ότι το όνομα δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί «κανείς δεν θα το θυμάται σε 10 χρόνια», προφανώς δεν φανταζόταν ότι 25 χρόνια μετά περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Ελληνες θα πλημμύριζαν τη Θεσσαλονίκη, για να διαδηλώσουν κατά της χρήσης του ονόματος Μακεδονία από τους Σκοπιανούς.

Τα εθνικά αντανακλαστικά τελικά δεν φαίνεται ότι έχουν ατονίσει ακόμη, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες ετών να τα νεκρώσουν.

Η διαμαρτυρία αυτή πολεμήθηκε από παντού. Οι πολίτες που θα συμμετείχαν χαρακτηρίστηκαν ακροδεξιοί, φασίστες, γραφικοί, χρυσαυγίτες, ταλιμπάν, θρησκόληπτοι, επικίνδυνοι και ένα σωρό άλλα απίθανα, ενώ πίσω από τη συγκέντρωση υπήρχαν σκοτεινές δυνάμεις, πράκτορες, περίεργοι τύποι που είχαν κακούς σκοπούς και παρέσυραν τον κόσμο.

Ολα αυτά ειπωμένα από τις Μαρίες Αντουανέτες της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, της Εκκλησίας, των τεχνών και των γραμμάτων, οι οποίες τελικά έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Ο κόσμος όμως λειτούργησε αυθόρμητα και συλλογικά, τους αγνόησε και ακολούθησε τη συνείδησή του, με αποτέλεσμα τη Δευτέρα το πρωί να μην ξέρουν πού να κρυφτούν.

Το μήνυμα του συλλαλητηρίου δεν έχει να κάνει μόνο με το Μακεδονικό. Εχει να κάνει επίσης με την απαξίωση ενός ολόκληρου συστήματος, το οποίο νομίζει ότι μπορεί να χειραγωγεί τον κόσμο. Εναν κόσμο που την Κυριακή τού γύρισε την πλάτη και έκανε αυτό που είχε καθήκον να πράξει απέναντι στην πατρίδα του.

Κι αν κάποιοι, τάχα μου σπουδαγμένοι, νομίζουν ότι ο πατριωτισμός είναι κάποιο ακροδεξιό βίτσιο δεν έχουν παρά να δουν τη λαοθάλασσα της Κυριακής, για να καταλάβουν ότι δεν γίνεται όλος αυτός ο κόσμος να είναι φασίστες.
Δυστυχώς είμαστε η χώρα όπου τον χαρακτηρισμό «φασίστας» τον χαρίζει κάποιος με ιδιαίτερη ευκολία σε όποιον διαφωνεί μαζί του.

Το συλλαλητήριο επίσης δεν δίχασε, όπως θα ήθελαν μερικοί. Το συλλαλητήριο ένωσε τους Ελληνες κάτω από μία σημαία, για έναν σκοπό.
Κι αυτό είναι η επιτυχία του!

* Η Ελένη Παπαδοπούλου είναι Διδάκτωρ Διδακτικής Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Paris III - Sorbonne Nouvelle
Δημοσίευση: Φεβρουαρίου 15, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Το μήνυμα εστάλη..."

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator