Η χρονιά των δράκων και οι προκλήσεις της

0



Ο χρόνος άλλαξε. Το ερώτημα είναι αν είμαστε έτοιμοι κι εμείς να αλλάξουμε και να δούμε φως στο τούνελ που άλλοι μας έβαλαν

Από τον Νίκο Ελευθερόγλου

H χρονιά αυτή που τις πρώτες ώρες της μετράμε πλέον είναι ίσως από τις κρισιμότερες που έχει μπροστά της η χώρα. Σε έναν κόσμο που ακροβατεί, με απρόβλεπτες ηγεσίες, καλούμαστε κι εμείς ως χώρα να αντιμετωπίσουμε τους δικούς μας δαίμονες.

Τα στοιχήματα και οι προκλήσεις πολλές, αλλά το 2018 μπορεί να χαρακτηριστεί έτος-κλειδί, καθώς δεν αποκλείεται να καθορίσει σε μια σειρά από θέματα το μέλλον της πατρίδας μας. Από τη μία η πρόκληση της ολοκλήρωσης του φαύλου κύκλου των Μνημονίων, που βύθισαν τη χώρα και τους κατοίκους της σε μια σειρά από ανατροπές ζωής, και από την άλλη το μεγάλο ερώτημα της επόμενης μέρας. Κι αν οι προκλήσεις στο οικονομικό πεδίο είναι πολλές, μεγάλες είναι και αυτές που αφορούν τα εθνικά θέματα.

Πρώτη και κυρίαρχη, οι σχέσεις μας με τους γείτονες. Σκόπια, Αλβανία και φυσικά Τουρκία, είναι θέματα ορθάνοιχτα μπροστά μας. Ζητήματα που έρχονται από το χθες και οφείλουμε να τα αντιμετωπίσουμε στο σήμερα. Το όνομα των Σκοπίων είναι -απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα- το πρώτο που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τη χρονιά αυτή. Από την άλλη, η τουρκική προκλητικότητα που για μια σειρά λόγους, οι οποίοι οφείλονται εν πολλοίς σε έναν ασταθή ψυχολογικά και πολιτικά ηγέτη της και σε μια σειρά από γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, είναι ένα από τα μεγάλα αγκάθια του νέου χρόνου. Αν σε αυτό προσθέσουμε ότι το 2018 είναι έτος εξελίξεων και στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς υπάρχουν οι προεδρικές εκλογές που το αποτέλεσμά τους ή θα ανοίξει τον κύκλο των διαπραγματεύσεων ή θα τον κλείσει οριστικά, οδηγώντας σε μια νέα, απρόβλεπτη εποχή, μόνο «χαλαρά» δεν μπορούμε να δούμε τα πράγματα.

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε την αναζωπύρωση θρησκευτικών εντάσεων, το Προσφυγικό, τον διεθνή παράγοντα που ακροβατεί στις σχέσεις ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας -και όχι μόνο-, αλλά και τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τότε το 2018 δείχνει ότι θα είναι η χρονιά των... δράκων τόσο για τα ελληνικά πράγματα όσο και για τον κόσμο ολόκληρο. Το ζητούμενο για όλους μας και για την πατρίδα μας είναι να βρούμε τον δικό μας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, τρόπο να σκοτώσουμε τους... δράκους που είναι εδώ σε πραγματικό ή σε φαντασιακό επίπεδο και απειλούν τα επόμενα βήματά μας.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι το 2018 δεν θα είναι εύκολο. Ηδη το ποδαρικό του σηματοδοτεί μια σειρά από αλλαγές που θα επιφέρουν νέα πλήγματα στην ελληνική οικογένεια. Τα εισοδήματα θα έχουν νέες μειώσεις και οι επιπτώσεις στον οικονομικό προϋπολογισμό θα είναι σημαντικές. Το ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν κυβερνώντες και μη είναι εάν σχεδιάζουν ένα καλύτερο αύριο για τους Ελληνες. Με πειστικά επιχειρήματα και όχι με φληναφήματα, με στόχο την εξαπάτησή τους.

Ο χρόνος άλλαξε, λοιπόν, φίλοι αναγνώστες. Το ερώτημα είναι αν είμαστε έτοιμοι κι εμείς να αλλάξουμε και να δούμε φως στο τούνελ που άλλοι μας έβαλαν. Και αυτήν την απάντηση καλούμαστε να τη δώσουμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά. Διότι τίποτε δεν αλλάζει, αν δεν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. Καλή χρονιά.

"Δημοκρατία"
Δημοσίευση: Ιανουαρίου 16, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η χρονιά των δράκων και οι προκλήσεις της"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator