Ο ορισμός του ηλιθίου

0Εάν σκεφτόμασταν όπως ορισμένοι «δημοσιογράφοι», τότε τι θα έπρεπε να πουν οι Γερμανοί; Ότι κάποια στιγμή θα αναγείρουμε άγαλμα προς τιμή τους για τις εξαίρετες υπηρεσίες που μας πρόσφεραν, όπως δήλωσε ο κ. Σόιμπλε; Πως είμαστε εκ φύσεως εθελόδουλοι και γεννημένοι σκλάβοι, οπότε καλά κάνουν;

Γράφει η Σερένα Νομικού

Η Ελλάδα σήμερα κινδυνεύει από τρία πράγματα:
(α) από την τρομοκρατία που άθελα τους ασκούν τα διάφορα μικρά κανάλια, μεγεθύνοντας τα μέτρα που επιβάλλονται και τις αποφάσεις της κυβέρνησης, με στόχο την αύξηση της τηλεθέασης τους από τους πάσης φύσεως αντιφρονούντες του καναπέ
(β) από τη χειραγώγηση ορισμένων διατεταγμένων ΜΜΕ που πληρώνονται για να εκθειάζουν τα μνημόνια, σε συνεργασία με κάποιους δημοσιογράφους που ανήκουν στα λόμπι των πιστωτών και
(γ) από την ηλιθιότητα μερικών που (ακούσια ή εκούσια) δημιουργούν ενοχές στους Έλληνες και που καταρρακώνουν την αυτοπεποίθηση, την ατομική/εθνική τους υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια τους.
Όσον αφορά το τελευταίο, το κατωτέρω κείμενο ενός δημοσιογράφου μεγάλης εφημερίδας, το οποίο μου προκάλεσε μία απίστευτη οργή και μία ακόμη μεγαλύτερη αηδία, είναι χαρακτηριστικό:
"Κάποιος είχε πει – και αποδείχθηκε σωστός – ότι οκτώ στους δέκα Έλληνες είναι ΠΑΣΟΚ. Όχι τόσο με την ψήφο τους, αλλά με τις επιθυμίες τους. Με τον πυρήνα της νεοελληνικής ιδεολογίας τους. Που σημαίνει κρατισμός. Που σημαίνει εκλογική πελατεία. Που σημαίνει «Τσοβόλα, δώστα όλα». Που σημαίνει «λεφτά υπάρχουν». Που σημαίνει «κάτω τα μνημόνια». Που σημαίνει «θα κουρελιάσω τα μνημόνια». Που σημαίνει «κάτω τα χέρια από την πρώτη κατοικία». Που σημαίνει «κατανάλωση». Που σημαίνει «επιδοτήσεις». Που σημαίνει δανεικά κι αγύριστα. Που σημαίνει «εισαγόμενες ακόμα και οι οδοντογλυφίδες». Που σημαίνει «αγροτικές επιδοτήσεις». Που σημαίνει «τα λεφτά τα φάγαμε στα Cayenne και τις Ρωσίδες». Που σημαίνει κάθε γωνιά και από ένα cafe bar. Που σημαίνει τέσσερα φαρμακεία σε απόσταση 100 μέτρων!
Από την πλημμυρίδα της αντικανονικότητας. Του ανάποδου, που έλεγα. Προέκυψε χρεοκοπία. Και από τη χρεοκοπία προέκυψαν οι δανειστές. Και από τους δανειστές προέκυψαν η τρόικα και οι «θεσμοί»!….Και για το 2018 ένα πράγμα εύχομαι. Από τα βάθη της καρδιάς μου: η επιτήρηση είναι ευλογία θεού. Η επιτήρηση είναι ο παιδονόμος του χωριού. Η επιτήρηση είναι η σημερινή εκδοχή του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού.
Γιατί η ανωριμότητα του Νεοέλληνα και ο λαϊκισμός των πολιτικών είναι αθεράπευτες πληγές. Η ελευθερία made inGreece είναι ασυδοσία – κοινωνική και πολιτική. Επομένως, για την όποια ελπίδα σωτηρίας και κανονικής πορείας μόνο επιτήρηση αυστηρή.
Το βλοσυρό βλέμμα των δανειστών. Το τεφτέρι των Γερμανών. Τα όρια των οικονομικών δεικτών. Οι προδιαγραφές των θεσμών. Οι κανόνες των ευρωπαϊκών συντελεστών. Και η μεγάλη διόρθωση των ανάποδων ελληνικών συνηθειών!
Να κάνουμε τον σταυρό μας που η επιτήρηση θα συνεχιστεί. Αυτό που σήμερα μοιάζει με σκλαβιά ίσως αποδειχτεί για την αυριανή γενιά μια σπουδαία και ανεπανάληπτη κληρονομιά. Και πού ’σαι. Από την εποχή της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου, πάντα οι ξένοι, οι εχθροί, ήταν και είναι εκείνοι που μας έσωσαν και μας σώζουν την τελευταία στιγμή. Άντε και του χρόνου με κοινή λογική!"
Εάν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες σκεφτόντουσαν όπως ο παραπάνω «δημοσιογράφος» και επομένως η εφημερίδα που του προσφέρει δημόσιο βήμα πληρώνοντας τον επί πλέον, τότε τι θα έπρεπε να πουν οι Γερμανοί; Ότι κάποια στιγμή θα αναγείρουμε άγαλμα προς τιμή τους για τις εξαίρετες υπηρεσίες που μας πρόσφεραν, όπως δήλωσε ο κ. Σόιμπλε; Πως είμαστε εκ φύσεως εθελόδουλοι και γεννημένοι σκλάβοι, οπότε καλά κάνουν; Συνειδητοποιεί ο «δημοσιογράφος» πως με το άρθρο του δεν περιγράφει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, αλλά τον εαυτό του; Αυτά λέει αλήθεια στα παιδιά του για την πατρίδα του;

Το μόνο που έχω να προσθέσω πάντως σε αυτό το επαίσχυντο κείμενο είναι τέσσερις από τους βασικούς νόμους της ηλιθιότητας, έτσι όπως περιγράφηκαν από τον Carlo Cipolla:
(1) Πάντοτε και νομοτελειακά όλοι υποτιμούν τον αριθμό των ηλίθιων ατόμων που κυκλοφορούν στην κοινωνία.
(2) H πιθανότητα να είναι ηλίθιο ένα συγκεκριμένο άτομο, είναι ανεξάρτητη από οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό του ατόμου.
(3) Οι μη ηλίθιοι άνθρωποι πάντα υποτιμούν την καταστροφική ισχύ των ηλίθιων ατόμων. Συγκεκριμένα, οι μη ηλίθιοι άνθρωποι συνεχώς παραβλέπουν πως η συναναστροφή / συγχρωτισμός με ηλίθια άτομα αποδεικνύεται απαρέγκλιτα μοιραίο λάθος, ανεξάρτητα από χρόνο, τόπο και συνθήκες.
(4) O ηλίθιος άνθρωπος είναι πιο επικίνδυνος από τον κακοποιό.

Analyst
Δημοσίευση: Ιανουαρίου 18, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ο ορισμός του ηλιθίου"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator